image

Verdachte achter aanvallen met NetWalker-ransomware krijgt bijna 7 jaar cel

dinsdag 8 februari 2022, 10:58 door Redactie, 0 reacties

Een Canadese man die wereldwijd aanvallen met de NetWalker-ransomware uitvoerde, en volgens de Amerikaanse autoriteiten daarmee minstens 27,6 miljoen dollar verdiende, is in Canada veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna zeven jaar.

NetWalker (pdf) werd aangeboden als een Ransomware-as-a-Service (RaaS). Via RaaS kunnen criminelen op eenvoudige wijze over ransomware beschikken, waarbij er een deel van de inkomsten naar de ontwikkelaar van de ransomware gaat. Criminelen moeten in dit geval de ransomware nog wel zelf verspreiden.

De Canadese man was één van de partners van de NetWalker-groep en voerde wereldwijd aanvallen uit. Zo bekende hij zeventien Canadese organisaties met de ransomware te hebben geïnfecteerd. Ook maakte hij allerlei gegevens buit. Als slachtoffers niet betaalden publiceerde hij de gestolen data op internet. Op de apparatuur van de man die in beslag werd genomen trof de politie twintig terabyte aan data aan.

Begin vorig jaar wist de FBI in samenwerking met de Bulgaarse autoriteiten de website van de NetWalker-ransomware in beslag te nemen, alsmede 450.000 dollar losgeld dat drie slachtoffers betaalden. De Canadese man kon op basis van ip-adressen en onderzoeken naar verschillende Apple-, Google-, Microsoft- en Mega-accounts, alsmede gebruikte e-mailadressen, aliassen en persoonlijke informatie op social media door de Canadese autoriteiten worden geïdentificeerd. Uiteindelijk wist de FBI hem vorig jaar januari aan te houden.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.