image

Consumentenbond: fabrikanten geven onvoldoende informatie over updates

donderdag 3 maart 2022, 09:52 door Redactie, 4 reacties

Fabrikanten van smartphones en Internet of Things (IoT)-apparaten geven onvoldoende informatie over beveiligingsupdates, zo stelt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Voor het onderzoek werden websites van 86 fabrikanten, actief in achttien productgroepen bekeken, waaronder smartphones, deurbellen, verlichting en televisies. Slechts negentien fabrikanten hebben informatie over updates op hun website staan.

Hoewel dit om 22 procent van de fabrikanten gaat, is het wel een verbetering ten opzichte van 2020, toen nog 14 procent van de fabrikanten liet weten hoelang ze een apparaat met updates blijven ondersteunen. De verbetering is vooral te zien bij smartphones, smart tv’s en slimme verlichting. Bij witgoed is er erg weinig verbetering. Vrijwel geen enkele witgoedfabrikant zegt op zijn website iets over updates. Zeven van de zestig fabrikanten die online geen informatie geven over updates, hebben wel een updatebeleid.

"Iedereen weet hoe belangrijk digitale veiligheid is. Updaten is daarin essentieel. Maar voor consumenten is meestal volstrekt onduidelijk wat ze kunnen verwachten. Ik had gehoopt dat fabrikanten verder zouden zijn en hun verantwoordelijkheid zouden nemen. Dat blijkt niet het geval en dat is teleurstellend", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. De Consumentenbond adviseert producten te kiezen waarvan duidelijk is dat ze minstens nog een aantal jaar updates ontvangen.

Reacties (4)
03-03-2022, 10:28 door Anoniem
Of wellicht zouden ze dan ook moeten aangeven of updates al of niet nodig zijn?
Ik heb hier wel "witgoed" waar firmware in zit maar geen IoT functionaliteit.
Ik kan dus zelf wel snappen dat het geen zin heeft om updates aan te brengen (of het zou moeten zijn om hinderlijke
fouten zoals bouncende drukknopjes op te lossen), maar ik vraag me af of alle consumenten dat nog snappen.
En de vraag is natuurlijk of je het aan fabrikanten moet overlaten om dat te beoordelen... er zullen er vast ook zijn die
er van overtuigd zijn dat de functie die ze hebben toegevoegd geen onveiligheid introduceert en 100% goed geprogrammeerd
is, waarom zou je dat dan moeten updaten?
03-03-2022, 13:22 door Anoniem
Waarom moet een tandenborstel met internet verbonden zijn?
Worden gaatjes en tandplak automatisch doorgegeven aan mijn tandarts?

“ ** Oral-B voert firmware-wijzigingen alleen uit wanneer dat nodig is. Zie je een veiligheidsprobleem en/of een compatibiliteitsprobleem? Meld dat bij de P&G-helpdesk. Zij zoeken samen met je naar een passende oplossing.”
03-03-2022, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom moet een tandenborstel met internet verbonden zijn?
Worden gaatjes en tandplak automatisch doorgegeven aan mijn tandarts?

“ ** Oral-B voert firmware-wijzigingen alleen uit wanneer dat nodig is. Zie je een veiligheidsprobleem en/of een compatibiliteitsprobleem? Meld dat bij de P&G-helpdesk. Zij zoeken samen met je naar een passende oplossing.”


Smart tandenborstels geven je feedback op hoe je poetst. Hierdoor verbeter je jouw poetstechniek behoud je een zo gezond mogelijk gebit. Dit is uit te lezen via een Smartphone App :-)
03-03-2022, 23:51 door _Martin_
De Consumentenbond adviseert producten te kiezen waarvan duidelijk is dat ze minstens nog een aantal jaar updates ontvangen.
Dus we moeten onze apparaten na een paar jaar weggooien omdat ze geen updates meer ontvangen? Lekker de wegwerpmaatschappij bevorderen :-( Als we al die tijd en moeite nu eens stoppen in het degelijk maken van producten, zodat deze gewoon minimaal 10 jaar te gebruiken zijn. Ik vind het oprecht triest als ik de lijst van producten zie die aan het internet "moeten" hangen. Een espressoapparaat aan internet moeten hangen... hoe ver kun je afdwalen? Alsof mijn kopje espresso dan opeens lekkerder smaakt ^_^
Door Anoniem: Smart tandenborstels geven je feedback op hoe je poetst. Hierdoor verbeter je jouw poetstechniek behoud je een zo gezond mogelijk gebit. Dit is uit te lezen via een Smartphone App :-)
Mooi om te zien wat men tegenwoordig allemaal verzint. Als het maar vaak genoeg herhaald wordt, gaat men vanzelf geloven dat het nodig is en we niet meer zonder een app kunnen tandenpoetsen :-)

Automatisering heb ik echt niets tegen, ik werk er zelf in, maar tegenwoordig denkt men overal hulp bij nodig te hebben. Het lijkt het alsof de grijze massa collectief wordt uitgeschakeld, omdat "de app" het zegt. Bijvoorbeeld:
- alle foute spellingsuggesties van Word (spaties waar deze helemaal niet horen) worden klakkeloos overgenomen
- als de navigatie zegt dat de snelheidslimiet 50 km/u is, volgen we dat braaf, ondanks dat men net rijdt langs een wit bord met rode rand met daarin 80
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.