image

Hoekstra: persvrijheid niet in het geding bij uitlevering Julian Assange aan VS

maandag 16 mei 2022, 14:27 door Redactie, 17 reacties

De persvrijheid en rechtsstaat zijn niet in het geding als WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd, zo stelt minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Hij wil zich dan ook niet tegen een eventuele uitlevering uitspreken. Vorige maand bepaalde een Britse rechter dat Assange aan de Verenigde Staten mag worden uitgeleverd.

Het is nu aan de Britse minister van Binnenlandse zaken, Priti Patel, of de uitlevering doorgaat. Zij heeft tot 18 mei om over de uitlevering te besluiten. De VS verdenkt Assange van het plegen van computervredebreuk. Ook stellen de Amerikaanse autoriteiten dat hij samen met klokkenluider Chelsea Manning medeplichtig is aan het onrechtmatig verkrijgen en verspreiden van vertrouwelijke defensiedocumenten.

De uitspraak van de Britse rechter was aanleiding voor Volt-Kamerlid Koekkoek om Hoekstra om opheldering te vragen. Zo wilde ze weten of door een uitlevering van Assange aan de VS de persvrijheid en rechtstaat in het geding zijn, maar dat is volgens de minister niet het geval. "De vrijheid van meningsuiting is een voorwaarde voor een goed functionerende democratie en een vrije samenleving. Hetzelfde geldt voor persvrijheid. In veel landen -ook in Nederland- is het echter strafbaar om welbewust staatsgeheime informatie te openbaren", antwoordt Hoekstra.

Volgens de minister betreft het hier een uitleveringsverzoek tussen twee democratische rechtsstaten zonder Nederlandse betrokkenheid. "Nederland heeft het volste vertrouwen in de Britse rechtsstaat. De Britse rechtsgang kent legio waarborgen, waarbij de Britse rechter onafhankelijk heeft kunnen oordelen over dit uitleveringsverzoek en daarbij alle relevante informatie mee heeft kunnen wegen."

Als laatste wilde Koekkoek weten of Hoekstra bereid is om zich tegen de uitlevering uit te spreken, dit aan Patel te laten weten en in EU-verband steun voor dit standpunt te verwerven. Dat zal de bewindsman niet doen. "Ook indien de Britse rechter in hoger beroep uitlevering rechtmatig acht, is het aan de Britse regering hierover te beslissen. De Britse regering zal deze beslissing nemen op basis van alle relevante omstandigheden. Hierin willen en kunnen wij niet treden."

Reacties (17)
16-05-2022, 14:35 door Anoniem
weer een waar je niets aan heeft man zonder ruggen graad geen ballen
16-05-2022, 14:59 door Anoniem
Waar komt het standbeeld te staan van Julian Assange?

komt deze te staan in de twee "democratische rechtsstaten",
zodat mensen hem kunnen blijven herdenken/herinneren.

Is dat de plaats de on-democratische ambassade van equador in london
in de britsche rechtstaat?

En hoe zal zijn standbeeld eruit zien,is het julian assange zelf
nog in gezonde toestand voordat hij de ambassade introk met zijn vrije denken?

Of word zijn standbeeld een rolstoel met assange
daarin met handboeien en zwaar onverzorgd
en het risico verder te worden afgestraft na de uitlevering.

Voor welk standbeeld zou ze kiezen

Beste minister Priti Patel

Wat zal ze gaan beslissen?

Britisch/London/2022
16-05-2022, 15:12 door johanw
Natuurlijk doet hij dat niet, als Assange in Nederland vastzat en Hoekstra er over ging zat hij al lang in de USA.
16-05-2022, 15:13 door gradje71
Ik vrees het ergste.
16-05-2022, 15:24 door Anoniem
slecht dat hoekstra zich weer niet 100% heeft ingelicht over deze zaak, hiernaast is het niet Assange die de staatsgeheimen naar buiten heeft gelekt maar Bradley/Chelsey manning, die heeft hier 7 jaar voor vast gezeten.
16-05-2022, 16:19 door Anoniem
Door Anoniem: weer een waar je niets aan heeft man zonder ruggen graad geen ballen

Wat een onzin.
Denkt U nou werkelijk dat een mening van Hoekstra hier toe doet?
Groot-Brittanie heeft zijn eigen overwegingen om wel of niet uit te leveren.
Dat zal deze minister dus wegen.f
16-05-2022, 16:30 door Anoniem
Zo een jongentje als Hoekstra moeten ze gewoon kort aan de lijn houden in een kabinet. Want dat is al vaker pijnlijk fout gegaan. Die mag al blij zijn dat hij zo een mooie CV-functie aan die grote accountantskantoren heeft overgehouden.

Assange was natuurlijk een lier. Maar die heb je af en toe ook nodig. Echter, omdat vrijwel niemand al die gelekte wikis eens echt goed gelezen heeft (ik ook niet zeg, ik heb wel wat beters te doen), is Assange ook de koeienpoep op het weiland van complotdenkers, woke gekkies en nog gevaarlijker autodidactisch tuig zonder leesvaardigheid geweest. Of ook een horzel die er net zo hard toe heeft bijgedragen dat de politieke arena ernstig verordinaird is. Kijk maar naar bijvoorbeeld Nederland.

Andersom is Assange juist in de actualiteit weer een nadenkfactor van betekenis geworden. Er zit in Moskou een, naar ik heb gehoopt, maar ook hem innig toewens, despoot die met het grootste gemak en met de kilste doorluchtigheid meldt dat hij weinig te schaften heeft met vreemde soevereiniteiten. Alsmede gewoon burgers op de fiets die zich daardoor beschermd voelden. Tegelijk hangt die air ook om het grote land van Disney. Als je de Amerikanen fukt, op een dag ga je de lul zijn en in de boeien. Waar ook ter wereld. Ook als je helemaal geen Amerikaan bent, maar bijvoorbeeld Aussie van enige nationaliteit. Waar ze ook onmafhankelijke rechters hebben. Maar blijkbaar niet goed genoeg (ik wil niet weer over de Amerikaanse hoge raad beginnen en hoe onbeschaamd die door politieke kleur wordt benoemd en aangestuurd!).

De vrijheden die wij hopen te genieten, allemaal in ons mooi soeverein landje, blijven blijkbaar onder omstandigheden ondergeschikt aan een paar landen die veel meer dan soeverein blijken te zijn. Trump was daar echt de griezelfilm van. Maar ook Biden liep vrolijk te roepen dat zijn land wel even enkelhandig een Duitse gaspijp zou dichtdraaien. Waar ze volgens mij niks mee te schaften hebben, dat is aan Duitsland.

Ook het uitleveren van Assange door de Britten aan de USA kan, als je in je hart kijkt, eigenlijk niet. Wat voor klierende lul het dan ook moge zijn. Het wekt de suggestie dat je zelfs in je eigen land, onder de paraplu van je eigen grondwet veilig bent. Behalve. En dat vindt Poetin ook, vanuit zijn perspectief. Dus dat is voor mij weer even het nadenkertje van de week.
16-05-2022, 18:36 door Anoniem
Door Anoniem: Waar komt het standbeeld te staan van Julian Assange?
Dat is er al.
Het heet Anything to say : 4 stoelen met daarop de beelden van Julian Assange, Edward Snowden en Bradley (tegenwoordig Chelsea) Manning in brons.
Wordt iedere keer ergens anders geplaatst. De 4e (lege) stoel is bedoeld om als je wat te zeggen hebt je het daar vanaf kan doen.
http://www.anythingtosay.com/content/
16-05-2022, 18:59 door Anoniem
Dat kan Hoekstra zelf wel heel makkelijk zeggen hoor: zelf is hij geen journalist en hij wordt ook niet uitgelevert aan welk land dan ook, om vervolgens in een gevangenis gedraaid te worden....
16-05-2022, 20:44 door Anoniem
Door Anoniem: Waar komt het standbeeld te staan van Julian Assange?

komt deze te staan in de twee "democratische rechtsstaten",
zodat mensen hem kunnen blijven herdenken/herinneren.

Is dat de plaats de on-democratische ambassade van equador in london
in de britsche rechtstaat?

En hoe zal zijn standbeeld eruit zien,is het julian assange zelf
nog in gezonde toestand voordat hij de ambassade introk met zijn vrije denken?

Of word zijn standbeeld een rolstoel met assange
daarin met handboeien en zwaar onverzorgd
en het risico verder te worden afgestraft na de uitlevering.

Voor welk standbeeld zou ze kiezen

Beste minister Priti Patel

Wat zal ze gaan beslissen?

Britisch/London/2022
Hij is volledig ZELF die ambassade ingevlucht. Eigen schuld. Dikke bult!
16-05-2022, 22:13 door Anoniem
Een goed functionerende democratie is alleen mogelijk wanneer de democratie overeind blijft, ook als het moeilijker wordt.. dat betekent geen sleepnetten, geen lockdowns, geen preventief en collectief straffen en politici die verantwoording hebben. Niet wegrennen, weggepromoveerd worden of zeggen 'ik neem verantwoordelijkheid en ga gratis op vakantie doorbetaald'... Dat is geen verantwoordelijkheid nemen, dat is verantwoordelijk teflon coaten...
17-05-2022, 09:12 door Anoniem
Good boy!
17-05-2022, 12:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: weer een waar je niets aan heeft man zonder ruggen graad geen ballen

Wat een onzin.
Denkt U nou werkelijk dat een mening van Hoekstra hier toe doet?
Groot-Brittanie heeft zijn eigen overwegingen om wel of niet uit te leveren.
Dat zal deze minister dus wegen.f

Die vlieger gaat niet helemaal op. Hoewel het inderdaad waar is dat Hoekstra geen formele macht over het Britse besluit heeft, kan hij namens Nederland er wel een mening over uiten.

Door Anoniem:Hij is volledig ZELF die ambassade ingevlucht. Eigen schuld. Dikke bult!

Op grond van de vrees dat hij aan de VS zou worden uitgeleverd en vervolgens daar vervolgd onder de zgn. Espionage Act die de verdediging in geval van maatschappelijk betrokken klokkenluiders bij voorbaat kreupel maakt. Beiden werden toen in alle toonaarden door de overheden van UK en US ontkend. Het eerste is alvast bewaarheid geworden en het tweede volgt. Erg veel vertrouwen wekt een en ander niet. Er zijn blijkbaar twee verschillende rechtsstaten in beide betrokken landen. Een waar het om meer gebruikelijke zaken gaat en een waar het er om gaat collaterale moord en soortgelijke schandalen in de doofpot te houden (en vermoedelijk aanverwante eigen belangen). Maar de lakmoesproef van een rechtsstaat zijn nu juist die zaken waar de principes je even niet zo goed uit komen...
17-05-2022, 13:39 door Anoniem
Men begrijpt toch wel, dat alles wat er thans gebeurt nu een afschrikkend effect moet sorteren om eventuele herhaling te voorkomen. Zoveel is wel duidelijk, dat de rijen"fest geschlossen" dienen te blijven, dus geen herhaling van Wikileaks.
Uitlevering aan de VS help bij dat voornemen van het heersende rechtssysteem.
17-05-2022, 16:03 door Anoniem
Als er een God is, heeft Hoekstra straks heel wat uit te leggen.
17-05-2022, 19:37 door Anoniem
Hoekstra: persvrijheid niet in het geding bij uitlevering Julian Assange aan VS
Natuurlijk vindt hij dat. Hij durft nog net niet openlijk te zeggen dat alles wat onthult wat de overheid 'stiekem' doet wat hem betreft hard bestraft mag worden.
18-05-2022, 08:33 door Anoniem
ik zou em onder een geheime taskforce inzetten dan kan die zich weer nuttigmaken net als kevin mitnick dat nu doet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.