image

Kritieke kwetsbaarheid in Citrix ShareFile actief misbruikt bij aanvallen

dinsdag 15 maart 2022, 10:18 door Redactie, 0 reacties

Aanvallers maken actief misbruik van een kritieke kwetsbaarheid in Citrix ShareFile waarvoor afgelopen september een beveiligingsupdate verscheen. Dat meldt securitybedrijf CrowdStrike op basis van eigen bevindingen. Citrix ShareFile is een oplossing voor het synchroniseren en delen van bestanden.

Vorig jaar werd er een path traversal-kwetsbaarheid in de oplossing ontdekt waardoor een ongeauthenticeerde gebruiker een bestand op een aangevallen server kan overschrijven en zo op afstand code kan uitvoeren. De impact van het beveiligingslek, aangeduid als CVE-2021-22941, is op een schaal van 1 tot en met 10 beoordeeld met een 9.8.

Volgens CrowdStrike maakt een groep criminelen genaamd "Prophet Spider" misbruik van de kwetsbaarheid in Citrix ShareFile om Microsoft Internet Information Services (IIS) webservers te compromitteren. Via het lek werd een webshell geïnstalleerd waarmee verdere aanvallen zijn uit te voeren. Het uiteindelijke doel van de waargenomen aanval is onbekend. De groep in kwestie zou het in verleden toegang tot systemen hebben verkocht, die vervolgens met ransomware werden besmet.

De Amerikaanse overheid houdt een lijst van actief aangevallen kwetsbaarheden bij die inmiddels bijna vijfhonderd beveiligingslekken telt, maar het lek in Citrix ShareFile ontbreekt hierop.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.