image

WhatsApp-gebruikers kunnen betaalverzoeken via Appjelinkje checken

maandag 21 februari 2022, 12:21 door Redactie, 10 reacties

Om WhatsApp-gebruikers tegen fraude te beschermen is er een nieuwe dienst gelanceerd die de geldigheid van betaalverzoeken controleert. Gebruikers worden via Appjelinkje gewaarschuwd of het om een legitieme betaallink gaat of een phishingsite en wie de begunstigde van het betaalverzoek is.

Criminelen maken nog altijd veel slachtoffers via dergelijke betaalverzoeken, ook wel Tikkiefraude genoemd. Slachtoffers worden vaak via Marktplaats benaderd. Criminelen doen zich hierbij voor als potentiële koper en vragen het slachtoffer om één cent over te maken. Dit zou nodig zijn om de verkoper te identificeren. De doorgestuurde betaallink wijst in werkelijkheid naar een phishingsite.

Via Appjelinkje is het mogelijk om via WhatsApp ontvangen betaalverzoeken te laten checken. Zo weten gebruikers of ze met phishing te maken hebben en wordt ook getoond wie de begunstigde is. Dit kan helpen bij het voorkomen van WhatsAppfraude, waarbij oplichters zich bijvoorbeeld voordoen als familie of een bekende.

Gegevens

"De gegevens die ook maar een klein beetje gevoelig kunnen zijn, worden automatisch van onze server verwijderd binnen twee weken", zo laat Checkjelinkje, het bedrijf achter Appjelinkje, op de eigen website weten. In een reactie tegenover Security.NL vertelt het bedrijf dat het samenwerkt met een partner om de dienst aan te bieden, aangezien het niet mogelijk is rechtstreeks aan te sluiten op WhatsApp.

"Deze partij heeft toegang tot de inhoud van de WhatsApp-berichten die je ons stuurt. Om je privacy te waarborgen hebben we met hen een verwerkersovereenkomst gesloten die in lijn is met ons privacybeleid en met de AVG. Onze partner is daarnaast ISO/IEC 27001:2013 gecertificeerd en neemt alle mogelijke maatregelen om je gegevens te beschermen. Links die worden gecheckt worden na twee weken verwijderd", aldus een woordvoerder.

Die voegt toe dat er maar een paar persoonsgegevens worden verwerkt, zoals ip-adres en informatie over de browser. "Die gegevens slaan we voor maximaal drie maanden op. Dat doen we om misbruik op onze diensten te voorkomen. Om te controleren of de link die je checkt veilig is versturen we deze naar Google Safe Browsing. Dat doen we zonder enige persoonsgegevens van je mee te sturen. We geven dus niet je ip-adres of browserinformatie door aan Google."

Checkjelinkje is tevens aanbieder van het gelijknamige Checkjelinkje.nl dat de begunstigde van betaalverzoeken laat zien. Checkjelinkje wordt onder andere door de politie, Consumentenbond en Betaalvereniging Nederland aangeraden.

Reacties (10)
21-02-2022, 15:56 door Anoniem
"Checkjelinkje wordt onder andere door de politie, Consumentenbond en Betaalvereniging Nederland aangeraden."
De politie raadt ook het gebruik van deurbellen aan die illegaal filmen. Dus een advies van de poltie maakt dit niet echt betrouwbaar...
21-02-2022, 16:52 door Anoniem
En ik blijf mij steeds afvragen wie er achter checkjelinkje zit. Op de site zelf kan je niets vinden hierover en weet ik dus niet of deze site wel zo betrouwbaar is als men zegt ....
21-02-2022, 18:18 door Anoniem
En je geeft de crimineel meteen de hint dat je dit doet, want als je een link in whatsapp typt wordt die pagina meteen opgehaald in de voorvertoning.

Met screenshots werken was veiliger geweest.
21-02-2022, 18:21 door Anoniem
Door Anoniem: "Checkjelinkje wordt onder andere door de politie, Consumentenbond en Betaalvereniging Nederland aangeraden."
De politie raadt ook het gebruik van deurbellen aan die illegaal filmen. Dus een advies van de poltie maakt dit niet echt betrouwbaar...
Hoe meer gegevens burgers vrijwillig laten vastleggen, hoe makkelijke het werk van de politie wordt. Dus zo verbazend is dit advies niet....
21-02-2022, 19:01 door Anoniem
Als de link niet naar een site in Montenegro wijst is die toch altijd fake? Daar heb je geen appje voor nodig eigenlijk.
21-02-2022, 22:34 door Anoniem
Zowel checkjelinkje als appjelinkje klinkt erg amateuristisch en kinderachtig en wekt bij mij totaal geen vertrouwen. WhattsApp is om te beginnen al niet een platform voor financiële transacties, dus hoe mensen op het idee komen om na een WhattsApp bericht geld over te gaan maken zal ik nooit begrijpen.

Tot slot nog deze open deur: als verkoper hoef je nooit geld over te maken, ook niet 1 cent. De koper betaalt. Betaalt de koper niet, krijgt 'ie niks. (Betaalverzoek is overbodig). Gewoon een beetje logisch nadenken en je loopt al veel minder risico.
21-02-2022, 22:37 door Anoniem
Door Anoniem: Als de link niet naar een site in Montenegro wijst is die toch altijd fake? Daar heb je geen appje voor nodig eigenlijk.

En precies zo lastig heeft die ene site het dus gemaakt. Met die .me ipv gewoon .nl.
Marketingplannetje.
22-02-2022, 04:28 door Anoniem
Weinig kritiek van dit security forum, en de eerste reacties hebben behoorlijk lang op zich laten wachten.
Maar als ik het goed heb deel je dus zonder medeweten van je gesprekspartner(s) inhoud aan commercieel bedrijf Checkjelinkje. Wat vindt Facebook daar eigenlijk van dat de versleuteling op die manier ondermijnt wordt? En mag het überhaupt juridisch wel, inhoud die privé kan zijn delen via MITM methoden?

Ik vindt dit toch wel een behoorlijk veiligheidsprobleem, jullie niet dan?
(met z’n alle opweg naar de staatsterminal waar je alleen mag consumeren)

Roger D.
22-02-2022, 08:48 door Anoniem
De privacy verklaring is in ieder geval niet compleet. Bij persoonsgegevens wordt niet gezegd over het bankrekeningnr. en (bij gebruik van WhatsApp) het 06 nummer. Bovendien is het een B.V. dus gericht op winst, en als er geen kosten voor de dienst zijn dan wordt de winst vrijwel altijd gemaakt door met de data te handelen. Ik ga het niet gebruiken.
24-02-2022, 14:54 door Anoniem
Is het niet veel handiger
om whatsapp achterwege te laten
en het gewoon niet te gebruiken.

The Matrix
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.