image

Nederlanders in buitenland kunnen DigiD via videobellen activeren

donderdag 17 maart 2022, 12:08 door Redactie, 3 reacties

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen hun DigiD voortaan via videobellen activeren. Tot nu toe kon dit alleen worden gedaan bij een fysieke DigiD-balie van een beperkt aantal consulaten of ambassades. Vanwege de coronapandemie ontstond er behoefte aan het online activeren. Daarop werd een proef van ruim een half jaar gestart.

Het resultaat is dat Nederland Wereldwijd het videobellen voor een DigiD-activatie nu structureel aanbiedt. Het gaat om een samenwerking tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en DigiD-aanbieder Logius. Bij het videobellen controleert een medewerker van Nederland Wereldwijd, aan de hand van verschillende controlevragen, de identiteit van de aanvrager. Daarnaast moet de aanvrager in het gesprek zijn identiteitsbewijs laten zien.

"Nederlanders in het buitenland moeten vaak ver reizen naar een consulaat of ambassade. Soms zelfs naar een ander land. De nieuwe manier van activeren lost dan ook een groot probleem op", aldus Logius. Tijdens de proef zijn ruim zesduizend mensen in het buitenland aan een DigiD geholpen.

Reacties (3)
17-03-2022, 17:29 door Anoniem
Deep Fake dan ?
19-03-2022, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: Deep Fake dan ?

Ja wacht maar tot het kabinet straks gaat zeggen dat ze weer eens 100 miljard nodig hebben om deep fake aan te pakken voor dit soort zaken. Ondertussen kan je nog niet via DigiD inloggen met Face ID of Touch ID. Beetje gek verhaal dit weer.
20-03-2022, 16:05 door waterlelie
Ze doen nu via internet wat ze vroeger fysiek tegenover een medewerker van de Ambassade of consulaat deden. Zo wat is het te verwachten probleem, een vals of gestolen paspoort bijvoorbeeld. Ik neem aan, dat al die mogelijkheden zijn ingecalculeerd, en men daar op bedacht is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.