image

Systeembeheerder steelt voor 120.000 euro aan bitcoin van werkgever

donderdag 14 april 2022, 12:05 door Redactie, 7 reacties
Laatst bijgewerkt: 14-04-2022, 13:43

Een 47-jarige man die ruim vier jaar geleden 120.000 euro aan bitcoin en bitcoincash wist te stelen van een slachtoffer waarvoor hij als systeembeheerder werkzaam was, is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De verdachte was vanuit zijn eenmanszaak gedurende een lange periode als systeembeheerder werkzaam voor het slachtoffer.

Vanuit deze rol wist hij dat het slachtoffer over bitcoins beschikte. In september 2017 wist de verdachte via RDP toegang tot het systeem van het slachtoffer te krijgen. Vervolgens logde hij in op de Blockchainwallet van het slachtoffer om daar dertig bitcoins te stelen. Nadat de verdachte erachter kwam dat het slachtoffer ook nog dertig bitcoincash bezat, logde hij anderhalve maand later opnieuw in via RDP, om zo deze cryptovaluta te stelen.

Nadat de verdachte aanvankelijk had toegegeven de bitcoins en bitcoincash te hebben gestolen, heeft hij vervolgens alles ontkend. Sterker nog, de verdachte beschuldigde het slachtoffer van smaad, bedreiging en afpersing, waarna verdachte en het slachtoffer verwikkeld zijn geraakt in een civiele procedure, die tot op heden voortduurt.

Volgens de verdachte is het geld dat hij in december 2017 op zijn bankrekening liet uitbetalen afkomstig van de bitcoins van zijn vader. Iets wat de rechter niet aannemelijk vindt. Daarnaast blijkt uit onderzoek naar de historie van bitcoinadressen op naam van de verdachte dat er geen enkele transactie is aangetroffen van vóór de diefstal van de bitcoins van het slachtoffer.

De rechter stelde dat de verdachte door zijn handelen ook het vertrouwen heeft geschaad dat Blockchain.info een veilige plek is om cryptovaluta te bewaren. "Dat geldt ook voor het vertrouwen van het slachtoffer in het digitale betalingsverkeer in het algemeen. In deze tijd, waarin online betalen aan de orde van de dag is en natuurlijke personen hiervan afhankelijk zijn, is dit vertrouwen van groot belang", aldus de rechter.

Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist en een taakstraf van 240 uur. De rechter vond gezien de ernst van het misdrijf een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van meerdere maanden passend. Bij de strafoplegging rekening hield de rechter rekening met het feit dat de verdachte vader is van twee jonge kinderen en een gezin te onderhouden heeft. Uiteindelijk besloot de rechter een hogere voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen, mede vanwege het feit dat de man nog steeds werkzaam is als systeembeheerder.

Reacties (7)
14-04-2022, 12:47 door DLans
Waar is de boete? Heeft de verdachte nu zijn geld mogen behouden of wat?
14-04-2022, 13:33 door Anoniem
120.000 euro, dat is ongeveer 3 bitcoins in hedendaagse prijzen. Dus zijn het 3 bitcoins, of hebben we het over 1.200.000 euro?
14-04-2022, 13:46 door Anoniem
Door Anoniem: 120.000 euro, dat is ongeveer 3 bitcoins in hedendaagse prijzen. Dus zijn het 3 bitcoins, of hebben we het over 1.200.000 euro?

In 2017 waren dertig bitcoins nog 120K waard.
14-04-2022, 14:39 door Anoniem
wtf nog steeds werkzaam als systeembeheerder? Ow bij zichzelf ;-)
14-04-2022, 15:20 door waterlelie
Door DLans: Waar is de boete? Heeft de verdachte nu zijn geld mogen behouden of wat?

Taakstraf van 240 uur, te vervangen door 120 dagen hechtenis, indien de taakstaf niet naar behoren wordt uitgevoerd, of helemaal niet wordt uitgevoerd, plus 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf onder voorwaarden met een proeftijd van twee jaar. De aangever (slachtoffer) is niet-ontvankelijk in de vordering en de rechter bepaalt dat de vordering kan worden aangebracht bij de burgerlijke rechter.
15-04-2022, 11:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: 120.000 euro, dat is ongeveer 3 bitcoins in hedendaagse prijzen. Dus zijn het 3 bitcoins, of hebben we het over 1.200.000 euro?

In 2017 waren dertig bitcoins nog 120K waard.

Op zich is dit trouwens wel een interessant facet. Als je iets steelt, en dat wordt tussen het moment dat je het steelt en
dat het ontdekt wordt veel meer waard, geldt dan in je strafproces de waarde op het moment dat je het steelt, of op het
moment dat de eigenaar erachter kwam en op dat moment zijn vermogen met een X (veel groter) bedrag zag afnemen?
En de waarde op het moment van het proces, is die nog relevant? Als de uitspraak is "je moet de schade vergoeden"
(bijvoorbeeld in een civiel proces), moet hij dan de waarde op het moment van stelen, op het moment van ontdekken,
of op de datum van vandaag vergoeden?
19-04-2022, 13:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: 120.000 euro, dat is ongeveer 3 bitcoins in hedendaagse prijzen. Dus zijn het 3 bitcoins, of hebben we het over 1.200.000 euro?

In 2017 waren dertig bitcoins nog 120K waard.
......... Als de uitspraak is "je moet de schade vergoeden"
(bijvoorbeeld in een civiel proces), moet hij dan de waarde op het moment van stelen, op het moment van ontdekken,
of op de datum van vandaag vergoeden?

De schade is 30 Bitcoin, ongeacht de waarde in Euro's, Dollars of wat dan ook.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.