image

Tweede Kamer akkoord met aanpassing Wet basisregistratie personen

maandag 25 april 2022, 11:36 door Redactie, 3 reacties

De Tweede Kamer is vorige week akkoord gegaan met een aanpassing van de Wet basisregistratie personen, die ervoor moet zorgen dat het gebruik van data-analyses om onjuiste adresgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) te vinden structureel wordt vastgelegd.

In 2014 ging het project Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) van start om de adreskwaliteit in de BRP te verbeteren en zo adresgerelateerde fraude tegen te gaan. De Landelijke Aanpak Adreskwaliteit is een samenwerkingsverband van gemeenten, de minister van Binnenlandse Zaken en bestuursorganen die gebruikmaken van de adresgegevens van personen die zijn opgenomen in de BRP.

"Iemand die verkeerd op een adres geregistreerd staat, kan dit gebruiken om bijvoorbeeld (belasting)schulden en boetes te ontwijken of te frauderen, maar kan ook ‘onzichtbaar’ zijn waardoor hulp niet geboden kan worden. Daarnaast is ook lang niet iedere burger zich bewust van de noodzaak voor een goede inschrijving waardoor er onbedoeld fouten in de registratie ontstaan", aldus de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Bij de LAA wordt gebruikgemaakt van data-analyses om naar mogelijk onjuiste adresgegevens in de BRP te zoeken. Het gaat bijvoorbeeld om een groot aantal inschrijvingen of snel wisselende registraties op één adres. Deze mogelijk onjuiste adresgegevens worden gedeeld met de betreffende gemeente. Vervolgens vindt er een huisbezoek plaats om de situatie ter plekke te beoordelen. Indien nodig wordt de registratie in de BRP aangepast.

Volgens toenmalig minister Knops van Binnenlandse Zaken was de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit een succes en heeft het positief bijgedragen aan de adreskwaliteit in de BRP. Via een aanpassing van de Wet basisregistratie personen wordt de werkwijze van LAA structureel ingebed. Vorige week werd het wetsvoorstel om de Wet basisregistratie personen te wijzgen met 129 stemmen voor en 19 stemmen tegen aangenomen. SP, PvdD, DENK en Omtzigt stemden tegen. BIJ1 en Gundogan waren afwezig. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer.

Reacties (3)
25-04-2022, 11:47 door Anoniem
Het begint bij fouten “opsporen”....
25-04-2022, 12:02 door Anoniem
Het begint bij fouten “opsporen”....

Zelf heb je natuurlijk geen enkele verantwoordelijkheid, bij de vraag of je gegevens, zoals je ze opgeeft, kloppen ;))
25-04-2022, 14:56 door Anoniem
Je kunt via de website van mijnoverheid inzien welke organisaties er toegang tot je gegevens hebben. De opmerking: "Als u denkt dat er iets niet klopt, bijvoorbeeld als u twijfelt of een bepaalde organisatie uw gegevens wel mag gebruiken, dan kunt u contact opnemen met deze organisatie. Deze organisatie zal uw vraag dan in behandeling nemen. De websites van de organisaties die uw persoonsgegevens gebruiken staan in het overzicht. MijnOverheid kan deze vragen niet beantwoorden."
Dit vind ik niet in orde. Een overheids organisatie bepaalt of ze toegang nodig hebben en als burger kan ik dit niet (laten) aanpassen. Ook is er ogenschijnlijk geen beroep mogelijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.