image

Kamervragen over opgelopen wachttijd voor aanvraag identiteitsbewijzen

dinsdag 12 april 2022, 15:11 door Redactie, 1 reacties

Het CDA heeft minister Bruins Slot Kamervragen gesteld over de opgelopen wachttijd voor identiteitsbewijzen. Het aanvragen van een nieuw paspoort of identiteitskaart kan één tot bijna drie maanden duren. De opgelopen wachttijd zou verschillende oorzaken hebben, waaronder het inschrijven van Oekraïners, de inzet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, grotere vraag naar id-bewijzen, uitval door corona en griep en het uitvoeren van extra taken.

CDA-Kamerleden Inge van Dijk en Van Der Molen hebben Bruins Slot om opheldering gevraagd en willen onder andere weten hoelang burgers in de komende periode te maken krijgen met opgelopen wachttijden en of de minister kan inschatten wanneer de wachttijden weer af zullen nemen. Verder moet Bruins Slot duidelijk maken of er verschillen in de wachttijd zijn tussen het aanvragen van een paspoort, ID-kaart en rijbewijs.

"Bent u bereid om mensen die vanwege de opgelopen wachttijden in de knel komen tegemoet te komen en wat zijn hiervoor de mogelijkheden? In hoeverre kan een coulanceregeling met betrekking tot verlenging van de looptijd van een paspoort, ID-kaart of rijbewijs uitkomst bieden?", vragen de Kamerleden verder, die ook willen weten hoe het kan dat de wachttijden tot meer dan twee weken zijn opgelopen. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (1)
12-04-2022, 17:46 door Anoniem
Goh, weer eens vragen van landelijke politici voor de buhne. Twee politici hebben een krant gelezen.
"Kijk eens hoe betrokken we zijn", als het om incidenten gaat.

De politiek heeft deze taak aan de gemeenten uitbesteed.
Al jaren zitten diezelfde gemeenten financieel krap door andere beslissingen/maatregelen die dizelfde politiek in Den Haag (waaronder het CDA!) genomen hebben. Onder andere het zwarte gat van de jeugdzorg en de afhankelijkkheid van het gemeentefonds (en dus de hoogte van de uitgaven van het rijk)

.
willen onder andere weten hoelang burgers in de komende periode te maken krijgen met opgelopen wachttijden

Een wilde gok: Omdat "iedereen" na 2 jaar corona weer op vakantie kan, en ook allemaal tegelijkertijd gaat. (bv vanwege schoolvakanties) En daarbij niet ruim van te voren controleert of de benodigde papieren (ID-bewijzen, paspoorten, etc) nog geldig zijn.


of de minister kan inschatten wanneer de wachttijden weer af zullen nemen.

Dat ligt oa.aan de beschikbare capaciteit bij gemeenten. En daar gaat de minister niet over. Dat is een aangelegenheid van de gemeenten. Als de landelijke politiek iets wil doen, kunnen ze natuurlijk geld beschikbaar stellen. Maar of ze dat ook willen doen. Dan zijn ze namelijk met iets concreets bezig.


"Bent u bereid om mensen die vanwege de opgelopen wachttijden in de knel komen tegemoet te komen en wat zijn
hiervoor de mogelijkheden? In hoeverre kan een coulanceregeling met betrekking tot verlenging van de looptijd van een paspoort, ID-kaart of rijbewijs uitkomst bieden?", vragen de Kamerleden verder

Aangezien paspoorten en id-kaarten internationaal gebruikt worden, zouden dan andere landen moeten instemmen met die coulance regeling. Binnen én buiten europa. Dat is niet morgen even egregeld. door de minister.En dat weten deze kamerleden ook wel. Aners zijnz ehun zetel niet waard.
Daarnaast moeten dan de marechaussee waarschijnlijk ook extra instructies krijgen. Anders worden die weer gek.


die ook willen weten hoe het kan dat de wachttijden tot meer dan twee weken zijn opgelopen

Als deze politici dit artkel gelezen hebben, of het krantenartikel waar z zelf naar evrwijzen, dan weten ze dat antwoord al:

De opgelopen wachttijd zou verschillende oorzaken hebben, waaronder het inschrijven van Oekraïners, de inzet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, grotere vraag naar id-bewijzen, uitval door corona en griep en het uitvoeren van extra taken.

Dezelfde afdeling moet al deze taken uitvoeren, met dezelfde mensen. De gemeenten hebben geen oneindige pot geld of mankjracht waar ze uit konnen putten. Daar heeft Den Haag jaren geleden zelf al voor gezorgd.
En de krappe artbeidsmarkt maakt dat probleem alleen maar groter.
Maar als Den Haag nog ergens een geldboompje ofd drukpers heeft staan dat ze hier voor willen inzetten...

Met het loslaten van de corona-regels zie je dat meer mensen ziekteverschijnselen vertonen, omdat meer mensen met elkaar in contact komen. Al is het griep, ziek is ziek. En ja, ambtenaren zijn ook mensen. En worden dus af en toe ook ziek.


Een vraag terug voor deze politici:

Waarom hebben de politici in Den Haag de extreem hoge energiekosten, de oorlog in de Oekraine en de toevoerproblemen na het loslaten van de coronamaatregelen wereldwijd, allemaal niet tijdig voorzien en daar maatregelen voor genomen? Daar zitten ze voor in Den Haag, toch?

En als het de politici in Den Haag al kan overkomen dat ze iets niets anticiperen, waarom zouden gemeenten (of bedrijven) dat dan ook niet kunnen overkomen?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.