image

DuckDuckGo-extensie blokkeert nieuwe trackingmethodes Google Chrome

woensdag 11 mei 2022, 14:11 door Redactie, 5 reacties

De Chrome-extensie van DuckDuckGo blokkeert nu ook nieuwe trackingmethodes van Google waarmee de techreus gebruikers gerichte advertenties wil tonen. Het gaat om technieken genaamd Topics en FLEDGE die Google onder veel Chrome-gebruikers wil inschakelen. Google is van plan om trackingcookies in Chrome uit te faseren en zoekt naar andere manieren om gebruikers toch gepersonaliseerde reclame te laten zien.

Eerst kwam het techbedrijf met een oplossing genaamd FLoC (Federated Learning of Cohorts), maar besloot deze trackingmethode wegens felle kritiek niet door te voeren. De nieuwe trackingmethodes zijn volgens DuckDuckGo niet veel beter. "Het heeft nog steeds met dezelfde fundamentele privacyproblemen te maken van het automatisch delen van informatie over je online gedrag met websites en trackingbedrijven zonder je toestemming."

Topics gebruikt de browsegeschiedenis van Chrome-gebruikers om automatisch informatie over interesses van de gebruiker te verzamelen en die met bedrijven, trackingbedrijven en websites te delen. FLEDGE zorgt ervoor dat Chrome op basis van het browsegedrag advertenties kan laten zien. "Chrome-gebruikers zullen mogelijk verrast zijn dat ze binnenkort automatisch aan de nieuwe trackingmethodes deelnemen", stelt DuckDuckGo.

De zoekmachine merkt op dat Google de nieuwe trackingmethodes als meer privacyvriendelijk wegzet, maar dat tracking en profilering nog steeds tracking en profilering zijn. "Ongeacht hoe je het noemt." DuckDuckGo adviseert gebruikers die de trackingmethodes willen ontlopen om geen Chrome te gebruiken of de DuckDuckGo-extensie te gebruiken, aangezien die vanaf versie 2022.4.18 de Topics- en FLEDGE-interactie op websites blokkeert. Als derde mogelijkheid kunnen Chrome-gebruikers bepaalde opties binnen de browser aanpassen.

Reacties (5)
11-05-2022, 14:40 door Anoniem
Kunnen we Google niet gewoon verbannen uit Nederland/Europa?
11-05-2022, 16:32 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen we Google niet gewoon verbannen uit Nederland/Europa?

Goed plan, en al die diensten die Google draait dan ook? Tevens kunnen we Apple, Microsoft, Meta en Amazon ook wel verbannen, die doen exact hetzelfde namelijk.
12-05-2022, 08:50 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen we Google niet gewoon verbannen uit Nederland/Europa?
Op het moment dat er prima alternatieven zijn prima, maar neem bijvoorbeeld zoeken: DuckDuckGo is mijn standaard zoekmachine, maar ik moet toch met regelmaat uitwijken naar Google als het om technische vraagstukken gaat. DuckDuckGO geeft me te vaak gewoon geen of niet-relevante resultaten in tegenstelling tot Google. Bing is nog dramatischer.

Het hele trackinggebeuren van Google is uiteraard verschrikkelijk, maar helaas hebben ze sommige functionaliteit gewoon beter op orde dan de concurrent.
15-05-2022, 13:27 door Anoniem
@ anoniem van 12-5-22 om 8:50,

Probeer eens Torry Search Engine als https://torry.io
Dan zijn er nog speciale zoekmachines als intelx.io, maar dan moet je wel even doorzoeken.
(Zoekmachine ontwikkeld door de beroemdste Oostenrijkse hacker en sinkhole-expert, Peter Kleissner en zijn team).
Yahoo is trouwens ook nog altijd een hele redelijke zoekmachine. Of gebruik een stand-alone zoektool als Telescope.
Er is zoveel.

Of ga eens kijken naar de legacy van de veel te vroeg overleden searchlores guru, FRAVIA op
https://fravia.net/ Ik ben een van zijn adepten met interessen als Intellitamper en weak cgi en weak php lijsten.

luntrus
16-05-2022, 10:34 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen we Google niet gewoon verbannen uit Nederland/Europa?
Goed plan, laten we gelijk alle big-tech verbannen met alle diensten die zij leveren waar vrijwel elke Nederlander gebruik van maakt. Even Googlen hoe we dat doen...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.