image

Ziggo hoeft waarschuwingsbrieven Brein niet door te sturen naar klanten

woensdag 2 februari 2022, 11:19 door Redactie, 25 reacties

Ziggo hoeft waarschuwingsbrieven van stichting Brein niet door te sturen naar klanten, zo heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Brein wil dat internetproviders een waarschuwingsbrief naar hun klanten sturen, als Brein vaststelt dat die illegaal via BitTorrent downloaden en uploaden. In de brief waarschuwt Brein dat het gedrag van de klant strafbaar en schadelijk is.

De stichting denkt dat internetgebruikers hierdoor stoppen met het illegaal down- en uploaden. Op basis van eigen onderzoek claimt Brein te kunnen achterhalen welke ip-adressen illegaal via BitTorrent down- en uploaden. Het weet echter niet wat de naam en adresgegevens van de betreffende internetgebruiker zijn. Dat weet alleen de internetprovider van de gebruiker.

Brein wil dat internetproviders de gevonden ip-adressen koppelen aan de adresgegevens van de betreffende klanten en vervolgens de waarschuwingsbrief van Brein doorsturen. De meeste ip-adressen die Brein tijdens het onderzoek aantrof zijn van Ziggo-klanten. De stichting wil daarom dat de internetprovider de waarschuwingsbrieven doorstuurt. Ziggo maakt hier bezwaar tegen, omdat dit volgens de provider in strijd met de Algemene verordening gegevensverwerking (AVG) is en het niet verplicht is om de brieven van Brein door te sturen.

Brein spande een kort geding aan om ervoor te zorgen dat Ziggo alsnog de waarschuwingsbrieven doorstuurt. Volgens de rechter kan Ziggo worden verplicht om de waarschuwingsbrieven door te sturen als dat niet in strijd is met de AVG en als zij onrechtmatig handelt door dit niet te doen. De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de ip-adressen waarvan het illegale up- en downloaden is vastgesteld, strafrechtelijke persoonsgegevens zijn. Dat betekent dat er extra strenge AVG-eisen gelden.

Brein en Ziggo zijn in dit geval allebei verwerkingsverantwoordelijke en moeten daarom allebei aan alle regels van de AVG voldoen, zo stelt de rechter. Brein voldoet daaraan, maar Ziggo niet. De internetprovider heeft voor de betreffende verwerking namelijk een vergunning van de Autoriteit Persoonsgegevens nodig. Pas als zij die vergunning heeft, mag Ziggo de ip-adressen aan de naam en adresgegevens koppelen en de waarschuwingsbrieven van Brein doorsturen.

Doordat Ziggo de vergunning niet heeft kan de vordering van Brein niet worden toegewezen, zo oordeelde de rechter. Mocht Ziggo wel over de vergunning beschikken, dan zou het onrechtmatig handelen door de brieven niet door te sturen, zo legt de rechter verder uit. Doordat Brein in het ongelijk werd gesteld moet het de proceskosten van Ziggo betalen.

Reacties (25)
02-02-2022, 11:32 door Anoniem
Mooi resultaat. Jammer dat BREIN zich niet aan hun eigen belofte houden waarbij ze jaren geleden aangaven alleen achter de grote verspreiders aan te gaan.

Ze zijn al enige tijd bezig om kleine visjes op te jagen en gelukkig staan ze tot nu toe elke keer met een neus voor een dichte deur.

Geen provider die daar aan mee wil werken, gaat ze klanten kosten. Jaar of 15 geleden was er ook een provider die met BREIN meewerkte en daar liep best een grote groep klanten weg.

Torrents hebben hun maatschappelijke waarde, de minder bedeelde, het behouden van content, want er is gewoon genoeg spul dat op geen enkele wijze nog legaal te verkrijgen is, dat je op (private) torrent sites wel terug kan vinden (of kan requesten). En het omzeilen van onnozele regionale beperkingen.

Prima dat BREIN zich richt op grote verspreiders, maar de incidentele downloaders is vrij kansloos. Naast dat door wetgeving de eigenaar van een verbinding verantwoordelijk is voor wat daar op gebeurd, de doodsteek is geweest van vele open wifi verbindingen bij consumenten thuis.

De voordelen voor de jongens die BREIN representeert, spelen niet op tegen de maatschappelijke voordelen van een open en vrij internet, waar (helaas voor BREIN) het verspreiden van content in welke vorm dan ook er 1 van is.
02-02-2022, 12:07 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi resultaat. Jammer dat BREIN zich niet aan hun eigen belofte houdt waarbij ze jaren geleden aangaf alleen achter de grote verspreiders aan te gaan.
Je moet altijd oppassen als er een uitzondering wordt gemaakt (die wél en die níet). Mijn ervaring is dat je dan maar even moet wachten totdat iedereen bezoek krijgt. Dus ook de kleintjes.
02-02-2022, 12:09 door Anoniem
Doordat Ziggo de vergunning niet heeft kan de vordering van Brein niet worden toegewezen, zo oordeelde de rechter. Mocht Ziggo wel over de vergunning beschikken, dan zou het onrechtmatig handelen door de brieven niet door te sturen, zo legt de rechter verder uit.

Vraagje: Moet Ziggo deze vergunning/toestemming alsnog bij het AP gaan regelen?
Zo niet, dan zal Brein een andere route moeten zoeken.


De meeste ip-adressen die Brein tijdens het onderzoek aantrof zijn van Ziggo-klanten.

Wel opvallend dat Brein voornamelijk Ziggo IP-adressen verzameld heeft.
Weten klanten van andere providers zich beter in te dekken, of is Brein slecht in verzamelen?
:-) (ik denk het laatste)
02-02-2022, 12:09 door Anoniem
Ik snap even niet waarom brein de reeds aanwezige wegen niet bewandeld. Het is immers al lang mogelijk misbruik te melde van bepaalde ip adressen. Tools om te zien welke provider het ip adres towbehoort zijn er ook legio dus simpel genoeg om te zien bij welke abuse@ je een melding kunt doen. Doe ik zelf ook van aanvallen op mijn thuisserver. Misschien niet het beoogde doel van abuse afdeling maar daar kan een rechter eens naar kijken imho. Als het goed is heeft elke provider zo'n afdeling en hoeven ze dus verder niets aan te passen. Brein levert bewijs bij de melding en provider mag ermee aan de slag.

M.vr.gr
Sebastiaan
02-02-2022, 12:13 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi resultaat.
Mooi resultaat??? Pyrrusoverwinning! Nu hoeft Brein alleen nog maar te regelen dat Ziggo die vergunning krijgt
en kunnen ze los gaan.
02-02-2022, 12:17 door Anoniem
Je betaald not steeds een data bijdrage op harde schijven en usb sticks, ziehier :
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/intellectueel-eigendom/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-is-de-thuiskopievergoeding

Je betaald er tenslotte voor hier in Nederland, stichting brein wil dubbelop.
02-02-2022, 12:21 door _R0N_
Door Anoniem: Mooi resultaat. Jammer dat BREIN zich niet aan hun eigen belofte houden waarbij ze jaren geleden aangaven alleen achter de grote verspreiders aan te gaan.

Er staat nergens dat het over kleine gebruikers gaat, het zouden natuurlijk de grote verspreiders kunnen zijn.
02-02-2022, 13:04 door Anoniem
Dus Ziggo moet gratis aan het werk voor Brein, als het aan Brein ligt.

Dit soort idioot denken steekt steeds vaker de kop op in de maatschappij. Als Brein iets wil, laat Brein het dan lekker zelf regelen en niet proberen anderen voor z'n karretje te spannen.
02-02-2022, 13:41 door Anoniem
De internet branche heeft ooit hiervoor de Notice and Takedown Code in het leven geroepen. VodafoneZiggo staat op de leden lijst. Ook illegale muziek downloads vallen onder deze code.

https://noticeandtakedowncode.nl/

Schijnbaar werkt VodafoneZiggo niet meer volgende de code.
02-02-2022, 14:46 door Anoniem
Door Anoniem:
De meeste ip-adressen die Brein tijdens het onderzoek aantrof zijn van Ziggo-klanten.

Wel opvallend dat Brein voornamelijk Ziggo IP-adressen verzameld heeft.
Weten klanten van andere providers zich beter in te dekken, of is Brein slecht in verzamelen?
:-) (ik denk het laatste)
Reset hier maandelijks m'n IP-adres, iedere keer weer een nieuw adres voor Brein.
Het is toch zonde wanneer de PC aanstaat en deze andere niet zou helpen op de achtergrond. En het is leuk om te weten of je de vlaggen van de wereld 'n beetje uit je hoofd kent.

Ben de hele catalogus van DFW aan het seeden, maar bijna niemand wil dat blijkbaar downloaden ;-).
Kan ik nu wel mee stoppen, had gehoopt op fanmail van de heer Kuik.

Note: downloaden doe ik natuurlijk op een andere wijze; dit omdat het 9 van de 10 keer niet verkrijgbaar is, uit bescherming van mijn privacy (bijvoorbeeld Spotify en Netflix nemen privacy totaal niet serieus) en graag offline wil kunnen kijken/luisteren (het gaat andere niets aan hoe verstoord mijn slaapritme is, voor je het weet ligt deze data bij jouw zorgverzekeraar.).
02-02-2022, 15:02 door Anoniem
Door Anoniem: Naast dat door wetgeving de eigenaar van een verbinding verantwoordelijk is voor wat daar op gebeurd, de doodsteek is geweest van vele open wifi verbindingen bij consumenten thuis..
Niet (meer), dacht ik:
https://www.vpngids.nl/nieuws/europees-hof-besluit-open-wifi-netwerk-eigenaar-verantwoordelijk-is-illegale-downloads/
02-02-2022, 15:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mooi resultaat.
Mooi resultaat??? Pyrrusoverwinning! Nu hoeft Brein alleen nog maar te regelen dat Ziggo die vergunning krijgt
en kunnen ze los gaan.
Brein is niet bevoegd om voor Ziggo zo'n aanvraag te doen. Zelfs wanneer die vergunning op basis van een aanvraag van Brein wordt verstrekt, zal Brein bij een rechtszaak op de vingers getikt moeten worden. Imho zelfs aangemerkt moeten worden als een criminele organisatie. En wat willen ze doen a.d.h.v. die aanmaningsbrief? Ik krijg een brief van Brein en ik weet dat mijn provider de adressticker heeft geplakt. Dan zal Brein toch altijd nog een procedure moeten volgen om mijn gegevens te verkrijgen, wanneer ik niet op de brief reageer. En dan zijn we weer een stap verder, omdat bij een schadeclaim zou moeten gelden, dat Brein kan aantonen welke schade zij geleden hebben. Verder zullen ze moeten aantonen, dat de manier waarop ze de ip-adressen verzameld hebben, wel rechtmatig is. Netwerkverkeer sniffen op een netwerk dat niet van hen is, is volgens mij computervredebreuk, want ze moeten een systeem plaatsen in een ander zijn netwerk. Een router de gegevens laten doorsturen is dat ook, want die router is niet van hen. En het plaatsen van een lokaanbod is helemaal uit den boze, want dan is er sprake van uitlokking en dat mag alleen een opsporingsambtenaar met speciaal verstrekte toestemming. Die toestemming kan alleen worden gegeven bij strafbare feiten en schending van het auteursrecht lijkt mij een civielrechtelijke zaak. Anders hadden ze allang bij het OM staan aankloppen.
02-02-2022, 16:05 door Anoniem
Brein heeft bij regelmaat gesuggereerd dat ze "boetes op kunnen leggen" (mag alleen een rechter). En de suggestie gewekt dat ze opsporingsbevoegdheid hebben (mogen enkel speciale mensen van der overheids). Als zo een brief op of over dat randje staat of gaat dan zou ik zelfs met vergunning aarzelen hem door te sturen. Te meer omdat je de brief toch zult moeten inzien om dat IP te lezen. Dus dat je daarmee kennis hebt van welk soort, mogelijk onrechtmatig, dreigmateriaal je geacht wordt door te sturen. Daarnaast kost het natuurlijk klanten, want je betaalt een leverancier niet voor zulke zaken. Dan moet Brein die rekening ook maar betalen.

Daarnaast komt deze eraan https://en.wikipedia.org/wiki/Directive_on_Copyright_in_the_Digital_Single_Market

Maar misschien hebben ze bij Brein de krant opgezegd omdat je al het nieuws gewoon op Facebook kunt lezen tegenwoordig. Gratis!
02-02-2022, 16:21 door Anoniem
Door Anoniem: De internet branche heeft ooit hiervoor de Notice and Takedown Code in het leven geroepen. VodafoneZiggo staat op de leden lijst. Ook illegale muziek downloads vallen onder deze code.

https://noticeandtakedowncode.nl/

Schijnbaar werkt VodafoneZiggo niet meer volgende de code.
Dan zal Ziggo toegang moeten krijgen tot de harde schijf van de klant. Iets zegt mij dat dat niet zo'n strak plan is.
02-02-2022, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem: Dus Ziggo moet gratis aan het werk voor Brein, als het aan Brein ligt.

Dit soort idioot denken steekt steeds vaker de kop op in de maatschappij. Als Brein iets wil, laat Brein het dan lekker zelf regelen en niet proberen anderen voor z'n karretje te spannen.

Aha jij hebt liever dat Brein aan Ziggo een lijst van adressen kan vragen om hen dan zelf die brieven te sturen?
02-02-2022, 17:06 door Anoniem
Verder zullen ze moeten aantonen, dat de manier waarop ze de ip-adressen verzameld hebben, wel rechtmatig is. Netwerkverkeer sniffen op een netwerk dat niet van hen is, is volgens mij computervredebreuk, want ze moeten een systeem plaatsen in een ander zijn netwerk.
Welnee zo werkt dat helemaal niet! Ze kijken mee op peer-to-peer netwerken zoals Torrent. Als iemand zich als gegadigde voor een bepaalde film bij zo'n netwerk aanbiedt en anderen gaan em dan (stukken van) die film sturen, dan weet die iemand wie er meedoet aan dat netwerk en daarmee illegaal bezig is. Dus het enige wat Brein doet is een flink aantal Torrent clients neerzetten voor materiaal waar ze rechten op vertegenwoordigen en de adressen noteren van de peers op die netwerken.
Daar hoef je niet voor te sniffen op een netwerk wat niet van jou is.
02-02-2022, 17:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mooi resultaat.
Mooi resultaat??? Pyrrusoverwinning! Nu hoeft Brein alleen nog maar te regelen dat Ziggo die vergunning krijgt
en kunnen ze los gaan.

Mijn inschatting is dat Brein dat niet 'voor Ziggo' kan regelen.

En ik zie zo 1,2, 3 niet de wettelijke grondslag die Ziggo dan 'nodig zou hebben' om de vergunningaanvraag voor deze verwerking van de bijzondere persoonsgegevens bij de AP te doen. Het feit dat 'iets strafbaar' is, is op zich geen reden om de verwerking van bijzondere gegevens toe te staan'.

Ergo: dat moet dan eerst 'ergens expliciet in een wet worden geregeld'.. Dat is dan vast niet morgen geregeld..
02-02-2022, 18:51 door Anoniem
Ziggo hoeft waarschuwingsbrieven van stichting Brein niet door te sturen naar klanten, zo heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Brein wil dat internetproviders een waarschuwingsbrief naar hun klanten sturen, als Brein vaststelt dat die illegaal via BitTorrent downloaden en uploaden. In de brief waarschuwt Brein dat het gedrag van de klant strafbaar en schadelijk is.
Pfffwww, gelukkig kom ik goed weg. Ik gebruik Transmission.
02-02-2022, 23:57 door Anoniem
Ik download zelf bijna niks meer illegaal maar tot een aantal jaar geleden moest ik wel want het was niet legaal in Europa te krijgen. Ik loop nu alleen nog aan tegen regio restricties van streaming diensten en om die reden heb ik ook nog steeds geen Netflix. Waarom mag iemand in Amerika serie X. wel zien en ik uit Nederland niet?! Dat is echt van de zotte. Ik weet waarom ze ooit die restricties bedacht hebben maar dat is nu niet meer aan de orde.
03-02-2022, 08:48 door Anoniem
Hoe kan Brein op een legale manier achterhalen welke ip-adressen illegaal via BitTorrent down- en uploaden?
03-02-2022, 10:46 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe kan Brein op een legale manier achterhalen welke ip-adressen illegaal via BitTorrent down- en uploaden?
Dat kun jij zelfs! Met je eigen Torrent programma. Dus Brein kan dat zeker.
03-02-2022, 10:55 door Power2All
Door Anoniem: Mooi resultaat. Jammer dat BREIN zich niet aan hun eigen belofte houden waarbij ze jaren geleden aangaven alleen achter de grote verspreiders aan te gaan.

Ze zijn al enige tijd bezig om kleine visjes op te jagen en gelukkig staan ze tot nu toe elke keer met een neus voor een dichte deur.

Geen provider die daar aan mee wil werken, gaat ze klanten kosten. Jaar of 15 geleden was er ook een provider die met BREIN meewerkte en daar liep best een grote groep klanten weg.

Torrents hebben hun maatschappelijke waarde, de minder bedeelde, het behouden van content, want er is gewoon genoeg spul dat op geen enkele wijze nog legaal te verkrijgen is, dat je op (private) torrent sites wel terug kan vinden (of kan requesten). En het omzeilen van onnozele regionale beperkingen.

Prima dat BREIN zich richt op grote verspreiders, maar de incidentele downloaders is vrij kansloos. Naast dat door wetgeving de eigenaar van een verbinding verantwoordelijk is voor wat daar op gebeurd, de doodsteek is geweest van vele open wifi verbindingen bij consumenten thuis.

De voordelen voor de jongens die BREIN representeert, spelen niet op tegen de maatschappelijke voordelen van een open en vrij internet, waar (helaas voor BREIN) het verspreiden van content in welke vorm dan ook er 1 van is.

Dit hadden ze jaren geleden verkondigd niet te doen (achter de kleine visjes aangaan).
Paar jaar later, ergens in 2005, gingen ze toch hun eigen beloftes schenden.
Probleem waar ik vooral mee zit met BREIN, is dat ze meer kunnen doen dan een private organisatie zou mogen.
Ze worden geholpen achter de schermen door de overheid, wat best wel scheef is.

BREIN is gewoon een bedrijf wat alleen voor bepaalde andere bedrijven handelt, het gaat ze echt niet puur om copyright schending, alleen voor hun klanten en meer niet. Smerig bedrijf is het gewoon.
03-02-2022, 10:59 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe kan Brein op een legale manier achterhalen welke ip-adressen illegaal via BitTorrent down- en uploaden?

Niet! Je zal zelf moeten meedoen met een torrent client en de illegale content moeten binnenhalen om te bepalen dat het illegaal is. Op dat moment ben je zelf ook illegaal bezig.

Brein moet zichzelf een boete geven??? :D
03-02-2022, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe kan Brein op een legale manier achterhalen welke ip-adressen illegaal via BitTorrent down- en uploaden?

Door zelf die torrents te downloaden en te seeden en kijken wie er connect.
08-02-2022, 01:15 door Anoniem
Joh die stichting heeft een pa k boter op dr hoofd. Tijd dat ze daar de financien eens uit pluizen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.