image

Stichting wil duopolie Apple en Google met alternatief privacy-OS doorbreken

woensdag 16 februari 2022, 14:37 door Redactie, 14 reacties

Zo'n 99 procent van de smartphones draait op een besturingssysteem van Apple of Google, maar als het aan de UBPorts Foundation ligt komt hier verandering in. De Duitse non-profitstichting wil met een alternatief mobiel besturingssysteem het duopolie van de Amerikaanse techreuzen doorbreken.

"We leven in een wereld die in rap tempo één van onze kernwaarden afneemt: keuzevrijheid. Vrijheid bestaat niet zonder echte keuze. Dit geldt met name voor het deel dat een steeds grotere rol in ons leven speelt, onze mobiele telefoons. Wat houdt vrijheid in wanneer er niets te kiezen valt?", stelt de stichting de vraag.

Als alternatief voor Android en iOS biedt UBPorts het op Linux-gebaseerde besturingssysteem Ubuntu Touch aan. Dat stelt volgens de ontwikkelaars privacy centraal en legt de controle bij de gebruiker. Zo maken de apps voor het besturingssysteem geen profiel van gebruikers en verzamelen ook geen data voor marketingdoeleinden.

Ubuntu Touch ondersteunt momenteel zestig verschillende modellen telefoons. Er is onder andere een samenwerking met de Duitse telefoonfabrikant Volla die het systeem standaard installeert. De appstore van het besturingssysteem telt inmiddels twaalfhonderd apps. UBPorts Foundation wil het aantal smartphones waarop Ubuntu Touch standaard draait de komende tijd verder uitbreiden. Het doel is om in 2026 neen "substantieel aantal" wereldwijde gebruikers te hebben.

Reacties (14)
16-02-2022, 15:13 door gradje71
Is dit een advertorial?

Er zijn al meerdere Android alternatieven, zoals /e/, iode, en LineageOS.
16-02-2022, 15:27 door Anoniem
Een OS staat of valt op Marketing en gemak in gebruik als Ubuntu Touch niet makkelijk te gebruiken is dan zal het nooit bij de grote massa aanslaan
16-02-2022, 16:31 door Anoniem
Beste overheid, ik heb een ubports telefoon maar ik kan de coronacheck app niet vinden.

M.a.w. kansloos zeg ik als bezitter van een Linux telefoon.
16-02-2022, 16:33 door Anoniem
Zolang bepaalde organisaties (bijvoorbeeld banken) hun al dan niet verplichte apps niet publiceren buiten de Apple App Store of de Google Play Store zal dit nooit succesvol worden. Als je niet bereid bent echte offers te brengen als gebruiker, zijn dit soort alternatieven slechts bruikbaar voor dwarse individuen die het niet erg vinden als idioot weggezet te worden door vrienden en familie.
16-02-2022, 16:39 door Anoniem
Door gradje71: Is dit een advertorial?

Er zijn al meerdere Android alternatieven, zoals /e/, iode, en LineageOS.

Maar deze zijn allemaal weer Android-based en gebruiken dus Android-apps (met alle mogelijke gevolgen vandien). Er zijn nog SailfishOS en postmarketOS die allebei - net als Ubuntu Touch - een andere benadering hebben en niet op Android opbouwen.
16-02-2022, 16:44 door Anoniem
Door gradje71: Is dit een advertorial?

Er zijn al meerdere Android alternatieven, zoals /e/, iode, en LineageOS.

Allemaal gebaseerd op android, dat is hier dua niet het idee.

Overigens zijn de door jouw genoemde geen hele beste alternatieven. Zeker niet als het om security gaat. Kijk liever naar CalyxOS, DivestOS of GrapheneOS.
16-02-2022, 18:41 door Anoniem
Door Anoniem: Beste overheid, ik heb een ubports telefoon maar ik kan de coronacheck app niet vinden.

Een Ubuntu Touch mobiel belooft in de nabije toekomst in een zogeheten WayDroid container ook naadloos Android apps te kunnen draaien. In die container draait een LineageOS afgeleide. WayDroid is de opvolger van Anbox.

https://waydro.id
16-02-2022, 20:25 door Anoniem
Het probleem is dat heel veel apps wel overal gedownload kunnen worden maar niet werken als er geen playstore of appstore om de smartphone staat? Bizar dat Google over veel apps gaat zonder toegevoegde waarde? Merk het op mijn Huawei P40 pro dat bepaalde apps niet honderd procent werken of aangeven omdat er geen playstore aanwezig is die ik bewust niet wil? Dit is dwang omdat alles op de P40 door Google wordt tegen gewerkt? Hoezo vrije keuzes en marktwerking? Google bepaald of iets aanslaat of niet en dat moet veranderen? Concurrenten worden gewoon bij het begin al kapot gemaakt door Google door toegang tot apps te weigeren?
17-02-2022, 10:06 door Anoniem
Ik kan me herinneren dat Microsoft ook een telefoon OS had. Volgens alle experts is dat ten onder gegaan, omdat er te weinig apps beschikbaar waren. (Even afgezien van het feit of die experts pro of contra Microsoft zijn). Dus een alternatief OS zal altijd dat probleem hebben, tenzij het iOS dan wel Androïd apps kan draaien. iOS apps zullen een probleem zijn, want de Apple Store zal niet toegankelijk zijn en Androïd apps betekenen dat je toch zaken met Androïd moet delen. Plus dat je een eigen gecontroleerde App Store moet hebben, om alles te onderzoeken of de apps aan jouw voorwaarden voldoen. Plus je moet alle aanbieders van essentiële apps (banken, overheid) moeten overhalen om jouw OS te ondersteunen.
17-02-2022, 11:32 door Anoniem
Door gradje71: Is dit een advertorial?

Er zijn al meerdere Android alternatieven, zoals /e/, iode, en LineageOS.
LineageOS is toch ook gewoon android?
17-02-2022, 13:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door gradje71: Is dit een advertorial?

Er zijn al meerdere Android alternatieven, zoals /e/, iode, en LineageOS.
LineageOS is toch ook gewoon android?

LineageOS, /e/OS en Iode zijn alle drie gebaseerd op het Android Open Source Project (AOSP), waarin Google qua ontwikkeling een dikke vinger in de pap heeft. Zelfs Ubuntu Touch en GrapheneOS draaien op een aangepaste en geharde Android kernels. De reden daarvoor is dat men afhankelijk is van de bestaande Android hardware en drivers.

https://en.wikipedia.org/wiki/Android_(operating_system)#AOSP
17-02-2022, 15:29 door Anoniem
Ander probleem (behalve de apps en app store) zijn de smartphones zelf. Al deze alternatieven OSen zijn
bij mijn weten enkel beschikbaar voor een (min of meer) beperkte set van apparaten. Daar moet je er net
een van hebben (of kunnen vinden). Bij LineageOS (waar de lijst van smartphones nog redelijk lang is) vind ik
dit al lastig. En dan mag je hopen dat je apparaat ondersteund zal blijven in de toekomst.

Een minimum eis voor succes lijkt mij dat een partij die een alternatief OS ontwikkelt mikt op een zo groot
mogelijke verameling van toestellen en zich ook commiteert aan langdurige updates. Ik heb bv. nog goed
werkende Samsung Galaxy S 2 en 3 hier liggen, maar zonder beschikbare updates...
17-02-2022, 21:33 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem is dat heel veel apps wel overal gedownload kunnen worden maar niet werken als er geen playstore of appstore om de smartphone staat?
Met MicroG werken de meeste apps prima, en de Aurora store is een prima alternatief voor de playstore.
18-02-2022, 13:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het probleem is dat heel veel apps wel overal gedownload kunnen worden maar niet werken als er geen playstore of appstore om de smartphone staat?
Met MicroG werken de meeste apps prima, en de Aurora store is een prima alternatief voor de playstore.

In de genoemde Android alternatieven zijn de Google Play store en de Gapps afwezig. Dat scheelt meteen een flink aantal trackers. Het gaat echter vaak mis zodra de gebruiker zelf via een omweg ook apps afkomstig uit de Google Play store gaat installeren. Het probleem is dat Aurora de verkregen apps ontleent aan die van Google Play.

In de meeste apps afkomstig van de Google Play store zitten ook trackers verborgen. Men kan daarnaast ook nog door Google via DNS queries worden gevolgd. Exodus en TrackerControl kunnen die verborgen trackers en DNS queries aan het licht brengen en respectievelijk blokkeren:

The privacy audit platform for Android apps
https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/

TrackerControl to control hidden data collection
https://f-droid.org/en/packages/net.kollnig.missioncontrol.fdroid/


Tracking vermijden bij het gebruik van Android en alternatieven is niet eenvoudig, hoewel de /e/OS (e.foundation) en iodéOS (iode.tech) ontwikkelaars er goed in lijken te zijn geslaagd. Vergeet echter niet dat ook vele websites met trackers zijn uitgerust en dat blockers niet feilloos zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.