image

Kabinet wil jaarlijks 21 miljoen euro voor Informatiepunten Digitale Overheid

woensdag 6 april 2022, 10:16 door Redactie, 6 reacties

Het kabinet wil dat de Informatiepunten Digitale Overheid structureel 21 miljoen euro per jaar krijgen. De Informatiepunten zijn fysieke loketten voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid, zoals het gebruik van DigiD. Eerder bleek dat vier miljoen Nederlanders niet digitaal vaardig genoeg zijn om zelfstandig digitaal zaken te doen met de overheid.

"In Nederland hebben ongeveer vier miljoen mensen moeite de digitale ontwikkelingen bij te benen. Deze groep mensen is heel divers. Het zijn ouderen, laaggeletterden, maar ook mensen die op zoek zijn naar werk, zwakbegaafden of mensen die zorg nodig hebben", liet programmaleider Digitale Inclusie Marcel Pellicaan eerder weten. "Ook jongeren zijn vaak minder digitaal vaardig dan we denken. Omgaan met sociale media is echt iets heel anders dan een webformulier van de overheid invullen en huurtoeslag aanvragen."

In 2019 werd met vijftien digitale informatiepunten gestart. Inmiddels telt Nederland 450 digitale Informatiepunten in bibliotheken. De informatiepunten zitten verspreid over Nederland in buurten en stadscentra waar bibliotheken zitten. Het extra geld is volgens het kabinet nodig om de loketten langer te openen, medewerkers te blijven trainen en nieuwe overheidsdiensten aan te laten sluiten. Tot slot wordt het geld ingezet om te experimenteren met nieuwe soorten locaties, bijvoorbeeld wijk- en buurtcentra en zorginstanties.

"Alhoewel digitalisering overheidszaken makkelijker kan maken, blijft het van belang dat mensen ergens naar binnen kunnen lopen om geholpen te worden. Nederland heeft ongeveer vier miljoen mensen die het lastig vinden om digitaal hun overheidszaken te regelen. Juist voor hen is het belangrijk om de drempel tussen hen en de overheid zo klein mogelijk te houden", aldus staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering.

Reacties (6)
06-04-2022, 10:47 door Anoniem
Alle vier miljoen mensen een bewindvoerder geven van 100 euro per maand. Probleem opgelost. Geen stress meer voor digitaal minder vaardige Nederlanders. En toch alles digitaal.
06-04-2022, 11:00 door Anoniem
Mooi 4 miljoen die het niet kunnen, hoeveel zijn er als ik die het niet willen en hoeveel zijn er die zich gedwongen voelen.?
06-04-2022, 11:50 door Anoniem
@Anoniem 11:00

Helemaal mee eens! Daar ben ik er ook één van en wij worden simpelweg genegeerd net zoals de argumenten die we aanvoeren niet worden beluisterd. We zijn de luis in de pels en wij worden geacht ons te conformeren naar het digitale stappenplan van de overheid. Zij is ervan overtuigd is dit zorgvuldig, veilig, met privacywaarborgen omgeven, gebruikersvriendelijk en voor iedereen die de big tech een warm hard toedragen of daar hopeloos van afhankelijk zijn geworden.

Het merendeel van de bevolking is al over de streep, net als met de QR vanwege 'the fear of missing out'. Nu nog een dwangmiddel om de rest ('niet als doel op zich') met hun klokkenspel op het hakblok te krijgen onder het motto "het gebruik zal altijd vrijwillig zijn, als je de keuze maakt om het niet te gebruiken dan heb je nog altijd zelf de keuze kunnen en mogen maken". Verwijzen naar laaggeleterden, digibeten is heel makkelijk en van die groep is weinig individuele weerstand te verwachten.
06-04-2022, 12:27 door Anoniem
Dank voor je reactie anoniem 11:50, inderdaad die QR was ook zowat, en je opmerking over laaggeletterden digibeten
daar zit je volgens mij wel goed mee, vooral ouderen zijn volgens mij hier door gemakkelijk door te beïnvloeden. Zij willen
nog steeds bewijzen dat ze nog jong van geest zijn en meekunnen met de digitale maatschappij , mijn ervaring is dat ze
veel praten maar niets zeggen.
07-04-2022, 10:37 door Anoniem
Digitali-minderen i.p.v. digitali-meerderen. Niets er meer met geweld doordrukken.
07-04-2022, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem: Alle vier miljoen mensen een bewindvoerder geven van 100 euro per maand. Probleem opgelost. Geen stress meer voor digitaal minder vaardige Nederlanders. En toch alles digitaal.
Heb je wel 4800 miljoen per jaar voor nodig ! Lijkt me een dure oplossing.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.