image

Apple beschermt Mac-computers tegen spionagesoftware Gimmick

woensdag 23 maart 2022, 15:45 door Redactie, 1 reacties

Apple heeft een update uitgebracht voor de in macOS ingebouwde virusverwijdertool XProtect die systemen tegen de spionagesoftware Gimmick moet beschermen. De malware werd eind vorig jaar door securitybedrijf Volexity ontdekt op een MacBook Pro met macOS 11.6 (Big Sur). Hoe het systeem met de Gimmick-malware besmet raakte is onbekend.

Eenmaal actief maakt de malware gebruik van Google Drive om met de aanvallers te communiceren. Die kunnen zo data van het systeem stelen of commando's uitvoeren. Volgens Volexity is de malware ontwikkeld door een groep genaamd "Storm Cloud" die vanuit China spionage-aanvallen zou uitvoeren. Het securitybedrijf werkte samen met Apple, dat op 17 maart met een update voor XProtect en de eigen Malware Removal Tool (MRT) kwam om de malware te blokkeren en verwijderen. Hoeveel machines met Gimmick besmet zijn geraakt is onbekend.

Image

Reacties (1)
24-03-2022, 09:31 door Anoniem
Zo, binnen drie maanden de AV bijgewerkt, dat heeft die anderhalve medewerker bij de virusafdeling bij Apple toch mooi gefixed! Kan me goed voorstellen dat voor een platform dat zo ontzettend weinig last heeft van virussen en andere malware, dat dit moet voelen als een kroon op het werk. Het laatste virus is nu ook de toegang tot iOS ontzegd.

Kom daar maar eens mee bij Windows of Linux! Die moeten dit soort bekende malware al binnen een dag patchen anders ligt de hele wereld plat.

/sarcasm.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.