image

Banken melden afname van jackpotting-aanvallen tegen geldautomaten

dinsdag 12 april 2022, 16:41 door Redactie, 2 reacties

Het aantal jackpotting-aanvallen tegen geldautomaten in de Europese Unie kende vorig jaar een sterke daling ten opzichte van een jaar eerder, zo meldt de European Association for Secure Transactions (EAST) op basis van cijfers van Europese banken.

Bij jackpotting proberen criminelen via malware of een black box de inhoud van de geldcassettes van de geldautomaat te legen. Een black box is een extern apparaat dat op de geldautomaat wordt aangesloten. Via dit apparaat kunnen de criminelen instructies geven waarmee de inhoud van de geldcassettes wordt geleegd.

In 2020 werden nog 202 van dergelijke aanvallen gerapporteerd. Vorig jaar was dit gedaald naar 52 aanvallen. Ook het schadebedrag daalde, van 1,24 miljoen euro in 2020 naar 700.000 euro in 2021. Volgens EAST mislukken de meeste van dergelijke aanvallen. Wel is er een ontwikkeling gaande waarbij aanvallers geen black box meer gebruiken maar malware.

Vorig jaar kenden alle soorten van geldautomaatfraude een daling, op "cash trapping" na. Hierbij weten criminelen een apparaatje te plaatsen dat voorkomt dat het geld dat slachtoffers pinnen wordt uitgegeven. Wanneer het slachtoffer de geldautomaat verlaat komt de crimineel het geld ophalen. Bijna 2100 gevallen van cash trapping werden vorig jaar gerapporteerd. De totale fraudeschade bedroeg vorig jaar 198 miljoen euro, tegenover 218 miljoen euro in 2020.

Image

Reacties (2)
12-04-2022, 19:53 door Anoniem
Jammer.

Lang leve Jack Barnaby.

En eigen eten verbouwen en zonder geld leven.
12-04-2022, 21:57 door Anoniem
Door Anoniem: Jammer.

Lang leve Jack Barnaby.

En eigen eten verbouwen en zonder geld leven.

Die gast was een joke. Toendertijd werkten de ATMs nog zonder beveiligingssoftware maar wel met CEN-XFS. Dus je kon een programma'tje maken van maar een regel of veertig om de ATM al het geld uit te laten spuwen. Wat dat ook nog eens makkelijk maakte was dat de meeste ATMs een slot met een standaard sleutel gebruikten voor de deur waar achter de PC zat.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.