image

Verdachte steelt 3,7 miljoen dollar via typosquatting en gespoofte e-mailadressen

donderdag 10 februari 2022, 15:32 door Redactie, 1 reacties

Een 49-jarige man uit Servië heeft in de Verenigde Staten bekend dat hij door middel van gespoofte e-mailadressen, typosquatting en frauduleuze telefoongesprekken meer dan 3,7 miljoen dollar van minstens vijftien Amerikaanse bedrijven heeft gestolen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De man belde Amerikaanse bedrijven en deed zich voor als topmanager of iemand uit de raad van bestuur van het Europese moederbedrijf. Hij claimde dat er snel een bedrag moest worden overgemaakt wegens schulden bij het moederbedrijf. Na het telefoongesprek stuurde hij een e-mail naar het Amerikaanse bedrijf met betaalinstructies. Hiervoor gebruikte hij gespoofte e-mailadressen, maar registreerde ook domeinnamen die erg leken op die van het bedrijf. Een tactiek die typosquatting wordt genoemd.

De man en zijn handlangers wisten op deze manier 3,7 miljoen dollar van vijftien Amerikaanse bedrijven te stelen. Verder onderzoek wees uit dat pogingen om op een zelfde wijze 6,8 miljoen dollar buiten te maken niet succesvol waren. De verdachte heeft bekend schuldig te zijn aan "wire fraud", waarop een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar staat.

Reacties (1)
15-02-2022, 09:03 door Anoniem
Als mensen zonder enige verificatie geld willen overmaken vind ik het bijna meer dom dan strafbaar. We noemen dat een "natuurlijke selectie". Maar okay, ook deze mensen worden beschermd natuurlijk ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.