image

Verenigde Staten en Canada onderhandelen over Cloud Act-verdrag

woensdag 23 maart 2022, 13:14 door Redactie, 3 reacties

De Verenigde Staten en Canada zijn onderhandelingen gestart over de Clarifying Lawful Overseas Use of Data (Cloud) Act, die het opvragen en uitwisselen van elektronisch bewijs mogelijk maakt. De Cloud Act is een Amerikaanse wet waardoor Amerikaanse autoriteiten gegevens kunnen vorderen die in een ander land zijn opgeslagen bij bedrijven die in Amerika hun hoofdvestiging hebben.

Voor het vorderen van gegevens is nog wel een bevel van een Amerikaanse rechter vereist. Hiernaast maakt de Cloud Act het mogelijk dat andere landen een verdrag sluiten met de VS over de grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijs. Het is al mogelijk om elektronisch bewijs via het mutual legal assistance (MLA) proces op te vragen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is het aantal MLA-verzoeken voor gegevens die bij Amerikaanse serviceproviders zijn opgeslagen de afgelopen jaar sterk toegenomen en kan de Cloud Act vertragingen in dit proces verhelpen door een alternatief framework te bieden.

Reacties (3)
23-03-2022, 13:25 door Anoniem
De eindgebruikers krijgen nogal wat last van cloud monitoren en cloud surveillance. De niet zo brave burgers zullen er wel alvast op anticiperen.
23-03-2022, 16:18 door Anoniem
Weet iemand wat is de impact hiervan is op het adequaatheidsbesluit ten aanzien van de doorgifte van persoonsgegevens?
Of krijgen we straks weer een Schrems-achtige situatie waarin je wel gebruik kan maken van een doorgifte-instrument - zoals nu de SCC's en vroeger het PrivacyShield-Framework -, maar dan alsnog zelf een juridische analyse moet doet of dat doorgifte-instrument wel gebruikt kan worden? Dat is toch ondoenlijk? Of kunnen organisaties verwachten dat de Europeese commissie het adequaatheidsbesluit intrekt als de Cloud Act op gespannen voet staat met onze Europeese wetgeving rondom persoonsgegevens?
28-03-2022, 22:50 door Anoniem
Voor wat hoort wat - niet bij de VS! Het is weer in één richting - zoals gebruikelijk... Eerst uncle sam.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.