image

VS klaagt Franse arts aan voor ontwikkeling en verkoop van ransomware

dinsdag 17 mei 2022, 11:48 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben een 55-jarige Franse arts aangeklaagd voor het ontwikkelen, verkopen en gebruiken van ransomware. Volgens de aanklacht ontwikkelde de in Venezuela woonachtige cardioloog verschillende ransomwaretools die cybercriminelen gebruikten voor het afpersen van slachtoffers. De arts zou de malafide software zowel hebben verhuurd als verkocht en gaf afnemers ook technische ondersteuning.

Eén van de ransomware-exemplaren wiste de harde schijf van slachtoffers wanneer die te vaak de ransomware probeerden te verwijderen. Eind 2019 zou de arts een tool hebben aangeboden voor het maken van ransomware. "De Thanos-software liet gebruikers hun eigen unieke ransomware maken, die ze dan konden gebruiken of verhuren aan andere cybercriminelen", zo stelt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Verder stelt de aanklacht dat de arts zijn ransomware op verschillende fora aanbood. Criminelen konden een licentie voor de malware aanschaffen of aan een partnerprogramma deelnemen, waarbij de arts een deel van het losgeld ontving.

Begin deze maand sprak de FBI met een familielid van de arts die in Florida woont en waarvan het PayPal-account door de arts was gebruikt om geld van criminelen te ontvangen. De persoon in kwestie bevestigde waar de arts woont en dat hij zichzelf programmeren had aangeleerd. Ook deelde hij een e-mailadres van de arts dat volgens de aanklacht is gebruikt voor de infrastructuur van de Thanos-ransomware. De arts bevindt zich nog in Venezuela.

Reacties (3)
17-05-2022, 22:35 door Anoniem
Tja, ‘mogelijk maken’.

Dan kun je wel teruggaan naar de uitvinder van de transistor, boolean logic, en zelfs James Watt voor het mogelijk maken van criminele activiteiten vandaag de dag.

Ik heb nog nooit een auto- of messen fabrikant aangeklaagd zien worden voor de pleures die met hun middelen worden uitgevoerd.
18-05-2022, 13:07 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, ‘mogelijk maken’.

Dan kun je wel teruggaan naar de uitvinder van de transistor, boolean logic, en zelfs James Watt voor het mogelijk maken van criminele activiteiten vandaag de dag.

Ik heb nog nooit een auto- of messen fabrikant aangeklaagd zien worden voor de pleures die met hun middelen worden uitgevoerd.

Een vergelijking van niks. Een auto is bedoeld voor hele andere dingen, net als messen. Zijn software is maar bedoeld voor 1 ding, deze criminele zaken. Ik hoop dat je dit verschil ziet? Anders heb je nog veel te leren ben ik bang ;)
23-05-2022, 19:49 door Xenomatrix - Bijgewerkt: 23-05-2022, 19:50
Dus deze arts had niet alleen verstand van het hart van mensen, maar ook van het hart van computers .... ;-)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.