image

Rechter staat onderschepte Encrochat-berichten toe als bewijsmateriaal

woensdag 26 januari 2022, 17:29 door Redactie, 5 reacties

Justitie heeft versleutelde berichten van chatdienst Encrochat die het onderschepte als bewijsmateriaal mogen gebruiken, zo heeft de rechtbank Limburg geoordeeld. Het lukte de Nederlandse en Franse politie om via een Encrochat-server malware op de telefoons van gebruikers te installeren, waardoor het mogelijk was om met versleutelde berichten mee te lezen.

Aan de hand van de onderschepte berichten werden in Nederland en andere landen allerlei verdachten aangehouden. In vrijwel al die zaken is door de verdediging de rechtmatigheid van de verkrijging, overdracht en verwerking van de onderschepte chatberichten ter discussie gesteld, aldus de rechtbank. Die oordeelt dat de Encrochat-berichten als bewijs mogen worden gebruikt.

Dit bewijs is bruikbaar, want er was volgens de rechtbank sprake van een eerlijk proces. "Dit ondanks het embargo op bepaalde stukken over de verkrijging van Encrochat berichten in Frankrijk, de overdracht en de verwerking in Nederland. Verder was de bewijsvergaring van Encrochat gegevens rechtmatig", aldus de rechtbank. Mede op basis van de inhoud van de berichten werden vandaag twee verdachten veroordeeld. De ene verdachte kreeg een gevangenisstraf van 42 maanden, de ander van twee jaar.

Reacties (5)
26-01-2022, 21:01 door Anoniem
police man 1: We think we know how he did it!

lady: Howie couldn't have done it, he hasn't been in for weeks.

police man 1: Weaks?

police man 2: Saul Weaks, he is the controller, Frank.

Police Squad!
https://www.youtube.com/watch?v=tbN0BR16Goo
27-01-2022, 02:17 door Anoniem
Telefoons infecteren met malware bewijs noemen...
Die malware kan evengoed gebruikt worden om vals bewijs plaatsen.

"It wasn't me"
27-01-2022, 09:59 door Anoniem
Door Anoniem: Telefoons infecteren met malware bewijs noemen...
Die malware kan evengoed gebruikt worden om vals bewijs plaatsen.

"It wasn't me"

Met de juiste chain of control is dat prima dicht te timmeren. De criminelen vinden het vooral heel erg jammer dat ze dachten dat ze konden doen wat ze wilden "want we zijn toch anoniem", en dat dat niet zo bleek. En wat ga je dan doen? Janken, excuses verzinnen, scenario's verzinnen, zand in de ogen van mensen strooien. "Ze hebben bewijslast op mijn mobiel geplaatst!". Het lijkt Karl Noten wel. Liegen en bedriegen en iedere strohalm aangrijpen om je huichelachtige bestaan af te kunnen schuiven op "opsporingsdiensten die me erin hebben geluisd".
27-01-2022, 10:30 door Anoniem
Het is zelfs nog erger voor criminelen, het is immers zo dat ge-encrypte berichten onstaan uit sleutels die uniek zijn aan de vezender. Dus het is praktisch onmogelijk om een argument te hebben als ik heb het niet verstuurd.
27-01-2022, 10:33 door Anoniem
Door Anoniem: Telefoons infecteren met malware bewijs noemen...
Die malware kan evengoed gebruikt worden om vals bewijs plaatsen.

"It wasn't me"

Zo simpel is de situatie natuurlijk niet. Stel dat berichten gedecrypt zijn maar nog wel voorzien zijn van dkim achtige implementaties. Dan is gewoon aan te tonen dat de inhoud van het bericht ongewijzigd is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.