image

Partijen willen verbod op gebruik privémail voor werk door bewindspersonen

vrijdag 8 april 2022, 10:53 door Redactie, 18 reacties

De SP, PVV en Partij voor de Dieren willen dat het ministers en staatssecretarissen wordt verboden om hun privémail voor werk te gebruiken. De partijen diende tijdens het debat over de mondkapjesdeal hierover een motie in. Aanleiding voor de motie is het gebruik van privémail door minister Hugo de Jonge. Die liet tijdens het debat weten dat hij een "heel moeilijk wachtwoord" voor zijn iCloud-account heeft.

Pas deze week stopte De Jonge met het gebruik van zijn privémail voor werk. De minister stelde dat hij geen overheidsmail gebruikte omdat het vanwege de veiligheid "nogal onpraktisch" is. "Soms zit je te rommelen met wachtwoorden die gewoon te vaak ververst moeten worden, waardoor je niet meer weet welk wachtwoord je had ingegeven. Dan blokkeert het systeem, maar heb je om 23.00 uur 's avonds wel even een stuk nodig."

De Jonge stelde dat dit het moment is waarop hij mail liet doorsturen naar zijn privémail. "Of je doet het via een iCloudmail, omdat het veel handiger is om op je iPad dingen te verwerken in een tekstverwerker, zoals een conceptspeech, als dat even via de iCloud gaat. Nogmaals, het systeem dat wordt gebruikt is wel hartstikke veilig, maar niet heel erg praktisch. Ik heb daar inderdaad heel veel gebruik van gemaakt. Het is ook niet verboden, maar het wordt wel afgeraden. Waarom? Wegens veiligheidsredenen."

Volgens de minister haalde hij de wachtwoorden van zijn iPad, laptop en telefoon weleens door elkaar. "Dan loopt zo'n ding vast en dan krijg je te zien dat je je wachtwoord moet verversen, of iets anders moet doen. Gebruikersonvriendelijk, vind ik. Wel heel erg veilig, maar best wel heel onhandig. Daarnaast hou ik gewoon heel erg van Apple en van de manier waarop je met Apple aan de slag kunt. Dat is veel praktischer."

De Jonge erkent dat hij veel liet doorsturen naar zijn privémail. "Is dat verboden? Nee, dat niet. Wordt het afgeraden? Ja, dat wel. En dus moest ik er ook mee stoppen. Het hoort namelijk niet. Ik ben er dus ook mee gestopt. Zo is het." Het gebruik van privémail voor werkgerelateerde doeleinden is niet verboden, maar wordt door het "Handboek voor bewindspersonen" ernstig ontraden.

Motie

Het gebruik van de privémail door De Jonge was aanleiding voor de SP, PVV en PvdD om een motie in te dienen waarin de regering wordt verzocht het advies aan bewindspersonen om geen privémail te gebruiken om te zetten in een plicht om altijd te werken via door de overheid zelf gefaciliteerde (mail)systemen. Het kabinet moet voor het zomerreces met een reactie komen. De Tweede Kamer moet nog stemmen over de motie.

Image

Reacties (18)
08-04-2022, 11:53 door Anoniem
Misschien goed als deze partijen dan lokaal zelf ook stoppen met het promoten van emailadressen op random gratis emailproviders. Staat ook een beetje vreemd.
08-04-2022, 12:00 door Anoniem
"Soms zit je te rommelen met wachtwoorden die gewoon te vaak ververst moeten worden, waardoor je niet meer weet welk wachtwoord je had ingegeven. Dan blokkeert het systeem, maar heb je om 23.00 uur 's avonds wel even een stuk nodig."
Oh maar dat is ook een hele domme policy! (dat je heel de tijd je wachtwoord moet veranderen)
Echter dit is bedacht door mensen die dat niet snappen en die dat opschrijven in standaard boekjes waar degenen die
de policy van een bedrijf bepalen het gemakzuchtig weer uit overnemen.
Iedereen die het probleem vanuit een andere hoek dan de techniek bekijkt kan snappen dat zo'n policy averechts werkt.
Gelukkig hoor je dat de laatste tijd vaker, dus wellicht kunnen we er eindelijk toe komen om dit uit te bannen.
08-04-2022, 12:03 door Anoniem
Als het kalf etc.
08-04-2022, 12:09 door Anoniem
Tja, als het prive e-mail account van een minister niet meer gebruikt mag worden, dan vinden de ministers wel een andere weg om te communiceren buiten de 'door de overheid zelf gefaciliteerde (mail)systemen' om te communiceren. Ministers willen niet graag dat al hun communicatie vast ligt, die mogelijk later tegen hun gebruikt kan worden. Ze hebben graag hun handen vrij en maken liever mondelinge afspraken, die later ontkent kunnen worden, of waarvan de ministers kunnen zeggen dat het verkeerd begrepen is, enz.. Hoe begrijpelijk de motie ook is, de ministers 'gaan over tot de orde van de dag', zonder zich te storen aan deze plicht.
08-04-2022, 12:31 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, als het prive e-mail account van een minister niet meer gebruikt mag worden, dan vinden de ministers wel een andere weg om te communiceren buiten de 'door de overheid zelf gefaciliteerde (mail)systemen' om te communiceren. Ministers willen niet graag dat al hun communicatie vast ligt, die mogelijk later tegen hun gebruikt kan worden. Ze hebben graag hun handen vrij en maken liever mondelinge afspraken, die later ontkent kunnen worden, of waarvan de ministers kunnen zeggen dat het verkeerd begrepen is, enz.. Hoe begrijpelijk de motie ook is, de ministers 'gaan over tot de orde van de dag', zonder zich te storen aan deze plicht.

Ja, maar als het dan toch uitkomt, kan de minister niet meer doen alsof zijn neus bloedt. Dus goede motie. Wordt zeker gesteund door de voltallige oppositie en wie weet ook door de coalitiepartijen (om hun eigen gezicht te redden nadat ze De Jonge hebben gered van die motie van wantrouwen). Alleen jammer dat zo'n motie van gebruiksplicht officiële email nodig is omdat de meeste politici zulke enorme leugenaars zijn die schijt hebben aan het volk dat ze zeggen te "dienen".

Het echt probleem is natuurlijk dat deze hele regering, niet alleen De Jonge, schijt heeft aan democratie en democratische verantwoording. Wat horen we weinig van minister Robbert Dijkgraaf, de "respectabele wetenschapper". Die heeft nu ook vuile handen alleen al door lid te zijn van dit stelletje tuig.
08-04-2022, 13:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tja, als het prive e-mail account van een minister niet meer gebruikt mag worden, dan vinden de ministers wel een andere weg om te communiceren buiten de 'door de overheid zelf gefaciliteerde (mail)systemen' om te communiceren. Ministers willen niet graag dat al hun communicatie vast ligt, die mogelijk later tegen hun gebruikt kan worden. Ze hebben graag hun handen vrij en maken liever mondelinge afspraken, die later ontkent kunnen worden, of waarvan de ministers kunnen zeggen dat het verkeerd begrepen is, enz.. Hoe begrijpelijk de motie ook is, de ministers 'gaan over tot de orde van de dag', zonder zich te storen aan deze plicht.

Ja, maar als het dan toch uitkomt, kan de minister niet meer doen alsof zijn neus bloedt. Dus goede motie. Wordt zeker gesteund door de voltallige oppositie en wie weet ook door de coalitiepartijen (om hun eigen gezicht te redden nadat ze De Jonge hebben gered van die motie van wantrouwen).
Wat mij betreft een te beperkte motie. De minister heeft nu nog altijd de mogelijkheid om andere niet-officiële middelen dan e-mail te gebruiken, waarmee de minister voldoet aan de motie. Een uitgebreidere motie, waarin wordt verplicht dat alle communicatie die de minister vanuit zijn/haar functie heeft verplicht wordt vastgelegd. En dat hij/zij daarvoor de door de door de overheid zelf gefaciliteerde communicatiemiddelen dient te gebruiken.
Natuurlijk steunt de hele 2e kamer deze motie, tegen hun eigen zin. Want in de toekomst zijn de huidige oppositiepartijen mogelijk regeringspartijen en zullen ook zij zich moeten houden aan deze motie. Het is te kortzichtig om dit alleen te beschouwen voor de huidige coalitie.
08-04-2022, 13:49 door Anoniem
Ach, de gebruikelijke smoes van niet heel erg praktisch, deze mensen kunnen we elektronische bankieren, wel bestellen in een webshop, het wachtwoord van de privé mail onthouden etc..etc..

Maar zodra het zakelijk is weten ze niets meer.. Dit heeft te maken met houding en gedrag..
Een daar gaat het bij deze man fout..
08-04-2022, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: Ach, de gebruikelijke smoes van niet heel erg praktisch, deze mensen kunnen we elektronische bankieren, wel bestellen in een webshop, het wachtwoord van de privé mail onthouden etc..etc..

Maar zodra het zakelijk is weten ze niets meer.. Dit heeft te maken met houding en gedrag..
Een daar gaat het bij deze man fout..

Heel vroeger bestond er zoiets als eergevoel, ook wel zelfrespect genoemd.
Het was je eer te na om publiekelijk te doen alsof je zwakbegaafd was.
Tegenwoordig vinden ministers dat geen probleem.
Ze worden toch wel herkozen.
Het is zelfs een pre.
De kiezer herkent zichzelf.
08-04-2022, 14:51 door Anoniem
Was dat het niet al dan?
08-04-2022, 16:04 door Anoniem
Verbaast mij eigenlijk dat ze het niet afdwingen met maatregelen zoals DLP
08-04-2022, 16:30 door Ron625
volgens mij is het altijd al verboden geweest, tenzij alle email ook openbaar is.
https://www.iusmentis.com/maatschappij/juridisch/briefgeheim
08-04-2022, 17:44 door Anoniem
Verbaast mij eigenlijk dat ze het niet afdwingen met maatregelen zoals DLP

Mij niet. Want je hebt een meerderheid nodig om dit soort regels in te voeren. En de meerderheid, die regeert in de politiek, doet dat niet. Want dat vinden ze niet handig voor de eigen bewindslieden. Je kan lang wachten, voor men regels invoert die het handelen van ministers beperken.
08-04-2022, 19:08 door Anoniem
De SP, PVV en Partij voor de Dieren willen...
De PvdD moet zich met dieren bezighouden en niet met de digitale wereld.
08-04-2022, 22:52 door linuxpro
Is totale onzin wat mijnheer de Jonge beweerd. De regels die er al zijn verbieden niet expliciet het gebruik van privé apparatuur en/of email, er dient gebruik gemaakt te worden van het door de ministerie goedgekeurde apparatuur en programmatuur. Dat sluit dus impliciet het gebuikt van al het andere uit. Lijkt een beetje op een emotionele reactie.
09-04-2022, 05:58 door Anoniem
Hopelijk niet alleen mail maar ook messengers zoals whatsapp.
09-04-2022, 07:33 door Anoniem
Door linuxpro: Is totale onzin wat mijnheer de Jonge beweerd. De regels die er al zijn verbieden niet expliciet het gebruik van privé apparatuur en/of email, er dient gebruik gemaakt te worden van het door de ministerie goedgekeurde apparatuur en programmatuur. Dat sluit dus impliciet het gebuikt van al het andere uit. Lijkt een beetje op een emotionele reactie.
Inderdaad onzin wat dhr. De Jonge beweert. ("Gebruikersonvriendelijk, vind ik. Wel heel erg veilig, maar best wel heel onhandig. Daarnaast hou ik gewoon heel erg van Apple en van de manier waarop je met Apple aan de slag kunt.") Maar dat lijkt me volstrekt geen emotionele reactie, het is pure calculatie. Zijn calculatie is: "Kom ik hiermee weg? Dan zeg ik het gewoon."
11-04-2022, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem: Ach, de gebruikelijke smoes van niet heel erg praktisch, deze mensen kunnen we elektronische bankieren, wel bestellen in een webshop, het wachtwoord van de privé mail onthouden etc..etc..

Maar zodra het zakelijk is weten ze niets meer.. Dit heeft te maken met houding en gedrag..
Een daar gaat het bij deze man fout..

Nou.. Het is nou eenmaal zo dat de gemiddelde bo-bo ook een no-no is, die vindt dat regels er niet voor hem of haar zijn. Regels, met name die waar je je aan moet houden, zijn er alleen voor het plebs, zoals jij en ik. En aangezien zij elkaar de hand boven het hoofd houden, komen zij er wel mee weg, en jij en ik niet. Oh, trouwens, die no-no's bedenken natuurlijk wel de regels waar jij en ik ons aan moeten houden.
13-04-2022, 12:44 door Anoniem
Het verbaasd me eigenlijk niets, overheid en ICT vormen al sinds het begin der tijden geen gelukkig huwelijk. Toch gaat dit veel meer over een stuk algemeen bewustzijn. Niet alleen bij de bewindslieden die ons land sturing moeten geven maar die liggen natuurlijk wel altijd onder een vergrootglas en dat beseffen ze zich nog steeds niet blijkt regelmatig.
De meest prominente bewindspersonen werken als het goed is altijd in het landsbelang en als er iets op straat komt te liggen heeft dat vaak hele grote gevolgen, juist in deze tijd van pandemie, oorlog en terrorisme-dreiging.
Inderdaad is het vaak zo dat authenticatie en autorisatie systemen en procedures lastig zijn voor eindgebruikers maar ze zijn toch echt van cruciaal belang voor de veiligheid van gevoelige data.
Hugo is niet de enige "knoeier" weet ik wel zeker maar als het gebruik van privémail voor zakelijke issues wettelijk verboden gaat worden kan hij ook niet meer wegkomen met een simpele "sorry" als verontschuldiging. Hij kan dan m.i. gewoon naar huis gestuurd worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.