image

Rijksoverheid test het versturen van elektronische facturen

vrijdag 22 april 2022, 14:54 door Redactie, 4 reacties

De Rijksoverheid kan al elektronische facturen van ondernemers en leveranciers ontvangen, maar is nu een test gestart om e-facturen ook zelf te kunnen versturen. Het ontvangen en versturen van e-facturen gaat via Peppol, een digitale uitwisselingsinfrastructuur waarmee organisaties vanuit hun eigen boekhoudsoftware elektronische facturen kunnen verzenden en ontvangen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben e-facturen verschillende voordelen. "Een van de belangrijkste voordelen die vaak wordt genoemd is een hogere nauwkeurigheid van verwerking van een e-factuur. Ten opzichte van de handmatige verwerking van facturen wordt de kans op fouten bij de automatische verwerking van een e-factuur verkleind. Het verwerken van e-facturen biedt mogelijkheden voor het inrichten van systeemcontroles en vermindert de fraudegevoeligheid."

Tijdens de pilot worden praktijksituaties nagebootst en getest. Naast overheidsinstanties wordt hierbij samengewerkt met zakelijke partners van de Rijksoverheid die e-facturen kunnen ontvangen. Met de pilot moet inzicht worden verkregen over onder andere de impact op processen en systemen en de daarbij behorende technische en organisatorische uitdagingen.

Naast het verzenden van e-facturen wordt ook getest met orders en andere elektronische berichten, zo laat Digitale Overheid weten. De resultaten van de pilot moeten uiteindelijk leiden tot een centrale implementatie van e-procurement, waarvan e-factureren een onderdeel is, voor de Rijksoverheid.

Uit vorig jaar verschenen onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat de adoptiegraad van e-facturatie binnen de Nederlandse gemeenten zeer divers is. Een aantal gemeenten gebruikt voor 75 tot 80 procent van alle inkomende facturen e-facturatie, maar van een groot aantal gemeenten is de adoptie van e-facturatie blijven steken, aldus de conclusie van het onderzoek.

Reacties (4)
22-04-2022, 15:27 door Anoniem
Hoezo blijven steken? Die denken na...
23-04-2022, 09:14 door spatieman
denk dat de oplichter hier ook dankbaar gebruik van zal maken.
23-04-2022, 14:34 door Anoniem
Door spatieman: denk dat de oplichter hier ook dankbaar gebruik van zal maken.

Haha, de oplichter? Dat is de overheid toch zelf? Zijn ze zelfs aanvoerder in. Kijk onder andere naar de toeslagaffaire, en zo zijn er ontelbare voorbeelden meer.
23-04-2022, 16:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door spatieman: denk dat de oplichter hier ook dankbaar gebruik van zal maken.

Haha, de oplichter? Dat is de overheid toch zelf? Zijn ze zelfs aanvoerder in. Kijk onder andere naar de toeslagaffaire, en zo zijn er ontelbare voorbeelden meer.
Ach ja. Wel een grote smoel. Maar ondertussen houden we allemaal ons hand op voor alle regelingen en subsidies.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.