image

Europees onderzoek naar gebruik clouddiensten door publieke sector

dinsdag 15 februari 2022, 12:02 door Redactie, 2 reacties

De komende maanden zal er grootschalig onderzoek plaatsvinden naar het gebruik van clouddiensten door de publieke sector in de Europese Unie. In totaal zullen 22 nationale toezichthouders het cloudgebruik onder de loep nemen. Volgens statistiekenbureau EuroStat is het cloudgebruik in de EU de afgelopen zes jaar verdubbeld. Door de coronapandemie zijn veel organisaties in de publieke sector op de cloud overgestapt.

Dit gebruik moet wel aan de Europese databeschermingsregels voldoen, zo stelt het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB). De EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Voor het onderzoek zullen meer dan tachtig publieke organen worden ondervraagd, waaronder verschillende EU-instellingen, onder andere in de gezondheidszorg, financiën, belastingen, onderwijs en centrale inkopers of leveranciers van it-diensten.

Het onderzoek zal zich met name richten op de uitdagingen waar de publieke sector mee te maken heeft wanneer het clouddiensten gebruikt en aan de AVG wil voldoen, waaronder de processen met betrekking tot de aanschaf van clouddiensten, internationale datadoorgifte en de relatie tussen verwerkingsverantwoordelijke en verwerker. Aan de hand van de uitkomsten worden mogelijk nationaal toezichts- en handhavingsmaatregelen genomen.

Reacties (2)
15-02-2022, 12:16 door Anoniem
Ook zo'n last van DDos- en Proxy-blokkeringen?
In epic browser met proxy een pain in the *rse.
Cloud kan ook misbruikt worden voor info-perceptie en -manipulatie.
De cloud een prachtig instrument voor cybercriminelen, die zo niet genoemd mogen/willen worden, maar wel zijn (Big Corp.etc.).
15-02-2022, 12:34 door Anoniem
Ja die abn amro en nog wat investeringsmaatschappijen die je email via amerikaanse servers sturen. Hoe gierig ben je dan wel niet als je niet eens dat zelf in Nederland wil houden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.