image

Minister: oplossing voor toegang tot versleutelde data moet proportioneel zijn

donderdag 7 april 2022, 14:03 door Redactie, 8 reacties

Een technische oplossing waarmee opsporingsdiensten toegang tot versleutelde informatie kunnen krijgen moet ten eerste proportioneel zijn en bijdragen aan een veilige maatschappij of de bescherming van kwetsbaren in onze samenleving, zo stelt minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Op dit moment inventariseert de overheid de technische mogelijkheden voor rechtmatige toegang tot versleutelde informatie, om vervolgens de voor- en nadelen van die mogelijkheden te analyseren.

"Een technische oplossing moet adequaat en evenwichtig zijn. Belangrijk hierbij zijn de principes van proportionaliteit en subsidiariteit. Ten eerste moet de technische oplossing proportioneel zijn en bijdragen aan een veilige maatschappij of de bescherming van kwetsbaren in onze samenleving", laatYesilgöz weten. Ook moet het middel volgens de minister aanvaardbaar zijn. "Dit betekent dat er geen onverantwoorde beslissingen worden genomen wanneer het de (digitale) veiligheid van burgers, het bedrijfsleven en de overheid aangaat."

De minister, die reageerde op Kamervragen, merkt op dat als er tot wetgeving wordt besloten, dit via een transparant wetgevingsproces zal gebeuren. "Of en hoe dit exact vorm krijgt is afhankelijk van het EU-traject dat nu loopt", aldus Yesilgöz. De Europese Commissie beraadt zich volgens de minister op dit moment op een 'way forward' voor de inventarisatie naar rechtmatige toegang tot versleuteld bewijs. Deze inventarisatie moet dit jaar verschijnen.

Reacties (8)
07-04-2022, 15:32 door Anoniem
Die Yesilgöz begrijpt niet wat encryptie is.
Natuurlijk voor hunzelf "de politiek" of "de partij" ( zo noem je ze in china ) wel veilige encryptie.
Oh, china is zo slecht, ondertussen willen ze het zelf ook, met china als voorbeeld.
Het liefst zouden ze je hersens willen aftappen en besturen als robot.
07-04-2022, 15:54 door Anoniem
Natuurlijk moet het proportioneel zijn, om mee te beginnen. En dan gebeurt er iets waardoor de maatschappij zo ernstig in gevaar is dat we die propotionaliteit 'even' parkeren'. Zo hebben we ook de grondrechten tijdens de corona periode gewaarborgd gezien door de politici.
07-04-2022, 16:21 door Anoniem
Gevolg: geen versl;eutelde app ontwikkelaars meer die een afdeling in de EU neerzetten, want elke andere communicatie dienst zal in de EU gevestigde apps meteen, en terecht, als onbetrouwbaar afschilderen.
07-04-2022, 16:49 door Anoniem
Als een overheid binnen haar eigen geleding, tegen alle normen en tegen de wet in, grote delen van de WOB te lang vasthoud, ondermijnt door privé trucjes en vervolgens zwart afplakt, wat zegt dat dan over een minister die het heeft over proportioneel en bijdragen aan een veilige maatschappij ?
07-04-2022, 18:51 door quikfit
Lek is lek.
07-04-2022, 22:57 door Anoniem
Moet dus in zo'n setting helemaal niet plaatsvinden. Sommigen mogen meer dan anderen. Fout principe.
De overheid moet bij bewaren van versleuteling het goede voorbeeld geven.

Men moet eerder degenen, die aan illegaal en cybercrimineel gedrag verdienen, neerhalen.
Three strikes out voor het louche hostertje van de Russian Business Network cybercrimineel en ook die uit Ukraina.
Maar ook de grote cloudboer, die abuse toelaat, neerhalen na gewaarschuwd te zijn en niet te hebben opgetreden.

Criminaliteit verdwijnt slechts als de criminele leiding verdwijnt en die zit al overal al binnen (ook bij bewindvoerders en beleidsmakers). Zonder onderscheid des persoons optreden. Maar in een bananen-EU lukt dat steeds moeilijker.
Onvoldoende security op jouw stukje van de infrastuctuur, flinke boete. Onveiligheid moet de veroorzakers geld kosten.
09-04-2022, 22:11 door Anoniem
Bij justitie is proportioneel al heel snel 'we willen gewoon overal bij'. Nog even afgezien van hoe je het technisch zou moeten inrichten - wederom iemand die encryptie en het doel daarvan niet begrijpt. Lek is lek. En key escrow is alleen een optie als je de overheid zou kunnen vertrouwen - wat dus niet zo is, gezien de lange rij van missers. Aan de andere kant: als de overheid te vertrouwen zou zijn, dan heb je een heel groot deel van de encryptie al niet meer nodig. Iets met oorzaak en gevolg.
30-04-2022, 10:12 door Anoniem
Gewoon de "het juiste" emailserver gebruiken! Overheid.
Dan kun je gewoon met een WOB verzoek overal bij en dan heb je geen lek nodig.

O, een proportioneel lek alleen voor anderen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.