image

VVD wil aanpak malafide resellers die servers hostingbedrijven doorverhuren

dinsdag 15 februari 2022, 14:59 door Redactie, 10 reacties

De VVD heeft minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid gevraagd om de aanpak van malafide resellers die servers van Nederlandse hostingbedrijven doorverhuren aan cybercriminelen. De politie verstuurde onlangs een brief naar Nederlandse hostingproviders waarin voor dergelijke malafide resellers werd gewaarschuwd. Berichtgeving over de brief is aanleiding voor VVD-Kamerlid Rajkowski om vragen aan de minister te stellen.

"Bent u het ermee eens dat het niet uit te leggen is dat via Nederlandse servers buitenlandse criminelen makkelijk hun gang kunnen gaan om vervolgens ernstige criminele activiteiten te plegen? Op welke manier kunt u ervoor zorgen dat malafide bedrijven minder kans krijgen om serverruimte van Nederlandse hostingbedrijven te kopen?", zo wil Rajkowski van Yesilgöz weten.

De minister moet ook duidelijk maken op welke manier hostingbedrijven en de politie samenwerken om dit soort praktijken te voorkomen en of deze samenwerking kan worden verstevigd. Verder wil het VVD-Kamerlid weten om wat voor type criminele activiteiten het gaat en hoeveel schade die hebben veroorzaakt. Ook vraagt ze de minister welke acties hostingbedrijven na de waarschuwing van de politie hebben uitgevoerd. Yesilgöz heeft drie weken om te reageren.

Reacties (10)
15-02-2022, 15:21 door Anoniem
Over het beruchte datacenter in Wormer zijn vorig jaar in de NRC verhalen geschreven. Men weet het al jaren maar doet er niks aan.
15-02-2022, 15:33 door Anoniem
Tja hier kom je als VVD natuurlijk op het hellende vlak dat als je doorverkopen wilt aanpakken, je het hele neoliberale systeem van vrije handel en vrij verkeer ter discussie aan het stellen bent.
Ik denk ook wel dat er grenzen aan dat systeem moeten zitten, maar wat is het officiele VVD standpunt daarin?
En hoe wil je dat dan aanpakken? Word iemand die iets doorverkoopt/doorverhuurt altijd aansprakelijk voor wat die partij daar dan mee uitvreet?
15-02-2022, 16:18 door Anoniem
”Bent u het ermee eens dat het niet uit te leggen is dat via Nederlandse servers buitenlandse criminelen makkelijk hun gang kunnen gaan om vervolgens ernstige criminele activiteiten te plegen? Op welke manier kunt u ervoor zorgen dat malafide bedrijven minder kans krijgen om serverruimte van Nederlandse hostingbedrijven te kopen?", zo wil Rajkowski van Yesilgöz weten.

Ja, buitenlandse criminelen op Nederlandse servers. Die zouden alleen door Nederlandse criminelen gebruikt mogen worden.
15-02-2022, 16:29 door Power2All - Bijgewerkt: 15-02-2022, 16:35
Door Anoniem: Over het beruchte datacenter in Wormer zijn vorig jaar in de NRC verhalen geschreven. Men weet het al jaren maar doet er niks aan.

Klopt.
https://podcastluisteren.nl/ep/NRC-Vandaag-Het-afvoerputje-van-het-internet-deel-1#/

Ik ken de eigenaren van dat bedrijf in Wormer.
In fact, ik heb voor ze gewerkt, lang geleden...
Ze zijn niet koosjer, Reinier is, zolang Bap hem niet aan zijn hoofd loopt te manipuleren, een slimme gozer, maar als hij eenmaal op zijn tenen getrapt wordt, wordt het iemand met wie je gewoon niet meer mee wilt werken.
Ze hosten vooral reseller klanten die weer klanten hebben.
In dit geval, zijn meestal hun resellers verantwoordelijk.
Het probleem is dat ze net binnen de grenzen van wat wel en niet mag, gebeurd.

Waar ik wel mee zit, is dat er ook vaak bullshit aan hun gerapporteerd worden, want er zit inderdaad vaak geen illegale dingen, maar wordt het beaamd dat het zo is. Veel DMCA en takedown requests zijn vaak gewoon niet rechtsgeldig.
16-02-2022, 12:29 door Anoniem
Door Anoniem: Over het beruchte datacenter in Wormer zijn vorig jaar in de NRC verhalen geschreven. Men weet het al jaren maar doet er niks aan.

Over het metersdikke Ecatel-hoofdpijndossier van oud-minister Grapperhaus (CDA), van Justitie & Veiligheid:

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/02/het-afvoerputje-van-het-internet-zit-in-een-noord-hollands-dorp-a4038329


Al meer dan twintig jaar zijn er klachten over het Haagse duo Bap K. (75) en Reinier van E. (34). In 2017 werd Ecatel opgeheven. De beheerde IP-adressen belandden een jaar eerder bij Quasi Networks, een postbusfirma op de Seychellen, vanwaar een ondoorzichtig web aan bv’s zich uitstrekt over meerdere landen. In 2020 haalt IP Volume de top-4 van Nederlandse hostingbedrijven waar de meeste drek te vinden is, volgens een studie van TU Delft. Maar ze blijven online.
23-02-2022, 09:14 door Anoniem
Door Anoniem: Over het metersdikke Ecatel-hoofdpijndossier van minster [Dilan Yesilgöz-Zegerius]

Een nieuw hoofdstuk van het dossier. De banken in de Oekraïne werden recentelijk platgelegd door een Mirai-botnet, dat met de command-and-control server opereerde vanuit een hostingbedrijf in het bekende Noord-Hollandse dorp Wormer. Het bedrijf is van de 22-jarige internetondernemer Sijmen Karel B. Het betrokken datacentrum in Wormer is van het markante duo Bap K. en Reinier van E., tegen wie momenteel een strafrechtelijk onderzoek loopt.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/22/cyberaanvallen-op-oekraine-aangestuurd-via-nederland-a4093039
24-02-2022, 14:52 door Anoniem
VVD wil strengere controle van hostingbedrijven door politie
donderdag 24 februari 2022, 14:49 door Redactie

https://www.security.nl/posting/744559/VVD+wil+strengere+controle+van+hostingbedrijven+door+politie
14-05-2022, 13:49 door Anoniem
Minister ziet niets in strengere controle van hostingbedrijven door politie
donderdag 21 april 2022, 12:23 door Redactie

https://www.security.nl/posting/750963/Minister+ziet+niets+in+strengere+controle+van+hostingbedrijven+door+politie
21-09-2022, 17:44 door Anoniem
Eén van de weinige routes waarlangs 8kun bereikbaar was, liep tot voor kort via een datacentrum in Flevoland. Ook verkeer naar de neonazistische site Daily Stormer maakte recent gebruik van deze route. Hoe dat kan, laat zich verklaren uit de praktijk in de Nederlandse hostingindustrie: weinig toezicht, geen interesse in wat klanten doen, complexe internationale onderverhuurconstructies en een beperkt verantwoordelijkheidsgevoel.

CDA vraagt om aanpak van ongewenste online content en "rioolwebsites"
woensdag 21 september 2022, 15:08 door Redactie

https://www.security.nl/posting/768716/CDA+vraagt+om+aanpak+van+%22rioolwebsites%22
18-03-2023, 13:41 door Anoniem
Overheid kijkt naar verschillende opties voor aanpak malafide hostingproviders
zaterdag 18 maart 2023, 13:08 door Redactie

https://www.security.nl/posting/789838/Overheid+kijkt+naar+verschillende+opties+voor+aanpak+malafide+hostingproviders


De Rijksoverheid het "goede voorbeeld geven" door alleen diensten af te nemen bij "verantwoorde" hostingproviders. Deze providers moeten een gedragscode hebben onderschreven en zijn aangesloten bij het Anti Abuse Netwerk.

https://www.security.nl/posting/664436/Anti+Abuse+Netwerk+publiceert+manifest+voor+een+veiliger+internet
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.