image

Tijdelijke wet laat AIVD en MIVD speciale bevoegdheden sneller inzetten

vrijdag 1 april 2022, 16:02 door Redactie, 18 reacties

Ministers Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Ollongren van Defensie hebben vandaag het wetsvoorstel gepresenteerd dat de AIVD en MIVD hun speciale bevoegdheden sneller laat inzetten, zoals het binnendringen van geautomatiseerde netwerken en bulkinterceptie. In plaats van bindende toetsing vooraf door de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) zal er tijdens en na de inzet van een bevoegdheid toezicht plaatsvinden door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD).

Volgens het kabinet voeren bepaalde landen, zoals China en Rusland, digitale aanvallen uit op Nederland of Nederlandse belangen om te spioneren, te beïnvloeden of te saboteren. Daarbij maken zij gebruik van een digitale infrastructuur, verspreid over de hele wereld en wisselen zij voortdurend van positie. Dit maakt het lastiger om de activiteiten van deze landen te volgen, terwijl het kabinet claimt dat de dreiging steeds verder toeneemt.

"Dit levert evidente risico’s op voor de nationale veiligheid, aangezien de uitvoering van offensieve cyberprogramma’s veel schade kan toebrengen aan Nederland of Nederlandse belangen. De dreiging is thans zodanig urgent dat een tijdelijke wet noodzakelijk is voor de AIVD en de MIVD om hun bijzondere bevoegdheden adequater te kunnen inzetten en sneller en effectiever onderzoek te kunnen doen", aldus een uitleg over wetsvoorstel.

Medewerkingsplicht

Verder verruimt het wetsvoorstel de medewerkingsplicht van derde partijen, zoals telecomproviders en opslagdiensten. De inlichtingendiensten kunnen gegevens opvragen bij aanbieders van telecommunicatie- en opslagdiensten. Het gaat dan meestal om het opvragen van disk-images van servers.

Als na ontvangst van de opgevraagde gegevens blijkt dat een aanvaller inmiddels gebruikmaakt van bijvoorbeeld een andere provider moeten de diensten opnieuw toestemming vragen aan de minister en moet de TIB deze toestemming toetsen. Volgens het kabinet staat deze procedure de benodigde snelheid in het cyberdomein in de weg. Het nu gepresenteerde wetsvoorstel zorgt ervoor dat er niet steeds opnieuw om toestemming moet worden gevraagd.

"Wendbaarheid en snelheid zijn essentieel bij onderzoeken in het cyberdomein. In het cyberdomein is het immers, in tegenstelling tot het fysieke domein, zeer eenvoudig om snel en vaak te wisselen van locatie, wereldwijd", zo staat in een memorie van toelichting bij het voorstel. "Het is van belang mee te kunnen bewegen met dergelijke veranderingen. De gewenste wendbaarheid en snelheid kan op dit moment echter niet worden gerealiseerd."

De tijdelijke wet zou na vier jaar vervallen. In de tussentijd kan dan de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) worden aangepast. "Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, dan zal bezien moeten worden of een wetstraject tot verlenging van de tijdelijke wet moet worden ingezet", zo laat de memorie verder weten. Via Internetconsultatie.nl is het mogelijk voor burgers en andere partijen om op het voorstel te reageren. Standaard is de minimumtermijn daarvoor vier weken. Voor deze consultatie geldt echter een termijn van zestien dagen.

Reacties (18)
01-04-2022, 16:03 door Anoniem
"Tijdelijke wet"...
01-04-2022, 16:20 door Anoniem
Jammer nou 20 jaar te laat helaas
01-04-2022, 16:55 door Anoniem
Tijdelijk permanent
01-04-2022, 17:00 door Anoniem
Oh, tijdelijk. Controle achteraf is wel handig, het is makkelijker om sorry te zeggen dan toestemming te vragen.
01-04-2022, 17:08 door Anoniem
....speciale bevoegdheden sneller laat inzetten, zoals het binnendringen van geautomatiseerde netwerken en bulkinterceptie....
Lekker vaag weer. Dus ook de gewone Nederlander kan worden bezocht. Maar om de Nederlandse slapende hond niet wakker te maken, heeft men het alleen over buitenlandse actoren.
01-04-2022, 18:38 door Anoniem
Het uiteindelijke doel is natuurlijk gewoon alles mogen zonder enige verantwoording achteraf. Maar dat durft men nog net niet te roepen.

Fijn, alle mensen die ervoor gezorgd hebben dat dit soort volk het land elke keer weer verder de vernieling in helpt. Volgende keer even terug kijken naar de afgelopen 20 jaar en DAN besluiten op wie je stemt.
01-04-2022, 21:02 door Anoniem
Het kwartje van Kok was ook tijdelijk...
01-04-2022, 22:41 door Anoniem
Het framen van Rusland en China is een beproefde methode om onder het mom van bescherming van de democratie wetgeving door te voeren die niets te maken heeft met bescherming van de democratie.
02-04-2022, 07:45 door karma4
Door Anoniem: ....Fijn, alle mensen die ervoor gezorgd hebben dat dit soort volk het land elke keer weer verder de vernieling in helpt. Volgende keer even terug kijken naar de afgelopen 20 jaar en DAN besluiten op wie je stemt.
Vermijd dan in ieder geval die hoek die op polarisatie onrust en revolutie uit is, zowel links als recht te vinden met een sterke oververtegenwoordiging aan de rechterflank. Als een Baudet in inval met oorlogsmisdaden mild noemt dan is dat echt fout.
Tijd om Koningsberg recht te doen en terug te geven aan de oorspronkelijke bewoners.
02-04-2022, 07:52 door Anoniem
Door Anoniem: Het kwartje van Kok was ook tijdelijk...

Klopt. Net als de zojuist ingegane tijdelijke vermindering van de belasting op brandstoffen. Wacht... misschien.... nah, deze keer zullen ze ongetwijfeld plotseling wel de betekenis van "tijdelijk" kennen...
02-04-2022, 12:03 door Anoniem
Oh daar gaan we weer tijdelijk.
03-04-2022, 07:19 door Anoniem
Door Anoniem: "Tijdelijke wet"...

Totdat er een wet komt die nog ruimere bevoedheden geeft.
03-04-2022, 07:23 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: ....Fijn, alle mensen die ervoor gezorgd hebben dat dit soort volk het land elke keer weer verder de vernieling in helpt. Volgende keer even terug kijken naar de afgelopen 20 jaar en DAN besluiten op wie je stemt.
Vermijd dan in ieder geval die hoek die op polarisatie onrust en revolutie uit is,

Mensen vermijden dus die voorvechters van privacy telkens wegzetten als mensen die criminelen faciliteren.
03-04-2022, 10:07 door Anoniem
Vreemd, volgens BOF zou je je reactie/bezwaar/advies kunnen geven tot 17 april,
(https://www.bitsoffreedom.nl/2022/04/01/help-jij-mee-het-kabinet-aan-de-nee-van-het-referendum-te-herinneren/)
echter op de overheid-site wordt aangegeven dat dat niet meer kan!
(https://www.internetconsultatie.nl/cyberwet/b1)

Dat is dus 1 dag dat je ei kwijt kon sinds aankondiging, soms kunnen ambtenaren toch wel snel zijn!
03-04-2022, 16:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het kwartje van Kok was ook tijdelijk...

Klopt. Net als de zojuist ingegane tijdelijke vermindering van de belasting op brandstoffen. Wacht... misschien.... nah, deze keer zullen ze ongetwijfeld plotseling wel de betekenis van "tijdelijk" kennen...

Het idee van het "kwartje" kwam destijds uit de koker van de christen democraten:

Verkeersminister Hanja Maij-Weggen (CDA) en staatssecretaris van Financiën, Marius van Amelsvoort, eveneens CDA, hadden de handen ineengeslagen en stelden een accijnsverhoging op de autobrandstof voor.

https://historiek.net/het-kwartje-van-kok-1991/121641/


We kregen het kwartje later terug in de vorm van 200 miljoen euro aan nieuw asfalt.
03-04-2022, 17:30 door Anoniem
Tijdelijke noodwetgeving. Hoeft nooit getoetst te worden aan de grondwet. Zo lekker ongrondwettelijke maatregelen fasciliteren.
04-04-2022, 18:08 door spatieman
* tijdelijk ** permanent dus...
05-04-2022, 01:28 door Anoniem
Hoe kan karma4 die Heimvertriebenen laten terugkeren naar Koningsbergen. Geen historisch besef? Zelfde gevolgen door nieuwe corridor? Drang Ost wordt voor de tweede keer of zoveelste keer een fiasco. Corporationeel fascisme dit keer als globaal spel op de wagen. De Russische Federatie en het Avondland twee zijden van dezelfde munt en hetzelfde einddoel. Laat de vierde macht je niet langer onder hypnose houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.