image

MijnOverheid toont voortaan overzicht van gedeelde persoonsgegevens

maandag 14 maart 2022, 10:45 door Redactie, 13 reacties

MijnOverheid laat voortaan zien met welke organisaties en overheidsinstanties persoonsgegevens uit de Basis Registratie Personen (BRP) worden gedeeld. In de BRP wordt informatie over burgers vastgelegd, zoals Burgerservicenummer (BSN), naam, geboortedatum, huwelijk of adres. De gemeente waar iemand staat ingeschreven houdt deze gegevens bij.

Overheidsorganisaties kunnen voor het uitvoeren van hun taken gegevens uit de BRP krijgen, alsmede organisaties met een maatschappelijke taak, zoals pensioenfondsen, zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Via MijnOverheid, het online portaal van de overheid waar burgers op hun eigen account overheidscommunicatie kunnen ontvangen, persoonlijke gegevens kunnen inzien en lopende zaken bij de overheid kunnen bekijken, is nu zichtbaar welke BRP-gegevens met welke organisatie worden gedeeld.

Het delen van gegevens uit de BRP gebeurt automatisch. Burgers hoeven hiervoor geen toestemming te geven. Dit is vastgelegd in de Wet en het Besluit BRP. In de toekomst wordt het ook mogelijk om via MijnOverheid zelf aan te geven met welke organisaties, buiten de overheid, gegevens gedeeld mogen worden. Dit kan dan alleen in die gevallen waar dit wettelijk is toegestaan.

"Het kabinet wil burgers meer regie geven op het gebruik van hun gegevens bij de overheid. Door beter inzicht te geven in welke gegevens gedeeld worden, gegevens eenvoudig aan te kunnen passen en in de toekomst waar mogelijk gegevens naar eigen wens te delen", stelt Logius, de ict-dienstverlener van de overheid.

Image

Reacties (13)
14-03-2022, 17:25 door Anoniem
Ik wil dat graag op papier.
Zou dat nog kunnen met al dat digi-gedram?
14-03-2022, 18:21 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wil dat graag op papier.
Zou dat nog kunnen met al dat digi-gedram?
(effe een paar minuten zoeken ...)
Hiervoor kan je terecht bij je gemeente. Dat staat in deze brochure van de Rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/brochures/2014/11/11/informatieblad-basisregistratie-personen/LR_101083_Basisregistratie+personen+-+DEF.pdf
14-03-2022, 18:30 door karma4
BRP hoort met elke overheidsinstantie gedeeld te worden. Het zou welk heel raar zijn als er meerdere Brp's zouden zijn.
De eigenaar van een BSN is de overheid en die registreert gegevens over personen met wettelijke redenen .
14-03-2022, 22:39 door Anoniem
Deze lijst is alles behalve compleet, maar dit gaat de goede kant op!
14-03-2022, 22:40 door Anoniem
Deze lijst is alles behalve compleet, maar dit gaat de goede kant op!
Door Anoniem: Ik wil dat graag op papier.
Zou dat nog kunnen met al dat digi-gedram?

Ik zou zeggen je kunt een AVG inzage verzoek doen bij het BRP register.
15-03-2022, 07:52 door gradje71
Dat is hartstikke leuk dat ze nu een overzicht geven, maar het liefst zou ik -natuurlijk- willen dat ze helemaal NIETS zouden delen met andere partijen.
15-03-2022, 09:03 door Xavier Ohole - Bijgewerkt: 15-03-2022, 09:03
Door gradje71: Dat is hartstikke leuk dat ze nu een overzicht geven, maar het liefst zou ik -natuurlijk- willen dat ze helemaal NIETS zouden delen met andere partijen.

Heb je niet gelezen "Overheidsorganisaties kunnen voor het uitvoeren van hun taken gegevens uit de BRP krijgen, alsmede organisaties met een maatschappelijke taak, zoals pensioenfondsen, zorgverzekeraars en ziekenhuizen."? Denk je serieus dat 'NIETS' delen een realistische mogelijkheid is?
15-03-2022, 11:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wil dat graag op papier.
Zou dat nog kunnen met al dat digi-gedram?
CTRL + P?
Door gradje71: Dat is hartstikke leuk dat ze nu een overzicht geven, maar het liefst zou ik -natuurlijk- willen dat ze helemaal NIETS zouden delen met andere partijen.

Verhuizen naar een ander land?
15-03-2022, 12:18 door Anoniem
"...is nu zichtbaar welke BRP-gegevens met welke organisatie worden gedeeld"

Dat is niet waar. Je kan niet zien welke gegevens zijn/worden gedeeld. En dat wil ik wel weten.
15-03-2022, 21:34 door Anoniem
Ik wil helemaal geen “mijnoverheid” account. Er is helemaal niets ‘mijn’ bij, behalve dat het van mijn belastinggeld is ontwikkeld. En aangezien ik geen toestemming heb gegeven mijn gegevens met andere organisaties te delen, ga ik er ook vanuit dat de overheid mijn gegevens niet deelt, tenzij er een wettelijke verplichting is.
En als ze dan informatie delen met organisaties buiten de overheid dan dienen ze mij daar actief over te informeren (brengplicht) ipv een ‘haalrecht’.
16-03-2022, 22:21 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wil helemaal geen “mijnoverheid” account. Er is helemaal niets ‘mijn’ bij, behalve dat het van mijn belastinggeld is ontwikkeld. En aangezien ik geen toestemming heb gegeven mijn gegevens met andere organisaties te delen, ga ik er ook vanuit dat de overheid mijn gegevens niet deelt, tenzij er een wettelijke verplichting is.
En als ze dan informatie delen met organisaties buiten de overheid dan dienen ze mij daar actief over te informeren (brengplicht) ipv een ‘haalrecht’.
Misschien kan je eens het artikel HELEMAAL lezen, voordat je reageert.
21-03-2022, 13:59 door Anoniem
Soms krijg ik - als zzp'er of privé-persoon - de opdracht van een organisatie om mijn BSN op een formulier in te vullen, als ik ergens een lezing heb gegeven, of als ik aanwezig ben geweest in een commissievergadering (met vacatievergoeding). Ik weiger dat altijd, omdat er geen wettelijke basis voor is. Maar ik vrees dat veel mensen niet zo alert zijn als ik.

Ook komt het soms voor dat ik mijn paspoort ergens getoond heb (bij een hotel of een autoverhuurbedrijf) waar dan een volledige kopie (met BSN) van wordt gemaakt, omdat ik even geen tijd of gelegenheid had om mijn BSN af te schermen.

Ik vraag mij af of al dat soort 'onwettige' BSN-doorgiftes ook gemeld worden in Mijn Overheid. Ik vrees van niet. Terwijl dát nou juist zo nuttig zou zijn om te weten...
25-03-2022, 23:22 door Anoniem
Helaas is ook later niet in te zien of organisaties zoals politie zonder noodzaak gegevens van burgers opzoeken in het BRP, bijvoorbeeld omdat ze nieuwsgierig zijn naar een buurtgenoot.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.