image

Burger kan door toegenomen vraag langer wachten op paspoort en id-kaart

dinsdag 10 mei 2022, 11:37 door Redactie, 5 reacties

Burgers kunnen door een toegenomen vraag en hogere werkdruk bij gemeenten langer wachten op een nieuw paspoort of identiteitskaart, zo laat staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering weten. Bij de meeste gemeenten kan binnen twee weken een afspraak worden gemaakt, maar bij sommige gemeenten bedraagt de wachttijd dertien weken.

Volgens Van Huffelen heeft de opgelopen wachttijd meerdere redenen. Zo geven gemeenten met wachttijden aan dat dit mede komt door hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Andere redenen zijn de werkdruk en toegenomen vraag. Zo waren er in maart de gemeenteraadsverkiezingen die door de afdelingen burgerzaken van gemeenten worden gecoördineerd en er worden momenteel ook meer paspoorten en identiteitskaarten aangevraagd.

"Deze piek is altijd in het voorjaar, vanwege de naderende meivakantie. Wegens uitgestelde aanvragen door de lockdowns, de mogelijkheid om te reizen en vanwege de berichtgeving over de opgelopen wachttijden is deze piek hoger dan voorgaande jaren", zo stelt de staatssecretaris. "Daarnaast werd tijdens de lockdown voor rijbewijzen coulance toegepast, zodat van de toen verlopen documenten, die langer gebruikt mochten worden, de vernieuwingsaanvragen op dit moment komen."

Van Huffelen vindt de opgelopen wachttijd onwenselijk, maar stelt ook dat er veel van het baliepersoneel van gemeenten wordt gevraagd en door de komst van Oekraïense vluchtelingen sprake van een uitzonderlijke situatie is. "Dit levert extra werkdruk op voor gemeenten, die – naast de reguliere werkzaamheden zoals de aanvraag en uitgifte van paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen – verantwoordelijk zijn voor de inschrijving van personen in de BRP. Deze situatie is uitzonderlijk en moet ook als zodanig beschouwd worden."

Reacties (5)
10-05-2022, 14:39 door Anoniem
ja als je op je luie reet zit kan het nog langer duuren......en te duur maar voor zitten moet je ook betalen
10-05-2022, 16:02 door Anoniem
Door Anoniem: ja als je op je luie reet zit kan het nog langer duuren......en te duur maar voor zitten moet je ook betalen
Ik zou het wat beleefder stellen (ik ben geen ambtenaar), maar als je in het bedrijfsleven te weinig geproduceerd had, moest je overwerken in de avonduren. Misschien een goede optie voor deze Gemeente-ambtenaren?
10-05-2022, 17:22 door Anoniem
Chiptekort ?
11-05-2022, 08:14 door gradje71
Wat heeft Van Huffelen daar nu weer mee van doen? Het is haar departement helemaal niet. Of toch ?
11-05-2022, 22:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: ja als je op je luie reet zit kan het nog langer duuren......en te duur maar voor zitten moet je ook betalen
Ik zou het wat beleefder stellen (ik ben geen ambtenaar), maar als je in het bedrijfsleven te weinig geproduceerd had, moest je overwerken in de avonduren. Misschien een goede optie voor deze Gemeente-ambtenaren?

Leg eens uit. (ik ben ook geen amntenaar, en ik heb andere ervaringen in het bedrijfsleven opgedaan dan jij)
Als jij op jouw bedrijf "te weinig" produceerde (criteria is stuksgoed?) dan werkte jij gratis die avond over.
En vooral het woordje "had" valt me op. Je werkt niet meer? Te weinig geproduceerd?


Het is wel heel makkelijk om "de ambtenaar" maar weer eens de schuld te geven.
Mensen hadden ook verder vooruit kunnen kijken, en eerder hun reisdocumenten kunnen vernieuwen ipv te wachten tot ze bijna op vakantie gaan. Die reisplannen en reserveringen kunnen ze namelijk wel maken.


Maar als jullie het allemaal zo veel beter kunnen dan die "luie" ambtenaren, en zo meeleven met de tragiek van burgers die te lang op hun reisdoucment moeten wachten, stel ik voor dat je aanbiedt om een weekje aan de balie van je eigen gemeente te gaan werken. Als gratis ondersteuning zodat je medeburgers (zonder grote vertraging) op vakantie kunnen.

Loop eerst eens een mijl in de schoenen van iemand anders, voordat je kritiek op hem hebt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.