image

BSA pleit voor aanpassen van voorstel nieuwe Europese datawet

donderdag 24 februari 2022, 10:33 door Redactie, 10 reacties

De Europese Commissie presenteerde gisteren de Data Act, een nieuwe verordening die gebruikers meer controle over hun data moet geven en onder andere clouddiensten verplicht om data uitwisselbaar te maken. Als het aan BSA The Software Alliance ligt wordt het voorstel op bepaalde onderdelen aangepast. De organisatie houdt zich bezig met de bestrijding van het gebruik van illegale software.

Volgens Thomas Boué van de BSA vereist het EU-voorstel enige "finetuning", waarbij het de BSA specifiek is te doen om de impact die de Data Act op haar klanten heeft. Door het voorstel moeten gebruikers en bedrijven de data die ze bij het gebruik van een product of dienst genereren zelf kunnen gebruiken of aan een derde partij geven. Verder moet de wetgeving ervoor zorgen dat eventueel gebruik van private data door de publieke sector zo wordt georganiseerd dat de belangen, verplichtingen en rechten van alle betrokkenen worden gerespecteerd.

"We vinden dat organisaties die de data hebben, dat wil zeggen de klanten van bij BSA aangesloten bedrijven, volledige controle moeten hebben of ze data delen, met wie en onder welke voorwaarden. Het verplichten van organisaties in de EU om de data die ze bezitten te delen, of te beperken die data met derde landen te delen, zal Europese bedrijven niet alleen beperken bij het plukken van de vruchten van de digitale transitie, maar hen ook beperken bij het innoveren en concurreren in de wereldwijde markt", aldus Boué.

In een eerdere reactie op het voorstel stelde de BSA dat BSA-leden vaak als dataverwerker optreden voor de data die hun klanten bezitten en dat BSA-leden niet gedwongen zouden moeten worden om klantdata met publieke autoriteiten te delen. Ook het plan om clouddiensten te verplichten dat data uitwisselbaar wordt, zodat klanten eenvoudig kunnen overstappen, baart de BSA zorgen. Dit zou keuze voor klanten beperken en innovatie belemmeren, zo claimt de organisatie.

De BSA stelt dat het graag met beleidsmakers om de tafel gaat zitten om de Europese digitale economie op een "verantwoorde manier" te laten groeien, waaronder het eenvoudiger maken voor organisaties om data vrijwillig te delen en het "ontkrachten van mythes" over overheden in derde landen die toegang tot niet-persoonlijke data hebben en ervoor zorgen dat de nieuwe regels consistent zijn met EU-handelstoezeggingen.

Image

Reacties (10)
24-02-2022, 10:36 door Anoniem
Laat de EU hun poot stijf houden voor de wensen van de BSA. Niks toegeven.
24-02-2022, 10:57 door Anoniem
Zou het de eerste keer zijn dat er daadwerkelijk iets zinnigs uit de EC komt?
Nah... het zal vast niet. BSA zal vast z'n zin wel krijgen.
24-02-2022, 11:00 door Anoniem
(voor de ouderen onder ons)

Lambertus op die Norton en Tinus op z'n BSA.
24-02-2022, 11:15 door Open source gebruiker
Wat een wereldvreemd volk die BSA,
zei zijn het probleem, waar de EU eindelijk, hopelijk tegen gaat op treden.
24-02-2022, 11:47 door Anoniem
"We vinden dat organisaties die de data hebben, dat wil zeggen de klanten van bij BSA aangesloten bedrijven, volledige controle moeten hebben of ze data delen, met wie en onder welke voorwaarden.
Als ik data van BSA heb, dan geeft mij dat nog niet het recht om volledige controle over de data van BSA te hebben. Totale vrijheid is niets voor de mens. Zelfs de natuur kent zijn beperkingen. Ik zou zeggen: leer hier uit BSA.
24-02-2022, 11:48 door Anoniem
De zogenaamde digitale transitie werkt maar een kant op en dat is niet die der eindgebruikers.
24-02-2022, 12:49 door Anoniem
Ach, de BSA wil hebben dat zij de eigenaar van de data zijn en niet de gebruiker die de data daar neerzet (de eigenlijke eigenaar).

Dit geeft eigenlijk al aan dat je je data sowieso niet in een VS-cloud moet zetten.
24-02-2022, 16:08 door Anoniem
Ach daar is de BSA voor, om te pleiten. Het is een lobbyclub voor de software industrie, dus lobbyen doen ze.
Of ze dan iets bereiken hangt af van de EC natuurlijk.
28-02-2022, 15:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ach daar is de BSA voor, om te pleiten. Het is een lobbyclub voor de software industrie, dus lobbyen doen ze.
Of ze dan iets bereiken hangt af van de EC natuurlijk.
;
Hier lopen weer andere lieden te lobbyen om hun gelijk te halen!
07-03-2022, 22:04 door Anoniem
Vooral NIET naar de BSA luisteren zou ik zeggen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.