image

EDPB: aankondiging afspraken data-uitwisseling EU en VS 'goede eerste stap'

vrijdag 8 april 2022, 09:35 door Redactie, 3 reacties

De aankondiging dat de Europese Commissie en de Verenigde Staten nieuwe afspraken willen maken over de doorgifte van persoonsgegevens vanuit de EU naar de VS zijn een 'goede eerste stap in de juiste richting', zo stelt het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB). Het EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), waaronder ook de Autoriteit Persoonsgegevens.

Nadat het Europees Hof van Justitie in 2020 het Privacy Shield-verdrag ongeldig verklaarde zijn er nieuwe afspraken nodig voor het uitwisselen van persoonsgegevens tussen de EU en de VS. Het Hof oordeelde dat de bescherming van persoonsgegevens in de VS ernstig tekortschiet. Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen volgens de wet toegang eisen tot data die op Amerikaanse servers staan. Ook kunnen zij data onderscheppen die via onderzeese kabels van de EU naar de VS stromen. Daarnaast is het voor Europeanen ook moeilijk om hier juridische stappen tegen te ondernemen bij een onafhankelijke toezichthouder of rechter.

De EU en VS onderhandelen al enige tijd om tot een nieuw "adequaatheidsbesluit" te komen, waarmee de EU erkent dat in een land buiten de EU persoonsgegevens net zo goed beschermd worden als in de EU. De Amerikaanse autoriteiten stellen dat ze "ongekende" maatregelen willen nemen om de persoonlijke data van Europese burgers die naar de VS wordt verstuurd te beschermen. De EDPB merkt op dat deze aankondiging nog niet wel zeggen dat er nu al een geldig juridisch raamwerk is waarmee data naar de VS kan worden verstuurd. Bedrijven die persoonlijke gegevens naar de VS exporteren kunnen dat alleen doen als de bescherming van die persoonsgegevens voldoende is gewaarborgd.

Reacties (3)
08-04-2022, 11:09 door Anoniem
In de VS worden persoonsgegevens helemaal niet gewaarborgd. Hoeveel websites ben je wel eens tegengekomen sinds de GDPR die ineens niet meer vanuit je regio te bezoeken is? Bedrijven die indirect toegeven geen [curse] te geven om privacy. Om nog niet eens te spreken over de Amerikaanse techreuzen als Facebook en Google.
Nu wordt al onze data toch al door China en de AIVD afgetapt, dus waarom toch ook niet?
Eerst gaan janken dat alle data van Europeese burgers absoluut in Europa moet worden opgeslagen maar dan vervolgens wel zoiets afsluiten. Het is toch ook de wereld op z'n kop.
08-04-2022, 12:18 door Anoniem
Ook deze afspraken worden om dezelfde reden als "Safe Harbor" en "Privacy Shield" ongeldig verklaart.

Zolang ze in de VS de wetten niet aanpassen kun je dit soort afspraken wel vergeten.
08-04-2022, 13:05 door Anoniem
Privacy wordt door de EU als schaamlap gebruikt voor maatregelen om systeemrelevante EU bedrijven te beschermen en de EU onafhankelijk te maken van onze "overlords" in de VS. Op zich niks mis mee. Maar dit gaat niet over privacy van gewone mensen. Als er eenmaal bepaalde deals zijn gemaakt, mag men in de VS weer vrij graaien in de data ven EU-burgers. Zoals nu eigenlijk ook alleen met wat administratief ongemak vanwege omwegen ('red tape').
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.