image

Minister: lekken van bij politieleverancier gestolen data heeft beperkte impact

maandag 7 februari 2022, 11:55 door Redactie, 3 reacties

Het lekken van persoonlijke informatie die bij de Nederlandse politie- en defensieleverancier Abiom door een ransomwaregroep werd gestolen heeft naar verwachting een beperkte impact, zo stelt minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Abiom ontwikkelt en levert onder andere oplossingen en accessoires voor het C2000-netwerk waar hulpdiensten als politie, ambulance en brandweer gebruik van maken. Ook levert het bedrijf uit Wijchen technologie voor verschillende defensieonderdelen, alsmede gemeenten en provincies.

Vorig jaar werd het bedrijf slachtoffer van de LockBit-ransomwaregroep, waarbij de aanvallers allerlei gegevens buitmaakten en vervolgens online publiceerden. De VVD wilde onder andere van de minister weten wat de impact van het datalek was. "Burgers en processen van de overheid lopen, voor zover bekend, geen gevaar om door dit lek slachtoffer te worden van misbruik met hun gegevens", reageert Yesilgöz.

Ze stelt dat Abiom geen kopieën van paspoorten van politieambtenaren, verdachten, verbalisanten en benadeelden vanuit de politie heeft ontvangen. De informatie die de ransomwaregroep publiceerde betreft in het geval van de politie kentekens van voertuigen en een zeer beperkt aantal zakelijke e-mailadressen van medewerkers. Abiom beschikt over deze informatie voor de uitlevering van randapparatuur, zoals bijvoorbeeld op maat gemaakte oortjes voor communicatievoorzieningen.

De gegevens stonden op facturen van Abiom aan de politie. "De vrijgekomen informatie heeft naar verwachting een beperkte impact op het operationele proces. Op basis van de nu beschikbare informatie kunnen politiemedewerkers en andere hulpverleners nog steeds veilig gebruik maken van C2000", voegt de minister toe. Die laat verder weten dat het Digital Trust Center (DTC) van de overheid Abiom om meer informatie over de aanval heeft gevraagd, maar nog geen reactie heeft ontvangen.

Reacties (3)
07-02-2022, 12:07 door Anoniem
" heeft naar verwachting :

We weten het niet en hebben eigenlijk geen flauw idee.
Maar waarschijnlijk zal het wel mee vallen allemaal.
We hebben verder nog niks gehoord dus dan zal het wel goed zijn.

En daar worden ze dan ook nog voor betaald om zo'n antwoord te geven.,
07-02-2022, 12:30 door Anoniem
heeft naar verwachting een beperkte impact
Mijn data zit er niet tussen, dus het zal wel?!
08-02-2022, 05:56 door Anoniem
Dooddoener net als: 'Het heeft onze aandacht'. Justitie heeft immers altijd immuniteit. Dus waarom je druk maken. Het zal hun tijd wel duren,.toch?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.