image

OM eist celstraf voor verkoop van persoonsgegevens uit 20.000 accounts

zondag 3 april 2022, 08:20 door Redactie, 4 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 23-jarige man uit Weesp die wordt verdacht van de grootschalige handel in privégegevens een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden geëist en een werkstraf van 240 uur. Ook moet de man als het aan het OM ligt een boete van tweeduizend euro betalen.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man persoonsgegevens uit twintigduizend accounts gestolen en verkocht aan criminelen. De doorverkochte data werd gebruikt voor bankhelpdeskfraude en WhatsAppfraude. Door de privégegevens wisten criminelen veel over hun beoogde slachtoffers, wat de kans op succesvolle fraude aanzienlijk groter maakte, zo liet de politie eerder weten.

De politie kwam de man op het spoor via berichten op een niet nader genoemde chatdienst, waar de gestolen gegevens werden aangeboden. De Weesper heeft zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan computervredebreuk en het bezit van hacktools, zo meldt het Noordhollands Dagblad. De verdacht liet tegenover de rechter weten dat hij de handel in privégegevens spannend vond, maar geen idee van de schade had.

Reacties (4)
04-04-2022, 09:14 door Anoniem
Helaas geen vermelding waar de gegevens buit gemaakt zijn.
04-04-2022, 10:27 door Anoniem
De verdacht liet tegenover de rechter weten dat hij de handel in privégegevens spannend vond, maar geen idee van de schade had.

Dan ga je waarschijnlijk voor het snelle geld, en ben je ook niet al te snugger. Hoezo niet weten wat de schade van b.v. identiteitsdiefstal is? Bijna alles kun je telefonisch laten overzetten, aanvragen of aanpassen, zolang je de antwoorden op de vragen die de helpdeskmedewerker stelt maar weet. Levens kunnen compleet geruïneerd worden door dit soort geintjes. Ben er maar trots op. Een deel van de opbrengst van die criminelen zou hij als handlanger terug moeten betalen, en dat is denk ik meer dan 2000 euro. Misschien val het kwartje dan wel.
04-04-2022, 11:10 door Anoniem
Krijgen de 20.000 slachtoffers hier nog bericht van?
Inclusief gegevens over de daders; adressen, telefoonnummers, bsn, geboortedata en geboorteplaatsen?
Lijkt me wel redelijk.
04-04-2022, 22:35 door Anoniem
Door Anoniem: Helaas geen vermelding waar de gegevens buit gemaakt zijn.
Drie keer raden!
Ik gok op een energieboer en een virusbestrijder.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.