image

CTIVD: meer personeel nodig voor toezicht op ruimere bevoegdheden AIVD

donderdag 14 april 2022, 14:39 door Redactie, 6 reacties

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD) heeft meer personeel nodig om effectief toezicht te kunnen houden op de ruimere bevoegdheden die de AIVD en MIVD door een nieuw wetsvoorstel tijdelijk krijgen. Onlangs presenteerde het kabinet de Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma.

Het wetsvoorstel biedt de AIVD en de MIVD tijdelijk meer handelingsruimte wat betreft de inzet van de hackbevoegdheid en onderzoeksopdrachtgerichte interceptie. Daarnaast voorziet het in mogelijkheden om bulkdatasets langer te bewaren wanneer de nationale veiligheid dat vraagt. Over het geheel genomen kan de CTIVD zich vanuit toezichtperspectief vinden in de uitgangspunten van de Tijdelijke wet.

Het uitgangspunt dat het toezicht niet wordt afgeschaald, maar op bepaalde punten wordt verlegd, is onderbouwd uitgewerkt, aldus de toezichthouder. Toch zijn er nog verschillende aandachtspunten. De eerste is dat de Tijdelijke wet een belangrijke wijziging met zich meebrengt voor het toezicht van de CTIVD. Daarbij zal het toezicht van de toezichthouder worden uitgebreid met toezichtactiviteiten die tijdens de uitvoering van bijzondere bevoegdheden door de diensten moeten plaatsvinden.

"Om aan deze nieuwe taken effectief invulling te kunnen geven, zal de CTIVD additionele juridische en technische capaciteit en kennis moeten verwerven", schrijft de toezichthouder in een reactie op het wetsvoorstel. Volgens de CTIVD zijn er tien fulltime medewerkers nodig om effectief toezicht uit te oefenen op hetgeen in de Tijdelijke wet is geregeld en de continuïteit van het toezicht alsmede de versterking van de slagkracht van de diensten te waarborgen.

"Met een beoogde inwerkingtreding per 1 juli, betekent dit dat nog in april er tenminste duidelijkheid moet zijn over het noodzakelijke budget en dat de werving en uitbreiding van huisvesting direct kan starten", laat de CTIVD aan het kabinet weten. Verder vindt de CTIVD dat het informatie met de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) moet kunnen uitwisselen zonder de AIVD of MIVD hier eerst over te informeren. Iets dat nu wel in Tijdelijke wet staat vermeld.

De tijdelijke wet zou na vier jaar vervallen. In de tussentijd wil het kabinet de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) aanpassen. "Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, dan zal bezien moeten worden of een wetstraject tot verlenging van de tijdelijke wet moet worden ingezet", zo laat de memorie over de Tijdelijke wet weten.

Reacties (6)
15-04-2022, 16:18 door karma4
Waarom altijd de roep om meer personeel en zo zelden de onderbouwde argumenten wat daarmee opgeleverd wordt?
16-04-2022, 10:05 door Anoniem
@k4
mss moet je 2* of nog meerdere keren de tekst herlezen om zo de onbewust uitgefilterde tekst toch tot je bewustzijn door te laten dringen!ik zal je een oogje helpen:
Volgens de CTIVD zijn er tien fulltime medewerkers nodig om effectief toezicht uit te oefenen op hetgeen in de Tijdelijke wet is geregeld en de continuïteit van het toezicht alsmede de versterking van de slagkracht van de diensten te waarborgen.

Maar waar ik eigenlijk hierop wilde reageren was om aan te geven dat het nog een dag mogelijk is om je reactie te geven op deze -zo-ge-naamde- tijdelijke wet, om daarmee je onvrede over de richting naar bigbrotheriswatchingyou in Neddrland uit te spreken.
Al denk ik dat er net als @k4 door onze beleidmsakers overheen zal worden gelezen:
https://www.internetconsultatie.nl/tijdelijkewetcyber/b1
16-04-2022, 21:35 door karma4
Door Anoniem:
Maar waar ik eigenlijk hierop wilde reageren was om aan te geven dat het nog een dag mogelijk is om je reactie te geven op deze -zo-ge-naamde- tijdelijke wet, om daarmee je onvrede over de richting naar bigbrotheriswatchingyou .....
Ik heb dat niet gemist hoor, verbaasde me over de framing met alle vooringenomen anti overheid uitspraken.
Som denk ik dat het clubje blackbox Weltschmerz W.Engel en ..Bof met de verbinding naar privacylab compleet losgeslagen is in complotverhalen. Gaat inmiddels over in Rusland is goed VS is fout. Nu maar hopen op US is better
22-04-2022, 15:15 door Anoniem
Oud-minister van Defensie Henk Kamp beklaagde zich begin dit jaar nog dat de handen van de diensten zijn gebonden. Een opmerking die slecht viel bij de TIB. ‘De diensten kunnen en mogen al heel erg veel’, reageert Mariëtte Moussault. Vooral de toevoeging van Kamp dat landen als China en Rusland kunnen doen wat ze willen, terwijl Nederland ‘ethische regels en principes heeft’, stak haar. ‘Dat suggereert dat die principes en regels ons in de weg staan, dat vind ik zorgelijk en zelfs kwalijk. Dan zaag je aan de poten van de rechtsstaat.’

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/aivd-en-mivd-kunnen-en-willen-steeds-meer-hacken-en-dat-wringt-steeds-vaker-met-de-wet~b52350458/
16-05-2022, 10:21 door Anoniem
Het gevreesde sleepnet is er sluipenderwijs toch gekomen. Hoewel een meerderheid van de Nederlanders in 2018 tegen de ‘sleepwet’ stemde, is grootschalig aftappen van communicatie via internetkabels technisch mogelijk en binnenkort praktijk. Hiermee worden eerdere beloften van oud-minister Ronald Plasterk verbroken, blijkt uit informatie van toezichthouders TIB en CTIVD en gesprekken met betrokkenen.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-stemde-tegen-de-sleepwet-en-toch-staat-nu-alles-klaar-voor-grootschalig-aftappen~b2233e43/
16-05-2022, 10:44 door Anoniem
Volkskrant: AIVD en MIVD kunnen grootschalige kabelinterceptie uitvoeren
maandag 16 mei 2022, 10:37 door Redactie

https://www.security.nl/posting/753617/Volkskrant%3A+AIVD+en+MIVD+kunnen+grootschalige+kabelinterceptie+uitvoeren
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.