image

Kabinet kan niet garanderen dat China geen toegang tot douanescanners heeft

maandag 28 maart 2022, 12:40 door Redactie, 15 reacties

Het kabinet kan geen garanties geven dat de Chinese overheid geen enkele toegang heeft tot Nederlandse douanescanners of tot de data van die scanners. Op dit moment vindt er onderzoek plaats welke onderdelen van de scan- en detectie-infrastructuur kwetsbaar zijn voor aanvallen door statelijke actoren, zo laat minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid weten. Ze reageerde op Kamervragen van het CDA over scanners van het Chinese bedrijf Nuctech die op Schiphol en in de Rotterdamse haven worden gebruikt.

Onlangs maakten Nederlandse politici in Brussel bekend dat ze zich ernstige zorgen maken over vermeende spionage via de apparatuur van Nuctech. De berichtgeving was aanleiding voor CDA-Kamerleden Palland, Inge van Dijk en Amhaouch om de minister om opheldering te vragen. "Welke garanties kunt u (laten) afgeven dat de Chinese overheid geen enkele toegang heeft tot de Nederlandse scanners of tot de data van die scanners?", zo vroegen de drie aan de minister.

"Het kabinet kan hier geen garanties over geven. Douane besteedt structureel, onafhankelijk welke leverancier scanapparatuur levert, aandacht aan de bescherming en beveiliging van gegevens. Zo zijn de centrale netwerken voor scan en detectie gescheiden van het netwerk in gebruik bij Douane", antwoordt Yesilgöz. Ze voegt toe dat er geen informatie over de controle of de bevindingen aan de scanbeelden wordt toegevoegd. "Een scan genereert geen andere informatie dan enkel een scanbeeld van de inhoud van een te scannen object."

De minister stelt verder dat er overheidsbeleid is opgesteld dat voorschrijft dat nationale veiligheidsoverwegingen worden meegewogen bij de inkoop en aanbesteding van producten en diensten. Ter ondersteuning van dit beleid is eind 2018 de quick scan nationale veiligheid ontwikkeld die organisaties bij de inkoop en aanbesteding van diensten en producten handvatten biedt bij het maken van een risicoanalyse en het nemen van maatregelen. Bij de aanbesteding van de huidige Nuctech-scanners is deze scan niet toegepast omdat die op dat moment nog niet geïmplementeerd was. Sinds vorig jaar past de douane deze scan in het kader van alle aanbestedingen echter wel toe.

Onderzoek

Verder heeft de douane een externe audit naar de scansystemen laten uitvoeren. Het onderzoeksrapport is eind vorig jaar "vertrouwelijk" aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarnaast wordt op dit moment door een externe partij aanvullend onderzoek uitgevoerd. Dit vervolgonderzoek richt zich op de vraag welke onderdelen van de scan- en detectie-infrastructuur kwetsbaar zijn vanwege risico’s voor de nationale veiligheid. Daarbij wordt gekeken naar mogelijke dreigingen door statelijke actoren.

Reacties (15)
28-03-2022, 13:05 door Anoniem
Wat kan het kabinet eigenlijk wel? Ons in de uitverkoop doen, burgertje in de Chinese ramsch.
Wat een minkukels toch?
28-03-2022, 13:06 door gradje71
Het gaat echt heel goed hier.
28-03-2022, 13:21 door Anoniem
Gat dit jou alleen om de koffers en goederen of ook om body scanners en automatische paspoort scanners voor biometrische pasporten?
28-03-2022, 13:59 door Anoniem
Ja zeker we hebben hier alles in de hand maar meer ook niet pzzzzzz.....den Haag slaaapt
28-03-2022, 15:04 door Anoniem
Na de normalizering van alles op het internet te moeten aansluiten in het dagelijkse leven,
en dan zelf zeuren ?
Goed zo, vind ik ook
28-03-2022, 15:06 door Anoniem
De gegevens worden met amerika gedeeld, dus alleen china kan hier schuldig aan zijn ?
Altijd het zelfde verhaal
28-03-2022, 15:15 door Anoniem
Wanneer een minister kan garanderen dat zoiets niet het geval is, dan kan het niet anders zijn dan dat de minister in kwestie 24/7 hardcore blackhat-hacker is. Voor een heel kabinet zoiets kan garanderen, kan er van regeren geen sprake meer zijn.

Wanneer gaat men kamervragen weer zinnig en efficient inzetten? Ik kan me de tijd niet heugen, en al die decennia gaan er bakken met geld over de balk aan het laten beantwoorden van de meest imbeciele, vaak al meermalen tot vervelens toe bediscuscieerde open deuren - altijd weer vragen naar de bekende weg, en dan ook nog op een beschuldigend toontje, waardoor politici onderling ook weer lekker om de verkeerde redenen elkaar de verkeerde hak gaan proberen te zetten.

Ik hoop maar zo dat er geen verband bestaat tussen wat de regering op toneel pretendeert te zijn, en de werkelijke mechanismen waar het dagelijkse bestaan uit voortkomt!
28-03-2022, 15:27 door Anoniem
Door Anoniem: Wat kan het kabinet eigenlijk wel? Ons in de uitverkoop doen, burgertje in de Chinese ramsch.
Wat een minkukels toch?
Je kent het complete verhaal niet. Je roeptoetert maar wat op basis van een half verhaal op een nieuwswebsite.
28-03-2022, 16:22 door Anoniem
Jammer, de persoon met kritiek op wat dan ook van het regeringsbeleid of de MSM-parodie op de werkelijke realiteit,
is volgens sommige reactanten hier "gestoord", "conspiracy-activist", "een "verwerpelijke misleide wap". Dat treft allen, die niet kritiekloos wilen volgen in het algemeen geplocameerde door machthebbers en Big Corp vertegenwoordigers. Wie gaat er eens voor ons praten i.p.v. ons in een hoek te zetten, demoniseren, verketteren enz. En dit soort figuren krijgt altijd een platform, wat ze ook beweren. Huidige Inquisitie. Wat ze niet uitkomt is onnodig geroeptoeter. Ze zijn zo goed geinformeerd. We leven al meer en meer in een totalitair soort staat, een demon-cratie i.p.v. democratie.

luntrus
28-03-2022, 16:27 door Anoniem
Je kent het complete verhaal niet.
Ik wel.

Althans, na de manier waarop Ancilla ineens niet meer te woord gestaan / genegeerd werd,
i.c.m. met het policy voor TSA met dezelfde hardware, ben ik daar ben ik daar reeds afgehaakt.
Al kwam er nog wel een beschamend datalek voorbij.
28-03-2022, 17:52 door Anoniem
Mensen hoeven zich geen zorgen te maken. Onze systemen zijn goed beveiligd op hoog niveau. Moeilijk te hacken door de concurrent.
28-03-2022, 18:13 door Anoniem
Door Anoniem: Jammer, de persoon met kritiek op wat dan ook van het regeringsbeleid of de MSM-parodie op de werkelijke realiteit,
Je verzuimt aan te geven welke van de bovenstaande reacties je bedoelt.
is volgens sommige reactanten hier "gestoord", "conspiracy-activist", "een "verwerpelijke misleide wap".
Alleen zijn die termen helemaal niet gebruikt hierboven, jij gebruikt ze.
28-03-2022, 18:55 door Anoniem
Wat kan Rutte nou wel garanderen? Zelfs het papiertje met de tekst: "Omtzigt, functie elders" liep op niets uit.
28-03-2022, 21:59 door Anoniem
Voelde al niet goed door deze scanners te gaan, niet door dit specifieke nieuws maar door alle AI en ID tracking tegenwoordig. Eigenlijk een soort push, want langs de gewone douane duurt veel langer. Zeker met al dat onzin corona papier werk wat iedereen mee moet nemen en laten zien. Zeker een uur langer. Op de terug weg toch maar gedaan toen ik zag dat dit nog kon, maar ja...maakt het wat uit...
29-03-2022, 23:13 door Anoniem
Door Anoniem: De gegevens worden met amerika gedeeld, dus alleen china kan hier schuldig aan zijn ?
Altijd het zelfde verhaal
Denk je dat China in opdracht van de amerikanen spioneert? Beetje vergezocht, lijkt me, maar wie weet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.