image

Verkiezingssoftware tijdens gemeenteraadsverkiezingen extra gecontroleerd

maandag 28 maart 2022, 09:19 door Redactie, 7 reacties

De Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV2020), waarmee de uitslagen van de stembureaus bij elkaar worden opgeteld om de zetelverdeling te berekenen, is tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen extra gecontroleerd. De controles zijn uitgevoerd op basis van twee controleprotocollen die de Kiesraad heeft opgesteld.

Het eerste controleprotocol betreft het controleren van de zetelberekening op lijstniveau. Bij het tweede controleprotocol worden de handmatig getelde stemaantallen per partij vergeleken met de optellingen in OSV2020. Deze optellingen zijn gecontroleerd op basis van een steekproef van drie lijsten, die is bepaald door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De bevindingen van beide controles zijn vastgelegd in verslagen die aan de Kiesraad zijn opgestuurd. De gemeenten publiceren deze verslagen ook op hun website. Volgens de Kiesraad is in geen van de ontvangen verslagen een onverklaarbaar verschil geconstateerd bij de optelling van de stemaantallen of de zetelverdeling.

"Op grond van de ontvangen verslagen van de controles kan worden vastgesteld dat de software zoals uitgeleverd door de Kiesraad correct heeft gefunctioneerd", aldus de Kiesraad. Van tien gemeenten heeft de Kiesraad de verslagen van één van de controles op dit moment nog niet of niet volledig ontvangen.

Reacties (7)
28-03-2022, 10:50 door Anoniem
Waarom moeten wij het nog op papier aanvinken dan??? Heel verdacht hoor!!
28-03-2022, 11:30 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom moeten wij het nog op papier aanvinken dan??? Heel verdacht hoor!!
Eerste zin van het artikel:
De Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV2020), waarmee de uitslagen van de stembureaus bij elkaar worden opgeteld om de zetelverdeling te berekenen,~~
28-03-2022, 11:47 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom moeten wij het nog op papier aanvinken dan??? Heel verdacht hoor!!
Heel simpel: het systeem met papieren biljetten is anoniem, controleerbaar en het is simpel uit te leggen waarom het deze eigenschappen heeft.
28-03-2022, 11:58 door Anoniem
Een van de belangrijke gebreken van de osv was de garantie tegen het meekijken op verschillende manieren door de gaten in de achterhaalde software. Dat wil niet zeggen dat de osv niet tot eenduidige tellingen hoeft te komen, wel dat de beginselen voor vrije verkiezingen dan NIET zijn gewaarborgd.
28-03-2022, 12:04 door Anoniem
Het ligt iets genuanceerder want de individuele stemmen zelf werden niet geteld maar de totalen, zeg maar de procesverbalen, werden opnieuw geteld. Als er bij het totstand komen van de aantallen per partij zou zijn gefraudeerd komt dat niet terug in de steekproef omdat deze alleen de totalen bekijkt. Er kan dus nog steeds grootschalig gefraudeert zijn zonder dat dit terug te zien is. Mensen moeten dan ook zelf de getelde totalen van hun gemeente controleren om te zien of het wel klopt. Als je bijvoorbeeld met 200 man afspreekt om op de FvD te stemmen maar er blijken er maar 10 geteld te zijn dan weet je dat er gefraudeerd wordt. Nu zijn dat geen aantallen die het verschil maken maar het kan grootschaliger zoals bij diverse voornamelijk linkse gemeenten gebeurd met bijvoorbeeld PVV stemmen. Macht is verslavend en er zijn genoeg usefull idiots die een handje toe willen steken om hun favo partij langer aan de macht te houden. Daarom moeten andersdenken ook zelf controleren of zaken wel volgens de regels plaatsvinden. Vinden die linksen niet leuk maar het is wel een burgerrecht.
28-03-2022, 12:32 door Anoniem
Door Anoniem 12:04: Als je bijvoorbeeld met 200 man afspreekt om op de FvD te stemmen maar er blijken er maar 10 geteld te zijn dan weet je dat er gefraudeerd wordt. Nu zijn dat geen aantallen die het verschil maken maar het kan grootschaliger zoals bij diverse voornamelijk linkse gemeenten gebeurd met bijvoorbeeld PVV stemmen.
We zitten hier niet op Facebook, dus kun je deze verdachtmaking ook bewijzen?
28-03-2022, 15:32 door Anoniem
Door Anoniem: Nu zijn dat geen aantallen die het verschil maken maar het kan grootschaliger zoals bij diverse voornamelijk linkse gemeenten gebeurd met bijvoorbeeld PVV stemmen.
Graag bewijs dat dit gebeurt, met plaats en tijd.
Daarom moeten andersdenken ook zelf controleren of zaken wel volgens de regels plaatsvinden. Vinden die linksen niet leuk maar het is wel een burgerrecht.
Zoals je zelf zegt: iedereen is welkom om mee te kijken bij het tellen. Waar heb jij op 16 mart gecontroleerd?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.