image

Van Huffelen vraagt gemeenten om digitalisering politiek te maken

dinsdag 22 februari 2022, 11:48 door Redactie, 8 reacties

Gemeenten moeten digitalisering politiek maken, bijvoorbeeld door het expliciet te noemen in het coalitieakkoord, via een lokale digitale agenda of een wethouder digitalisering, zo stelt staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering. Ze deed haar oproep tijdens een speciale editie van de Raad op Zaterdag van VNG Gemeenten.

"Digitalisering is niet iets wat ons zomaar overkomt. Het is het gevolg van menselijke keuzes. Ethische en politieke keuzes die vaak gewoon in onze eigen gemeenteraad worden genomen", liet Van Huffelen weten. Ze wees naar verschillende digitaliseringsvraagstukken waar gemeenten op dit moment mee te maken hebben, zoals het beveiligen van systemen tegen ransomware en de privacy van burgers.

Volgens de staatssecretaris kunnen gemeenten digitale kansen tastbaar maken, maar moeten tegelijkertijd de waarden worden afgewogen die voor de lokale samenleving van belang zijn, en normen worden gesteld om ongewenste effecten te voorkomen. "Zo kunt u laten zien hoe digitalisering de samenleving beter kan maken", sprak Van Huffelen gemeenten toe.

De staatssecretaris voegde toe dat ze hierbij samen met gemeenten wil optrekken en met het kabinet aan een "ambitieuze nationale digitaliseringsagenda werkt". Deze agenda moet voor een "steviger digitaal fundament" zorgen, onder andere voor een digitaal weerbare samenleving en een digitaal dienstbare overheid.

Reacties (8)
22-02-2022, 13:09 door gradje71
Een "digitaal dienstbare overheid". Zonder CTB? Zonder ons bang te maken? Yep, dat mens, die digibeet gaat het heel ver schoppen.
22-02-2022, 13:19 door Anoniem
Door gradje71: Een "digitaal dienstbare overheid". Zonder CTB? Zonder ons bang te maken? Yep, dat mens, die digibeet gaat het heel ver schoppen.

Catch The Bus? :-/
22-02-2022, 13:47 door Anoniem
Laat digitalisering ook eens uitgedrukt worden in CO2 afdruk als het een middel is om papier uit te sparen. Al die internet knooppunten stoten ook per Mb verkeer aardig wat uit. En naarmate er meer wordt gedigitaliseerd neemt de uitstoot ook weer toe.
22-02-2022, 13:48 door Anoniem
Op te richten: de partij tegen digitalisering. Het gaat op het moment al veel te ver... Maar leg dat die digibeet maar eens uit.
22-02-2022, 15:18 door gradje71
Door Anoniem: Op te richten: de partij tegen digitalisering. Het gaat op het moment al veel te ver... Maar leg dat die digibeet maar eens uit.

Die partij bestaat al een tijdje en heet De Piratenpartij. Maar... helaas gaat de toekomst van die partij er niet goed uitzien, denk ik. Een andere partij is LP, die heeft ook goede standpunten. Ik weet eerlijk gezegd niet de standpunten van BBB, maar die partij doet het ook goed.
22-02-2022, 18:55 door Anoniem
Briljant.

Om het politiek te maken.

Mislukt er dan weer wat, dan geef je gewoon de kiezer de schuld!
23-02-2022, 16:03 door Anoniem
Ben benieuwd welke politicus hier tegen in weet te gaan. Misschien wel dat over een andere boeg - concurrentie was eens het adagium voor economieën dus waarom niet eens echt gaan handhaven in plaats van "handhaven"? Of is concurrentie en markt economie inmiddels een lege huls?
23-02-2022, 20:46 door Anoniem
Wordt in Delft al lang aan gewerkt ;-)

https://delft.piratenpartij.nl/2021/11/19/delftse-principes-voor-digitale-soevereiniteit-aangenomen/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.