image

Agentschap Telecom officieel Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit

woensdag 13 april 2022, 13:35 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-04-2022, 15:37

Het Agentschap Telecom is sinds deze week officieel de Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA) die zich bezighoudt met de certificering van it-producten, diensten en processen, zoals IoT-apparatuur. Om ervoor te zorgen dat apparatuur en diensten digitaal veilig zijn worden er vanuit Europa nieuwe veiligheidseisen gesteld, die zijn vastgelegd in de Europese Cybersecurity Verordening, ook wel Cybersecurity Act genoemd (CSA).

De CSA creëert op een framework voor een Europees certificeringstelsel voor producten, diensten en processen op het gebied van cybersecurity. Elke lidstaat wijst een nationale autoriteit aan die toetst of producten en diensten aan de afgesproken eisen voldoen. Voor Nederland is dat het Agentschap Telecom geworden. "Dit nieuwe stelsel maakt voor iedereen inzichtelijk hoe veilig en weerbaar producten en diensten zijn", zegt Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom.

Volgens Van Dijk zorgen de certificeringen ervoor dat particulieren straks een bewustere keuze kunnen maken. "Gecertificeerde producten zijn veiliger in gebruik en weerbaarder tegen cybercriminaliteit. Zeker omdat de verwachting is dat de veiligheidseisen nu nog vrijwillig zijn, maar in de toekomst waarschijnlijk verplicht worden voor fabrikanten en aanbieders in Europa", voegt ze toe. Gecertificeerde producten zijn in de toekomst te herkennen aan een Europees cybersecurity logo.

Reacties (2)
14-04-2022, 07:32 door Anoniem
Laat me raden... Alle china export producten krijgen vanwege 'advies' van een niet nadef genoemd overheidsorgaan geen goedkeuring?
En dat passen we langzaam de duimschroeven praktijk toe...
Nu advies, dan vrijwillig en daarna vanwege terror of 'gevaar voor internet, nationale veiligheid of welke rol verpakkingspapier zich laat aandienen wordt het verplicht.
14-04-2022, 10:39 door Anoniem
Laat me raden... alle onveilige meuk die mensen zomaar aan hun netwerk hangen zonder bewustzijn over risico's en dreigingen kunnen nu van een basisniveau veiligheid uitgaan?
En dan reiken ze langzaamaan handvatten aan om eindgebruikers hun netwerk veiliger te laten maken en verkleinen de kans op datalekken, misbruik van technische middelen of besmetting met van technische middelen met ransom-, wiper-, of andere malicious wares.
Nu advies, dan de gebruikers handvatten geven en daarna vanwege een hogere bewustwording de eindgebruikers in control krijgen en kunnen ze niet meer huilie huilie doen als de koelkast niet meer open kan vanwege een cryptolocker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.