image

Minister Yesilgöz: verbod chatapp Telegram op dit moment stap te ver

maandag 28 februari 2022, 14:59 door Redactie, 13 reacties

Een verbod van versleutelde chatapp Telegram, zoals in Duitsland wordt overwogen, is voor minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid "in ieder geval op dit moment" een stap te ver. De minister zegt zich zorgen te maken over het gebruik van Telegram en andere online diensten voor het verspreiden van extremistische uitingen. Iets waar ze naar eigen zeggen niet alleen in staat.

"Met mijn collega’s in diverse andere EU-landen deel ik de zorgen over het gebruik van Telegram en andere online-diensten voor het verspreiden van extremistische uitingen. Recent heeft de minister van Binnenlandse Zaken van Duitsland een discussie aangezwengeld over het verbieden van Telegram. Voor mij is een dergelijk verbod – in ieder geval op dit moment – een stap te ver", reageert de minister op Kamervragen van het CDA. De partij vroeg de minister hoe andere landen optreden tegen het gebruik van Telegram door criminelen en extremisten.

Volgens Yesilgöz heeft het optreden tegen it-bedrijven als Telegram vooral zin in Europees verband. "Zo kunnen op Europees niveau bepaalde diensten onder de werking van de Verordening Terroristische Online Inhoud worden gebracht die regels stelt om verspreiding van terroristische content tegen te gaan door onder andere het uitvaardigen van verwijderbevelen."

De minister voegt toe dat ook het EU-internetforum, waarin ook Telegram deelneemt, een podium biedt voor overheden om met techbedrijven in gesprek te komen en vrijwillig samen te werken in de aanpak van extremistische en terroristische content op internet. Onlangs stelde de Duitse minister Nancy Faeser van Binnenlandse Zaken dat Apple en Google Telegram uit hun appstores zouden moeten verwijderen.

Reacties (13)
28-02-2022, 15:09 door Anoniem
En dan? De leugens van het ministerie dan wel laten welgevallen? Het blijkt hieruit wel dat dat dergelijke apps je beschermen tegen pottenkijkers. Goede reclame dit dankzij 'onze' domme bewindspersonen.
28-02-2022, 15:39 door Anoniem
Wel lekker liberaal, dat "nog te ver"...... Waar halen ze het paternalistische controle gedrag vandaan. Het vrije internet is het basis model beste mensen. Dat gedijt bij vrije meningsuiting en moeten politici qua maatregelen bij wegblijven.
28-02-2022, 17:09 door Anoniem
Nou, op dit moment 'nog te ver' maar zal er dan toch wel van komen vrees ik. Eerst was corona vaccinatie ook niet verplicht (ook niet een beetje indirect) maar toch was er al vrij snel daar een QR zodat vaccinatie toch wel 'een beetje' verplicht werd.

Onze regering maakt de ene na de andere leugen.
28-02-2022, 17:57 door Anoniem
Door Anoniem: Wel lekker liberaal, dat "nog te ver"...... Waar halen ze het paternalistische controle gedrag vandaan. Het vrije internet is het basis model beste mensen. Dat gedijt bij vrije meningsuiting en moeten politici qua maatregelen bij wegblijven.
En al helemaal als deze lieden altijd maar oreren over 'het vrije westen', elkaar nablatend over landen die deze 'waarden' niet delen. Zijzelf wél vrije toegang hebben tot -letterlijk- globale informatie, daar niets mee doen/niks van begrijpen en blijkbaar alleen maar netflix, cnn, 'het' journaal/boulevard en talkshows kunnen bevatten qua info: Ignorance is cheaper than connecting the dots...
28-02-2022, 18:30 door waterlelie
Zou het niet mogelijk zijn, om Telegram onafhankelijk te maken van een telefoon
28-02-2022, 20:24 door gradje71 - Bijgewerkt: 28-02-2022, 20:27
Door waterlelie: Zou het niet mogelijk zijn, om Telegram onafhankelijk te maken van een telefoon

Natuurlijk is dat mogelijk. Maar de vraag is of je dat wil. Weet je wel wie de eigenaar is van Telegram? Als je dat weet en je ook weet dat hij miljardair is, een Rus en onderdeel van het WEF, tja, dan ga je jezelf misschien afvragen of Telegram wel het juiste antwoord is, althans ik wel.

Ik denk dat we zouden uit moeten kijken naar een ander antwoord dan Telegram, ondanks dat ik het zelf ook gebruik. Iets wat decentraal is en open source, het liefst op Matrix.
01-03-2022, 08:57 door spatieman
SARCASME:
waarom niet meteen ook signal en whatsapp verbieden.
dan zijn ze van het probleem af.
en meteen in iedere woning een staats camera plaatsen, en iedereen voorzien van een GPS enkelband !
01-03-2022, 09:10 door Anoniem
Door spatieman: SARCASME:
waarom niet meteen ook signal en whatsapp verbieden.
dan zijn ze van het probleem af.
en meteen in iedere woning een staats camera plaatsen, en iedereen voorzien van een GPS enkelband !

breng ze nu niet op ideeen.
01-03-2022, 14:50 door Anoniem
Als mevrouw Yesilgöz dit op een of andere manier wél een goed idee zou vinden, zou dit niet heel makkelijk te omzeilen zijn door Telegram over Tor te doen met een simpele ExcludeExitNodes {NL}?
03-03-2022, 10:11 door Anoniem
Laat ze het maar verbieden. En 10 andere aanbieders staan op. Stelletje dwazen.
13-03-2022, 16:22 door Anoniem
Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel is "Terrorgram" de gevaarlijkse app ter wereld

In 2011 demonstreren Russen massaal tegen verkiezingsfraude en de Russische veiligheidsdienst eist dat Doerov de VKontakte-accounts van demonstranten sluit. Doerov peinst daar niet over en reageert door een foto van het verzoek van de FSB online te zetten, vergezeld van een afbeelding van een hond die zijn tong uitsteekt. [...] Niet veel later staat een zwaarbewapend commandoteam voor zijn huis.

Doerov komt met de schrik vrij, maar in deze angstige ogenblikken wordt wel het zaadje geplant voor het project waar Doerov jaren later bekendheid mee zou krijgen: Telegram. De internetondernemer beseft dat zijn toekomst niet in Rusland ligt. Poetin bekijkt het internet met de nodige achterdocht en zint op manieren om er meer controle over te krijgen. Dat is niets voor de Doerovs.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/telegram-oprichter-wil-geen-ijzeren-gordijn-rond-zijn-app~b8b06bf7/

Dat zijn app ook door mensen met minder nobele doeleinden wordt gebruikt, weet Doerov. Maar dat baart hem geen bovenmatige zorgen: ‘Ik denk dat privacy belangrijker is dan onze angst voor terrorisme’, zegt hij tijdens een conferentie in 2015. Het legt hem geen windeieren.

https://www.spiegel.de/international/world/the-telegram-billionaire-and-his-dark-empire-a-f27cb79f-86ae-48de-bdbd-8df604d07cc8


Telegram is nog altijd beschikbaar is voor Russen, ook nu tijdens de Oekraïne-oorlog. [... ] Critici hameren er ondertussen al tijden op dat het in Dubai gevestigde Telegram helemaal niet zo privacyvriendelijk is als het PR-verhaal van Doerov wil doen geloven.

Het maakt Telegram tot een slechte keus, wreef Signal-oprichter Moxie Marlinspike er onlangs nog maar eens in:

Moxie Marlinspike
@moxie
Telegram is the most popular messenger in urban Ukraine. After a decade of misleading marketing and press, most ppl there believe it’s an “encrypted app” The reality is the opposite-TG is by default a cloud database w/ a plaintext copy of every msg everyone has ever sent/recvd.
12:11 AM · Feb 25, 2022

https://twitter.com/moxie/status/1497001286444617746
19-08-2022, 16:05 door Anoniem
Onderzoek: De duistere kant van Telegram
Klokkenluiders en korte vleeskeuring

De Groene, 17 augustus 2022 – nr. 33 – longread: 35 minuten.

Het Russische netwerk Telegram is opgericht als baken van de vrijheid van meningsuiting, onafhankelijk van kapitalisme of overheid. In Nederland faciliteert die vrijheid vooral complottheorieën, wapenhandel en naaktfoto’s van minderjarige meisjes.

https://www.groene.nl/artikel/klokkenluiders-en-korte-vleeskeuring

Telegram zou niet alleen anti-overheid of libertair zijn, maar in tegenstelling tot Meta / Facebook ook 'antikapitalistisch'. Het medium beweert open source te zijn, maar Telegram is zo ondoorzichtig dat dat niet te verifiëren valt. Voormalige werknemers noemen het bedrijf in Wired een ´sekte´, met een cultuur van wantrouwen en sterke loyaliteit aan de baas.

Courage in the face of autocracy. Sound like a dream? Careful what you wish for.

https://www.wired.com/story/how-telegram-became-anti-facebook/
11-09-2022, 10:54 door Anoniem
Bij klokkenluiders mag de een er alles neer zetten, schelden, doodsverwensingen en promoten van geweld,
Een ander wordt geblokkeerd door beheer vanwege een foto ter vergelijking van en wordt zelfs uitgemaakt voor nazi!!!
Ook al doe je meldingen van grove artikelen er wordt weinig tot niets mee gedaan!
Beheer gaat selectief te werk en meet met twee maten.
Beheer overtreed eigen regels, dit kan daar allemaal!
Kortom een gestoord zooitje bij elkaar!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.