image

Ministerie geeft in aanloop naar verkiezingen tips over desinformatie

woensdag 9 februari 2022, 12:25 door Redactie, 17 reacties

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft desinformatie door de toenemende digitalisering een steeds grotere invloed op het publieke debat in Nederland. Daarom heeft het departement in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart een document opgesteld met juridische en praktische tips waarmee gemeenten, provincies, waterschappen en andere overheidsorganisaties de impact van desinformatie kunnen verminderen.

"Ook gemeenten hebben steeds vaker te maken met desinformatie. Tijdens verkiezingen kan desinformatie veel impact hebben. Het kan ervoor zorgen dat burgers de stembusgang wordt belemmerd, omdat ze bijvoorbeeld onjuiste informatie over het verkiezingsproces krijgen of dat hun stemgedrag wordt beïnvloed door misleidende informatie over partijen en kandidaten", aldus het ministerie. Dat stelt dat het belangrijk is om richting de gemeenteraadsverkiezingen in maart hier aandacht voor te hebben.

In het vandaag gepubliceerde document staat beschreven wat desinformatie is, hoe het is te herkennen, waar het toe kan leiden en op welke manier organisaties zich hierop kunnen voorbereiden en mee omgaan. "Als je te maken hebt met desinformatie, is het lastig om een afweging te maken of je moet reageren op een bericht of niet. Je moet afwegen of een eventuele reactie wel het gewenste effect heeft of bijvoorbeeld desinformatie groter maakt", zo staat in het document.

Verder gaat het document in op de juridische mogelijkheden om desinformatie aan te pakken. Desinformatie valt in principe onder de bescherming van de vrijheid van meningsuiting. Het ministerie stelt in het document dat deze vrijheid niet onbeperkt is en kan worden beperkt, bijvoorbeeld in het geval van het aanzetten tot haat of geweld. "Maar een overheid kan niet zomaar de verspreiding van informatie beperken, louter op grond van het feit dat de informatie onjuist of misleidend is", laat het document tevens weten.

"Gemeenten en andere overheidsorganisaties spelen een belangrijke rol in het publieke debat en ook in het beschermen daarvan. Deze handreiking draagt bij aan het vergroten van kennis over desinformatie. Daarnaast biedt het gemeenten en andere overheidsorganisaties handvatten hoe om te gaan met desinformatie, wanneer ze hiermee te maken krijgen, bijvoorbeeld in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen", zegt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken.

Image

Reacties (17)
09-02-2022, 12:49 door Anoniem
Dit heeft wat weg van een rapport op bestelling. Het dat kan dit .... het kan dat .... ligt kennelijk ten grondslag aan een hele ideënboom. Wie wordt daar wijzer van? De regerende macht die aanhang van oppositie op indirecte wijze in een minder positief daglicht geplaatst ziet worden en daarbij de heiligheid zelve kan blijven.
09-02-2022, 12:55 door Anoniem
Het ministerie zou dat maar wat graag beperken. Net zoals in China of Noord Korea: alle informatie die ze niet welgevallig is, is 'des informatie'.

Met alle missers van de overheid van de laatste 10 jaar alleen al, lijkt de overheid nou niet echt de meest betrouwbare bron zeg maar.
09-02-2022, 12:59 door Anoniem
Interessant item... Want wie bepaald nu eigenlijk wat desinformatie is? De overheid? DIe is ook niet vies van het verspreiden van onjuiste informatie. Daar wordt immers ook een hoop bijelkaar gelogen voor het goede doel zullen we maar zeggen...
09-02-2022, 14:05 door Anoniem
Alle halve waarheden zijn in principe desinformatie en daarbij is de hele waarheid is niet in woorden te vatten, hoe moet dat dan? Ga er maar eens aan staan als "factchecker".
09-02-2022, 14:16 door Anoniem
Voor de smeer likt de kat de kandeleer.
Hoeveel prachtige gezegden kent ons mooie Nederlands niet om deze voorlichtingsdrang van de overheid te omschrijven? Vooral niet zelfstandig nadenken, hoor. Dat doen wij wel voor u.

Vooral zorgen dat u binnen de juiste voorgeschreven info-bubbel blijft.
Daar hebben we fact-checkers voor, zelfcensuur en een hele berg gewaardeerde staatstrollen.
Dan kunnen wij namelijk rustig zonder veel weerwoord lekker ons gang blijven gaan.

De Openbare Omroep hebben we reeds susbsidie daartoe gegeven, die spreekt verder slechts ons woord.
Kranten in handen van een paar magnaten staan aan onze kant via EU-subsidie uit het Brusselse.

Big Commerce en diverse denk-tanks daar luisteren wij als overheid op ons beurt weer naar.

Wordt toch eens wakker mensen en zie de wereld eens zoals die werkelijk is.
Niet zoals de voorgestelde perceptie u wil doen geloven,
alsmede de vele sturende rattenvangers en gecontroleerde oppositieleden.

Maar velen blijven echter slapen en anderen worden zelfs compleet afgestompte zombies.
09-02-2022, 15:22 door Anoniem
Het is natuurlijk iedereen duidelijk dat desinformatie bestreden moet worden. Het kan niet zo zijn dat de lezing van de Staat in twijfel wordt getrokken; immers als de bron een overheidsdienst is dan is dat de waarheid. Het is daarom goed dat er een duidelijke handleiding is waarmee door subversieve elementen verspreid nepnieuws aangepakt kan worden. Het plaatje is daarbij een goede hulp, maar een voorbeeld is vaak veel meer sprekend. Vandaar een paar voorbeelden, volgens de "hamburgermethode" van het tegengaan van desinformatie:

Broodje, a.k.a feit: Bij het ontwikkelen van het zogenaamde fotorolletje uit Sbrenica is een menselijke fout gemaakt waardoor de beelden verloren zijn gegaan. De verantwoordelijk militair is niet naar zijn normale, eigen, fotolab van de luchtmacht gegaan, maar naar het fotolab van de inlichtingendienst van de marine. Dat is volkomen normaal. De foute datum in het register is ook een menselijke fout. Dat er staat "vernietigd" duidt op de beelden, niet op het rolletje zelf, dat is helaas een onduidelijkheid als gevolg van een menselijke vergissing. Het fysiek bewijsmateriaal is daarna helaas door een onzorgvuldigheid kwijt geraakt.
Hamburger, a.k.a Nepnieuws: De Nederlandse overheid en het leger proberen ten koste van alles hun eigen onkunde te verbergen en genocide onder de pet te houden om geen gezichtsverlies te lijden. Dit is uiteraard nepnieuws.
Broodje, a.k.a feit: Er is geen sprake van een samenzwering, het berust allemaal op hele serie van ongelukkige menselijke fouten.

Zie je hoe eenvoudig het werkt, en hoe overtuigend je dan nepnieuws kan tegengaan? Laten we vooral in gedachten houden dat wat de Staat zegt voor eeuwig en altijd de betrouwbare waarheid is.
09-02-2022, 15:40 door Anoniem
Maar de meeste desinformatie komt toch van onze eigen regering...

Ik heb nou niet de indruk dat b.v. de corona-informatie van onze overheid nu zo correct was/is.
09-02-2022, 17:28 door Anoniem
Na al die maanden zeker niet, en ook diegenen, die de scheuren in het bouwsel niet gewaar zijn geworden,
die geloofden al in alles wat hem of haar verteld is vanaf de kleuterschool.
Hun aangenomen wereldbeeld kan geen deuk meer worden toegebracht.
De "dat kan toch niet waar zijn" meute met het herinneringsvermogen van de spreekwoordelijke goudvis.
Helaas het grote gros. En daardoor zijn vaak de originele denkers de klos.

luntrus
09-02-2022, 18:06 door Anoniem
Kultuurkamer...
09-02-2022, 18:44 door Anoniem
Het begint wat sneu te worden, de vele campagnes tegen vermeende desinformatie uitgevoerd door de grootste desinformanten met grote zakken.
Tijd voor volksvertegenwoordiging ipv debiele maakbaarheid en oorlogshitserij mbt een Russische provincie.
09-02-2022, 18:45 door Anoniem
Ministerie geeft in aanloop naar verkiezingen tips over desinformatie
Zolang ik op deze aarde woon (67 jaar) kwam ik desinformatie tegen. Je komt ze vooral tegen bij items die politiek geladen zijn, dus zowel in Oost als in West. Mijn vraag is, waarom desinformatie nu opeens zo verschrikkelijk belangrijk is, terwijl dit al sinds mensenheugenis heeft bestaan en leugenaars altijd - sooner or later - door de mand vallen.
09-02-2022, 21:53 door Anoniem
Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.
Of het slavische 'leugens hebben korte beentjes'.
10-02-2022, 08:48 door S.A.T.A.N.
Door Anoniem: Maar de meeste desinformatie komt toch van onze eigen regering...

Ik heb nou niet de indruk dat b.v. de corona-informatie van onze overheid nu zo correct was/is.

Hoe kom je daar nu bij? Toch niet op basis van desinformatie van leken op internet?
10-02-2022, 10:55 door Anoniem
Door Anoniem: Maar de meeste desinformatie komt toch van onze eigen regering...

Ik heb nou niet de indruk dat b.v. de corona-informatie van onze overheid nu zo correct was/is.

Het gaat er niet om wat jij als individueel ergens van vindt. Het gaat om wat aantoonbaar is en informatie van de overheid kan net zo goed als niet aantoonbaar gelden, als informatie van tegenstanders van die overheid.

Wanneer de Chinese overheid zegt, dat er geen gewelddadige handelingen zijn verricht op het Plein van de Eeuwige Vrede, maar er zijn beelden dat dit wel is gebeurd, dan is de overheidsinformatie duidelijk desinformatie. Wanneer de Nederlandse regering stelt dat de IC's vol liggen door patiënten met corona en je hoort dit in je eigen omgeving ook van IC-verpleegkundigen of -artsen, dan is dat wel informatie. Wie dan roept dat dit niet klopt, levert desinformatie.
10-02-2022, 11:01 door Anoniem
Door Anoniem: Maar de meeste desinformatie komt toch van onze eigen regering...

Ik heb nou niet de indruk dat b.v. de corona-informatie van onze overheid nu zo correct was/is.

Het gaat er niet om wat jij als individueel ergens van vindt. Het gaat om wat aantoonbaar is en informatie van de overheid kan net zo goed als niet aantoonbaar gelden, als informatie van tegenstanders van die overheid.

Wanneer de Chinese overheid zegt, dat er geen gewelddadige handelingen zijn verricht op het Plein van de Eeuwige Vrede, maar er zijn beelden dat dit wel is gebeurd, dan is de overheidsinformatie duidelijk desinformatie. Wanneer de Nederlandse regering stelt dat de IC's vol liggen door patiënten met corona en je hoort dit in je eigen omgeving ook van IC-verpleegkundigen of -artsen, dan is dat wel informatie. Wie dan roept dat dit niet klopt, levert desinformatie.
Door Anoniem: Het begint wat sneu te worden, de vele campagnes tegen vermeende desinformatie uitgevoerd door de grootste desinformanten met grote zakken.
Tijd voor volksvertegenwoordiging ipv debiele maakbaarheid en oorlogshitserij mbt een Russische provincie.
Door Anoniem:
Ministerie geeft in aanloop naar verkiezingen tips over desinformatie
Zolang ik op deze aarde woon (67 jaar) kwam ik desinformatie tegen. Je komt ze vooral tegen bij items die politiek geladen zijn, dus zowel in Oost als in West. Mijn vraag is, waarom desinformatie nu opeens zo verschrikkelijk belangrijk is, terwijl dit al sinds mensenheugenis heeft bestaan en leugenaars altijd - sooner or later - door de mand vallen.
Omdat het nu veel makkelijker is om desinformatie rond te laten gaan en de schade heel groot is wanneer het bewijs pas later als zodanig herkend.
11-02-2022, 05:44 door Anoniem
Ik geloof alles.
11-02-2022, 17:19 door Anoniem
Wat niet gezien/gehoord mag worden:
https://www.bitchute.com/video/ugr7NKqli4fq/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.