image

FBI kocht licentie om Pegasus-spyware te testen en evalueren

woensdag 2 februari 2022, 16:51 door Redactie, 8 reacties

De FBI heeft een 'beperkte licentie' voor de omstreden Pegasus-spyware aangeschaft om het product te kunnen testen en evalueren, zo laat de Amerikaanse opsporingsdienst in een reactie tegenover de Britse krant The Guardian weten. De spyware zou nooit bij onderzoeken zijn ingezet.

Met de evaluatie wilde de FBI naar eigen zeggen zien wat de gevolgen zouden zijn als de spyware in de "verkeerde handen" zou vallen en wilde het op de hoogte blijven van opkomende technologieën. Pegasus zou niet zijn ingezet bij onderzoeken. De aangeschafte licentie was alleen bedoeld voor testen en evaluatie.

Een anonieme bron laat aan The Guardian weten dat de licentie pas na een lang onderhandelingsproces tussen de FBI en Pegasus-ontwikkelaar NSO Group werd aangeschaft. De oplossing die NSO levert zou meestal van sensoren zijn voorzien waarmee het bedrijf de locatie kan achterhalen. De FBI wilde dat niet. De opsporingsdienst wilde ook niet dat engineers van NSO de technologie kwamen installeren en ook werd er geen akkoord gegeven voor het integreren van de spyware in de eigen systemen.

Uiteindelijk zou de FBI de technologie in een grote container hebben bewaard, aldus de bron. Die stelt verder dat de opsporingsdienst zich ook zorgen maakte over het lekken van andere gegevens naar buitenlandse inlichtingendiensten. Uiteindelijk zou de FBI geen gebruik hebben gemaakt van de Pegasus-spyware. "Het was een eenmalig testproject en kostte zo'n vijf miljoen dollar en ze verlengden voor nog eens vier miljoen dollar, maar ze gebruikten het niet", zo laat de bron weten.

Reacties (8)
02-02-2022, 17:57 door Anoniem
Even gekeken of het inernet echt lek is ?
03-02-2022, 02:34 door Anoniem
Blijft wel een feit dat als je Pegasus op je telefoon hebt, je wel echt een belangrijk iemand moet zijn. Dus waar kan ik me opgeven en hoe toon ik daarna aan dat ik ook echt gePegasust ben?
03-02-2022, 10:03 door Anoniem
Waarschijnlijk om te kijken of ze zelf een bepaalde techniek missen (offensief) en IOCs maken om zichzelf te beschermen (defensief). Ze kunnen natuurlijk ook vulnerabilities zoeken en zo meeliften op de spionage campagnes van derden. Of code namaken om attributie richting Israel te schuiven. Leuk wereldje he?
03-02-2022, 12:09 door Anoniem
Door Anoniem: Leuk wereldje he?

De verfilmde spionageroman The Little Drummer Girl (1983) van John le Carré is er vergeleken niets bij.
03-02-2022, 16:31 door karma4
Als je een licentie neemt dan heb je inderdaad (auteursrecht) het recht om de softtware te doorgronden op functionaliteit en mogelijkheden op aansluiten aan andere systemen. Met 36.000 mensen in dienst een budget van 10 miljard (billion) en 3.000 intelligence analisten zijn het licentiebedragen wat niet zo opvallend is.
04-02-2022, 10:50 door Anoniem
Inmiddels heeft ook Polen een eigen Pegasus-affaire gekregen:

Op 7 januari gaf de baas van de PiS-partij, Jaroslaw Kaczynski, toe dat de Poolse geheime diensten Pegasus wel degelijk gebruiken. “Het zou niet goed zijn als de Poolse diensten niet over zo’n soort instrument zouden beschikken”, aldus Kaczynski, die er direct aan toevoegde dat het niet wordt ingezet tegen politieke tegenstanders.

https://www.trouw.nl/buitenland/polen-heeft-zijn-eigen-watergate-pegasus-is-het-topje-van-de-spionage-ijsberg~bb9dacee/
04-02-2022, 10:56 door Anoniem
Leica heeft een zogeheten Pegasus backpack ontwikkeld:

‘Het is nog veel nauwkeuriger dan Google Maps’, zegt Viney, ‘op een gemiddeld kerkhof leggen we 50 miljoen metingen vast. Onze informatie is bijvoorbeeld ook bruikbaar voor biologen die onderzoek doen naar zeldzame planten of dieren.’ [ het gaat om apparatuur ter waarde van een ton ]

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zeven-jaar-wandelen-om-alle-graven-van-engeland-te-scannen~b8cd3635/

Die rugzak met 3D-camera's en GPS is niet alleen handig voor landmeters of biologen, maar ook voor op het slagveld.
13-02-2022, 14:05 door Anoniem
De Israëlische politie heeft Pegasus, de spyware van het Israëlische bedrijf NSO, ingezet om toegang te krijgen tot de telefoons van tientallen prominente Israëliërs, zo schrijft de Israëlische zakenkrant Calcalist.

https://www.trouw.nl/buitenland/pegasus-schandaal-in-israel-breidt-zich-uit-politie-zou-prominente-israeliers-hebben-gehackt~bc8bce3a/

Nu misbruik van de spyware in Israël ook een binnenlands probleem is geworden, lijkt de schok een stuk groter.


Het tapsysteem van de Nederlandse politie bevat extreem gevoelige informatie. Maar het systeem - en de controle erop - ligt volledig in handen van een Israëlisch defensiebedrijf, Elbit Systems. [VIDEO]

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2417098-de-onnodige-risico-s-die-we-lopen-met-ons-israelisch-tapsysteem

Nieuwsuur documentaire van 15 minuten, gepresenteerd door verslaggever Bas Haan en correspondent Ties Brock.


Het Europees Parlement bereidt een onderzoek voor naar misbruik van Israëlische spionagesoftware binnen de EU, bleek eind deze week. Dit zet opnieuw een schijnwerper op cybersoftware van Israëlische defensiebedrijven.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2416860-longread-ook-de-politie-ziet-substantiele-veiligheidsrisico-s-in-tapsysteem

Minister Yesilgöz (VVD) zei dat ze "de zorgen begrijpt" en dat ze in haar ministerie van J&V vragen heeft uitgezet.

The cross-party body will seek testimony from EU member states’ intelligence services, elected politicians and senior officials, with a previous inquiry into alleged European facilitation of CIA “black sites” providing a model.

https://www.theguardian.com/news/2022/feb/10/eu-close-to-launching-committee-of-inquiry-into-pegasus-spyware
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.