image

Testlab: cryptomining door virusscanner kan computer beschadigen

dinsdag 8 februari 2022, 11:43 door Redactie, 1 reacties

Verschillende antiviruspakketten beschikken over een feature waardoor ze de computer van gebruikers voor cryptomining kunnen gebruiken, maar dit kan de hardware beschadigen, zo stelt testlab AV-Comparatives. Onlangs kwamen Avira en NortonLifeLock onder vuur te liggen vanwege het toevoegen van een cryptominer. Deze feature gebruikt de rekenkracht van het systeem voor het delven van Ethereum.

Gebruikers moeten de feature zelf inschakelen en betalen een commissie van vijftien procent van de gedolven cryptovaluta. AV-Comparatives, dat periodiek antivirussoftware test, verwacht niet dat cryptomining in de nabije toekosmt een primaire inkomstenbron voor NortonLifeLock of diens klanten zal worden. "Er is een kans dat zulke features populair zijn en onderdeel van veel verschillende antivirusproducten zullen worden", aldus het het testlab.

Volgens AV-Comparatives kunnen gebruikers niet veel via cryptomining verdienen, aangezien het delven van Ethereum erg lastig is geworden. Daarnaast kan cryptomining de computer beschadigen, waarschuwt het testlab. "Dit is niet de schuld van Norton of Avira", voegt het toe. Zo gebruikt NortonLifeLock de videokaart van het systeem voor cryptomining. "Wanneer een videokaart lange periodes wordt gebruikt genereert het zeer veel warmte en verslijt sneller dan bij een lichtere belasting. Cryptomining vormt een belasting voor je hardware en moet nauwlettend worden gemonitord", legt AV-Comparatives verder uit.

Reacties (1)
08-02-2022, 13:56 door Anoniem
Wel bizar dat AV eerst keihard loopt te roeptoeteren als ze een spoortje van een miner op je systeem vinden (zelfs al is het ongecompileerde broncode). Nu zetten ze zelf een miner op je systeem.... Verder zou het wel ironisch zijn als ze Monero gaan minen. ETH is straks toch afgelopen als ETH2 komt.

Kudos voor de eerste blackhats welke de AV miningpool aanpassen naar hun eigen pool :P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.