image

Minister: legitimatieplicht voor versturen postpakketten niet doeltreffend

dinsdag 22 maart 2022, 11:05 door Redactie, 5 reacties

Het invoeren van een legitimatieplicht voor verzenders van pakketjes om zo de handel van drugs of andere illegale goederen tegen te gaan is niet doeltreffend, wel onderzoekt de overheid of de anonimiteit van malafide verzenders kan worden opgeheven. Dat laat minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid weten. Al drie jaar geleden stelde toenmalig justitieminister Grapperhaus dat hij een legitimatieplicht voor het versturen van postpakketten, zoals de Politie Taskforce Brabant-Zeeland wil, niet zag zitten.

Afgelopen december meldde Pointer, het onderzoeksjournalistiek platform van KRO-NCRV, dat de douane vorig jaar dubbel zoveel drugs heeft onderschept. Aanleiding voor PvdA-Kamerlid Kathmann om de minister om opheldering te vragen. "Bent u nog steeds van mening dat het onwenselijk is als verzenders van pakketjes verplicht worden zich te legitimeren?", zo vroeg ze aan de minister.

Net als Grapperhaus ziet ook Yesilgöz dit niet zitten. "Ik acht de kans dat het verzenden van drugspakketten vanwege een legitimatieplicht wordt bemoeilijkt gering. Criminelen kunnen een legitimatieplicht op verschillende manieren omzeilen en daarom acht ik deze barrière niet doeltreffend." Volgens de minister kunnen criminelen gebruikmaken van katvangers en gestolen of valse identiteitsbewijzen, of misbruik maken van adresgegevens van particulieren of ondernemers.

"Bovendien acht ik een legitimatieplicht gelet op het totale volume aan pakketpost, de inbreuk op de privacy van de klanten en de verzwaring van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven niet proportioneel om deze drugscriminaliteit tegen te gaan", laat Yesilgöz verder weten. De minister voegt dat "het opheffen van de anonimiteit" van malafide verzenders belangrijk is en de overheid samen met partners hiervoor de mogelijkheden onderzoekt.

Algoritmes

Om criminele activiteiten via de verzending van postpakketten tegen te gaan heeft er ook een proef plaatsgevonden met politie, douane en PostNL. Daarbij zijn er algoritmes ontwikkeld die aan controle-apparatuur zullen worden toegevoegd. "Te zijner tijd wordt uw Kamer daarover natuurlijk geïnformeerd", laat de minister aan Kathmann weten.

Reacties (5)
22-03-2022, 12:48 door Anoniem
Jongelui, er waren vele jaren dat de legitimatieplicht op straat erg moeilijk lag in Nederland. Omdat de Ausweis verplichting van de bezetting van toen nog zo vers in het geheugen lag, alsmede menig "eigen" politieman van toen die daar vrolijk aan meewerkte.

het was lang een oude gevoeligheid. We zijn daar overheen gegroeid. Het is nu verplicht en er staat zelfs een boete op. Wat op zich al wat overdreven is, als je bijvoorbeeld enkel gewoon even je vuilnisbak aan het buiten zetten bent in je nachtstola.

Waar we helemaal in zijn doorgeslagen is dat we zijn gaan geloven dat elke colporteur aan de deur en elke call center muts aan de telefoon rechtmatig papieren mag eisen. De lijst met brutale Ausweis eisers is enorm gegroeid. In je paspoort zelf staan echter heel andere gebruikersvoorwaarden. Het boekje is om te beginnen niet je eigendom, maar eigendom van de staat. Daarnaast mag je het enkel TONEN aan bevoegde instanties, zoals rechters, notarissen, polities eventueel (zwijgrecht heb je per definitie namelijk) en binnen- en buitenlandse douanes. Met het afgeven van een kopie moet je volgens de gebruikersvoorwaarden uitermate terughoudend zijn. En afgeven mag helemaal niet, want het is niet je eigendom. Het mag door niemand anders worden aangeraakt behalve jezelf. Dat staat er gewoon in. Wie buiten het rijtje van officiële inzagevragers valt dien je dus minstens te vragen hoezo dan, wie ben jij dan, en laat jij de jouwe dan es eerst zien. Dat je dan geen eppol akount mag of niks meer bij emmezon ken kopen, hun probleem. Dan houwen ze hun rommel maar. Als nou iets deel uitmaakt van je intieme privacy, dan is het wel je ID. Wat mij soms op het punt brengt om te eisen dat dan eerst mijn geslacht wordt gecontroleerd ter plaatse, maar daar moet je maar het lef en de maag voor hebben! ;-)
22-03-2022, 14:36 door Anoniem
Een veel beter plan is om analoog aan RFC 3514 ook pakketten met dat soort illegale zaken duidelijk te markeren: https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc3514
22-03-2022, 14:39 door Anoniem
Door Anoniem: Jongelui, er waren vele jaren dat de legitimatieplicht op straat erg moeilijk lag in Nederland. Omdat de Ausweis verplichting van de bezetting van toen nog zo vers in het geheugen lag, alsmede menig "eigen" politieman van toen die daar vrolijk aan meewerkte.
U vergeet de ambtenaren die vrolijk meewerkten aan het verstrekken van valse Persoonsbewijzen (foutief Ausweis genoemd) zodat mijn vader kon onderduiken voor de Arbeidseinsatz. Als die ambtenaren dat niet hadden gedaan, dan was het zeker voor mijn vader verkeerd afgelopen, en had ik hier niet kunnen reageren op uw stelling.
22-03-2022, 18:15 door Anoniem
Dus waarom hebben we een paspoort/identiteitsbewijsplicht nu in nederland?
met vingerafdrukken erin, opgeslagen in frankrijk (en dus ook D, UK, en VS), als de minister toen en nu zegt 'nou, heeft geen nut, want die omzeilen ze zo'...
waarom ?
Voor die 20 paspoort fraudeurs per jaar?
iemand bordje 'proportioneel' bij zich?
23-03-2022, 09:43 door Anoniem
Door Anoniem: Een veel beter plan is om analoog aan RFC 3514 ook pakketten met dat soort illegale zaken duidelijk te markeren: https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc3514

Yep dat is een hele duidelijke en goeie manier om evil pakketten te markeren. Alles wat een evil kenmerk heeft wordt dan makkelijk herkend en kan tegengehouden worden. Thanks for this day starter ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.