image

GGD biedt sommige slachtoffers datalek schadevergoeding van 500 euro

vrijdag 13 mei 2022, 16:03 door Redactie, 11 reacties

GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van GGD'en, heeft verschillende slachtoffers van het grote datalek een schadevergoeding van 500 euro aangeboden, zo meldt stichting ICAM, die een massaclaim over het datalek is gestart. De stichting vindt het aanbod van de GGD echter niet ver genoeg gaan. Bijna 130.000 Nederlanders hebben zich inmiddels bij de massaclaim aangesloten.

Vorig jaar bleek dat callcentermedewerkers van de GGD toegang hadden tot de privégegevens van ruim 6,5 miljoen Nederlanders. Deze data werd via Telegram te koop aangeboden. Uiteindelijk werden meerdere GGD-medewerkers aangehouden waarvan er verschillende al zijn veroordeeld. Volgens de stichting heeft het ministerie van Volksgezondheid een onaanvaardbaar risico genomen met de persoonsgegevens van miljoenen mensen.

ICAM wil een schadevergoeding van 500 euro voor iedereen van wie gegevens in de GGD-systemen zaten en gestolen konden worden. Tevens eist de stichting 1500 euro voor iedereen waarvan bewijs is dat gegevens zijn gestolen. Vandaag meldt de stichting dat de GGD per brief een aantal gedupeerden van het datalek 500 euro heeft aangeboden als schadevergoeding. "Dat is op zichzelf natuurlijk goed nieuws: ze nemen onze claim serieus", zo laat de stichting weten.

ICAM vindt dat de aangeboden schadevergoeding niet ver genoeg gaat. In de brief van de GGD staat dat het politieonderzoek naar de datadiefstal is afgerond en er gegevens van zo'n 1250 mensen zijn gestolen. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat er van meer mensen gegevens zijn gestolen. "Maar vaststellen kunnen ze dat niet", stelt ICAM. "Het blijft dus onduidelijk van hoeveel mensen gegevens zijn gestolen en of dat misschien wel van alle 6,5 miljoen is."

De stichting vindt daarom dat alleen het aanbieden van 500 euro aan de genoemde 1250 mensen niet genoeg is. Dat zou 1500 euro moeten zijn. "Alle andere mensen krijgen dus geen aanbod van de GGD. Ook niet als onzeker is of je gegevens gestolen zijn, wat eigenlijk geldt voor alle 6,5 miljoen mensen. Dat vinden wij onterecht: iedereen die in onzekerheid leeft of gegevens zijn gestolen, zou een vergoeding moeten krijgen", laat de stichting verder weten.

Die adviseert de nu aangeschreven slachtoffers van het datalek om de 500 euro niet te accepteren aangezien het dan niet meer mogelijk is om aanspraak op een hogere schadevergoeding te maken. "Als jij het aanbod accepteert, is de zaak wat jou betreft gesloten. Voor alle overige gedupeerden gaan wij gewoon door op de ingeslagen weg." Afsluitend meldt ICAM dat het met de advocaten over de claim in gesprek is met het ministerie en de GGD.

Reacties (11)
13-05-2022, 19:25 door Anoniem
Het niet kunnen aantonen van het wel of niet gestolen zijn van data is al typerend. Een eventuele schadevergoeding is natuurlijk een sigaar uit eigen doos. Deze zal naar verwachting door de belastingbetaler in Nederland worden betaald. Grotere vraag is natuurlijk of na het symbolische schande geroep van André Rouvoet en het kritische AP rapport eind vorig jaar de beveiliging nu wel wordt aangepakt?
13-05-2022, 21:14 door Anoniem
Eh... 500 euro? Waarom ontbreken daar nou een paar nullen?
Het had nooit gebeurd mogen zijn. Het is toch gebeurd. 100000 tot 500000 klinkt realistischer. Maar ja, dat zal in dit land wel niks worden.
14-05-2022, 09:34 door Anoniem
Door Anoniem: Eh... 500 euro? Waarom ontbreken daar nou een paar nullen?
Het had nooit gebeurd mogen zijn. Het is toch gebeurd. 100000 tot 500000 klinkt realistischer. Maar ja, dat zal in dit land wel niks worden.

Realistischer ? Wie gaat deze hoge bedragen betalen, uiteindelijk komt het toch weer uit de belasting potjes komen...
De vraag is ook welke schade de slachtoffers werkelijk hebben geleden? Behalve dat het niet fijn is dat jouw gegevens bij andere partijen terecht is gekomen. (waarbij mogelijk zelfs een groot percentage van deze mensen hun hele leven op Instagram en Facebook zetten).

500 euro per persoon, ik vind het wel een mooi bedrag, er zijn bedrijven die niets geven.
En het voorstel van 1500 per persoon waarvan werkelijk verkocht is, ook niet verkeerd toch?
En reken maar uit die 500 euro per persoon, dit moet dus 130.000 keer worden uitbetaald?

GGD is niet een commercieel winstgevend bedrijf, tevens opdrachten uitvoerd via de overheid.

Ik vind dit wel een goed voorbeeld die gesteld kan worden aan andere bedrijven waar datalekken zich afspelen, dat dit soort vergoedingen de standaard gaan worden.
14-05-2022, 11:11 door Anoniem
Wat ik mis is hoe de ggd precies tot die €500,- komt als tegenbod voor €1.500,-.
Wat is de inschatting van de GGD in deze?
Is het bedrag laag, is het hoog?
Ik mis een beetje langs wekke meetlat we moeten kijken.
14-05-2022, 13:37 door karma4
Waarom geld gaan bieden om iets waar geen schade is. Het lijkt enkel te gebeuren om ophef te voorkomen.
14-05-2022, 14:49 door Anoniem
Schadevergoedingen zijn op zich al een soort symbool. Wat is de potentiële schade door identiteitsfraude en de chronische stress van daar voortdurend alert op te moeten zijn?
14-05-2022, 15:06 door Anoniem
Door Anoniem: Eh... 500 euro? Waarom ontbreken daar nou een paar nullen?
Het had nooit gebeurd mogen zijn. Het is toch gebeurd. 100000 tot 500000 klinkt realistischer. Maar ja, dat zal in dit land wel niks worden.
Je bedoelt 500,00?

Dit is gewoon een net bedrag...ik zou het direct schenen aan de voedselbank.#ngegar

Zeker tijdens een crisis.
14-05-2022, 16:59 door Anoniem
Ja,de burger -> "moet" <- nu eenmaal digitaliseren
en hun gegevens gaan delen met digitale systemen en op een manier
waarvan gezegd word het is veilig,en nee we doen onze zaken niet meer op papier
en tja we hebben nu eenmaal meer corruptie in nederland.

500 euro daar kun je niets meer mee,we hebben ook nog een leuke inflatie erbij
wellicht een kamertje huren in de stad als je dakloos bent die kleiner
is dan een badkamer,de project-ontwikkelaar die goed verdient lacht op afstand,
je kunt ook een budget hotel kamertje boeken,wellicht voor een aantal dagen.
Je bent in de supermarkt goedkoper uit met 500 euro en zeker met vegan producten want vlees
stijgt lekker mee met de inflatie.

NLNU2022
15-05-2022, 17:08 door Anoniem
Wat ben je met 500€ als uw identiteit misbruikt wordt - dat kan veelvouden kosten - laat staan dat het al herstelbaar is!
16-05-2022, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ben je met 500€ als uw identiteit misbruikt wordt - dat kan veelvouden kosten - laat staan dat het al herstelbaar is!
Dit is precies de reden waarom ik vind dat de overheid met zijn tengels van digitalisering af moet blijven.
Uit de (gekoppelde) databases van de overheid kun je jezelf niet laten verwijderen, dit itt die van het bedrijfsleven.
De gigantische onkunde bij de overheid op het gebied van cyber-security, een onkunde die structureel is (zij kan alleen al met haar lonen niet concurreren met die in het bedrijfsleven) zouden moeten leiden tot het zelfinzicht dat zij in het algemeen belang de Europese ambities, inzake pandemiebestrijding bijvoorbeeld, niet kan delen.
Zij had, zelfs in de paniek vanwege het Coronavirus, de hele digitale santenkraam niet hoeven opzetten.
Contacttracing ivm de verspreiding van het virus had ook gekund door meer te vertrouwen op het verantwoordelijkheidsgevoel van burgers (dáár hadden de campagnes veel meer over kunnen gaan) en de bevolking vaccineren kan ook prima met analoge vaccinatiebewijzen.
In tijden van crises moet je een beroep doen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de bevolking; dit verantwoordelijkheidsgevoel is bij Nederlanders hoog. Dit vervangen door technologie (contacttracing-apps) werkt ondermijnend.
De (onvermijdelijke) datalekken met BSN's bij de haastig uitgebreide GGD's en het gevaar dat dit oplevert voor de betroffenen ondermijnen het vertrouwen in de overheid, waarmee ze dus uiteindelijk zichzelf in de vingers snijdt.
Van dingen die je te weinig beheerst moet je afblijven.
16-05-2022, 17:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Eh... 500 euro? Waarom ontbreken daar nou een paar nullen?
Het had nooit gebeurd mogen zijn. Het is toch gebeurd. 100000 tot 500000 klinkt realistischer. Maar ja, dat zal in dit land wel niks worden.
Je bedoelt 500,00?

Dit is gewoon een net bedrag...ik zou het direct schenen aan de voedselbank.#ngegar

Zeker tijdens een crisis.

Een anderen mogelijkheid is het te schenken aan een organisatie die opkomt voor (online) privacy, zodat dit in de toekomst zoveel mogelijk kan worden voorkomen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.