image

Rutte: op oude Nokia-telefoon verwijderde sms'jes niet meer terug te halen

donderdag 19 mei 2022, 09:43 door Redactie, 40 reacties

De sms-berichten die premier Mark Rutte op zijn "oude Nokia-telefoon" verwijderde zijn niet meer terug te halen, zo heeft premier Mark Rutte in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Daarnaast kon het toestel meer dan twintig sms'jes bevatten. Berichten over dit aantal in de media kloppen niet, zo stelt de premier.

Deze week werd bekend dat Rutte sms-berichten op zijn telefoon zelf verwijderde en berichten die hij nodig vond om te laten archiveren doorstuurde. Hierdoor is onduidelijk of berichten die wel gearchiveerd hadden moeten worden niet zijn verwijderd. "Het aantal van 20 sms-berichten, dat wel genoemd wordt in mediaberichten, klopt niet, maar mijn oude Nokia-telefoon werkte trager naarmate er meer berichten in werden opgeslagen", geeft Rutte als reden voor het verwijderen van de berichten.

De premier stelt dat hij sms-berichten die hij van belang vond voor de bestuurlijke besluitvorming doorstuurde naar een medewerker, die de sms vervolgens bewaarde. "Lange berichten, die ik niet kon doorsturen, las ik voor, parafraseerde ik of gaf ik op hoofdlijnen door aan medewerkers." Rutte zegt dat hij daarmee in zijn overtuiging handelde volgens de instructies voor het bewaren van chatberichten.

In de instructies staat dat chatberichten die van belang zijn voor de bestuurlijke besluitvorming moeten worden opslagen, tenzij de inhoud van het bericht al op een andere manier is vastgelegd binnen het bestuursorgaan. Chatberichten die niet van belang zijn voor de bestuurlijke besluitvorming hoeven niet te worden opgeslagen. "Iedere medewerker is zelf verantwoordelijk voor het opslaan van relevante chatberichten, en derhalve ook voor het beoordelen van de relevantie van chatberichten", laat Rutte verder weten.

"Omdat ik berichten die ik van belang achtte voor de bestuurlijke besluitvorming doorstuur of in cc stuur naar de meest betrokken medewerker, hoefde ik deze berichten niet zelf te bewaren. Met deze werkwijze meen ik dat ik heb gehandeld in lijn met het geldende wettelijk kader", voegt de premier toe.

GroenLinks-Kamerlid Klaver had aan de premier gevraagd om zoveel mogelijk data op te vragen bij de provider om zo inzicht te krijgen in welke informatie is gedeeld. De provider liet weten dat de sms-berichten niet zijn te achterhalen. "Deze berichten worden niet opgeslagen. De provider bewaart ten behoeve van “billing” gedurende een periode van een aantal maanden enkel zo genoemde metadata", aldus Rutte.

Reacties (40)
19-05-2022, 09:59 door Anoniem
Dus als de bank morgen zijn rekening blokkeert dan kan hij niks meer bewijzen om die weer vrij te krijgen? Ook sneu!
19-05-2022, 10:18 door waterlelie - Bijgewerkt: 19-05-2022, 10:20
GroenLinks-Kamerlid Klaver had aan de premier gevraagd om zoveel mogelijk data op te vragen bij de provider om zo inzicht te krijgen in welke informatie is gedeeld. De provider liet weten dat de sms-berichten niet zijn te achterhalen. "Deze berichten worden niet opgeslagen.

Als dat namelijk wel het geval was geweest, zou er landelijk een storm van verontwaardiging zijn opgestoken, omdat dat zou betekenen dat alle SMS berichten van hun klanten dus zouden worden bewaard voor onbepaalde tijd..
19-05-2022, 10:25 door Anoniem
Al deze berichten worden gewoon opgeslagen bij de mobiele provider.
19-05-2022, 10:31 door Anoniem
Schandaal is groot genoeg, maar heeft nooit konsekwenties.
En we vinden dat niet eens vreemd meer. Is het weer afleiding voor iets waar de pers van weg moet kijken, zoals gezondheid brengen onder WHO-beheet wellicht? Men heeft alle deksel stevig op alle putten.
Dit bericht straks ook niet meer terug te vinden?
19-05-2022, 10:34 door Saph
"Iedere medewerker is zelf verantwoordelijk voor het opslaan van relevante chatberichten, en derhalve ook voor het beoordelen van de relevantie van chatberichten", laat Rutte verder weten.
Zo wordt het natuurlijk wel heel makkelijk om informatie weg te moffelen en alleen berichten te archiveren die voor jou gunstig zijn.
19-05-2022, 10:37 door Anoniem
Hij zegt zelf dat de provider wel de metadata heeft …

Dus opvragen bij de afzender
19-05-2022, 10:40 door Anoniem
Hebben we voor dit soort dingen niet gewoon een onafhankelijke dienst die de integriteit van bestuurders en volksvertegenwoordigers toetst? Dit kan toch niet langer zo.

Voor dit soort dingen zouden gewoon gele en rode kaarten moeten zijn. En bij een rode kaart is het gewoon exit ongeacht je functie en rol.
19-05-2022, 10:46 door _R0N_
Door Anoniem: Al deze berichten worden gewoon opgeslagen bij de mobiele provider.

Uhh nee.
Alleen metadata maar geen berichten, dat mag ook niet.
19-05-2022, 10:51 door _R0N_
Ik vraag me werkelijk af hoe erg dit is.

Als je iets wilt delen met iemand en je doet dat bij de koffieautomaat is daar ook geen afschrift van en je hoeft dat ook niet te bewaren. Laten we aannemen dat SMS gesprekken niet meer dan dat zijn, wat je bespreekt als je elkaar tegenkomt. Een SMS is geen rechtsgeldig ding als een document met handtekeningen en stempels. Een SMS is iets als "Wil je koffie?" > "Ja, graag 2 klontjes" en niet "Putin is een lul druk maar op de knop"
19-05-2022, 10:52 door Anoniem
Door waterlelie:
GroenLinks-Kamerlid Klaver had aan de premier gevraagd om zoveel mogelijk data op te vragen bij de provider om zo inzicht te krijgen in welke informatie is gedeeld. De provider liet weten dat de sms-berichten niet zijn te achterhalen. "Deze berichten worden niet opgeslagen.

Als dat namelijk wel het geval was geweest, zou er landelijk een storm van verontwaardiging zijn opgestoken, omdat dat zou betekenen dat alle SMS berichten van hun klanten dus zouden worden bewaard voor onbepaalde tijd..

Wat ik wel zou verwachten dat van de nokia backups werden gemaakt, al is de overheid nogal traag in het ophalen van gegevens uit backups. Net als bij de bonnetjes na de Teeven deal waar opeens toch bonnetjes van beschikbaar bleken te zijn zou ik denken dat sms-jes toch via backups boven water kunnen worden getild.
19-05-2022, 10:59 door Anoniem
Voor dit soort dingen zouden gewoon gele en rode kaarten moeten zijn. En bij een rode kaart is het gewoon exit ongeacht je functie en rol.

Zou een jeugdige oud-staatsecretaris met een veroordeling op artikel 1, en daarmee een strafblad, de MP van NL mogen worden?

De rechtbank aan de Jansweg in Haarlem gaf al tijdig een zwarte kaart!
Waarop de veroordeelde doodleuk op camera aan Nieuwsuur of 1-vandaag zegt dat die wet aangepast moet worden (met terugwerkende kracht, gok ik zo).

Pim Fortuyn heeft zoiets nooit zelf voorgesteld (De Volkskrant legde hem die woorden in de mond), maar is er wel op neergesabelt.
19-05-2022, 11:17 door Anoniem
Is de basisvraag niet:

Waarom verloopt communicatie met de minister president, die vast ook over zaken gaat die je als vertrouwelijke kan classificeren, via een niet ge-encrypt medium?

Waarom beschikt hij überhaupt over de mogelijkheid om berichten waar wetgeving op van toepassing kan zijn (WOB/WOO, Archiefwet, AVG) te kunnen wissen?

Bij ministeriële regeling is de BIO (overheidsderivaat van de ISO27xxx) van toepassing verklaard op alle departementen. Een aantal daarin verplichte maatregelen kun je nooit borgen met een dergelijke telefoon. Dus het gebruik van het ding zelf is al in strijd met regelgeving.
19-05-2022, 11:30 door Anoniem
Zet gewoon een tap op de telefoon van Rutte. Dan is alles veilig, rechtsgeldig en volledig opgeslagen door de politie. Heb je ook geen gezeur achteraf. Ik bedoel, de systemen van de politie zullen wel veilig zijn toch?

Verder komen berichten die doorgestuurd worden naar het secretariaat in de Verzonden map terecht. En nemen ze dus nog meer ruimte in. Warrig allemaal.

Ik las dat de Nokia 3G gebruikte. Sommige providers ondersteunen dit niet meer, dus misschien was de Nokia helemaal niet stuk maar was zijn provider gestopt met 3G?

Wel goed dat Rutte zo'n oud model gebruikt. Is waarschijnlijk bestand tegen Pegasus. Bluetooth is dan weer wat minder met alle recente aanvallen daarop.
19-05-2022, 11:36 door abj61
Lange berichten, die ik niet kon doorsturen, las ik voor,
Lange berichten?? SMS is max 160 tekens. Geen idee hoe groot een MMS is, maar die zijn dacht ik ook niet groot.
19-05-2022, 12:11 door Anoniem
Door abj61:
Lange berichten, die ik niet kon doorsturen, las ik voor,
Lange berichten?? SMS is max 160 tekens. Geen idee hoe groot een MMS is, maar die zijn dacht ik ook niet groot.

Langere berichten zijn zeker mogelijk maar bestaan dan uit meerdere sms'jes (van idd max 160 chars)
19-05-2022, 13:05 door Anoniem
Waarop de veroordeelde doodleuk op camera aan Nieuwsuur of 1-vandaag zegt dat die wet aangepast moet worden (met terugwerkende kracht, gok ik zo)
Strafvordering heeft alleen plaats op de wijze bij de wet voorzien.
Deze regel betekent dat terugwerkende kracht - zoals u beweert - in de wet niet bestaat.
19-05-2022, 13:46 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Anoniem: Al deze berichten worden gewoon opgeslagen bij de mobiele provider.

Uhh nee.
Alleen metadata maar geen berichten, dat mag ook niet.

Maar meta data is ook heel interessant. Geeft immers aan wanneer, hoe vaak en met wie er contact is geweest. Daaruit kan je patronen destilleren. Maakt ook dat je beter kan inschatten of de gewisten SMS'jes daadwerkelijk van onschuldige aard zijn.
19-05-2022, 14:22 door Anoniem
Ruttes Nokia maakt deel uit van zijn imago als ‘gewone man’

Waarom loopt de premier van een rijk land rond met een oude Nokia? Mark Rutte geeft daar allerlei verklaringen voor. Zo zou een Nokia niet kunnen worden afgeluisterd en zijn Ruttes duimen ‘te dik’ voor een iPhone. Samen met de klassieke Saab en de fiets maakt de Nokia deel uit van Ruttes imagocampagne als ‘gewone man’.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ruttes-nokia-maakt-deel-uit-van-zijn-imago-als-gewone-man~b700f1cf/


Rutte ging met Neelie op handelsmissie naar San Francisco. Het verhaal gaat Tesla-baas Elon Musk en Apple-ceo Tim Cook van stomme verbazing van hun stoel vielen, en geschokt raakten, bij het zien van Ruttes oude Nokiaatje. Het idee dat een oude Nokia voor de 'gewone man' veilig zou zijn, en dat hij kennelijk meer geeft om zijn eigen imago dan om de nationale veiligheid en onze handelsbelangen, dat zou ons nog het meeste zorgen moeten baren...
19-05-2022, 15:24 door Anoniem
Metadata is de sleutel! Laten we eerst eens weten om hoeveel berichten het gaat. Minstens zo belangrijk.
19-05-2022, 15:42 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Anoniem: Al deze berichten worden gewoon opgeslagen bij de mobiele provider.

Uhh nee.
Alleen metadata maar geen berichten, dat mag ook niet.

SMS is net als e-mail een "batch" service met queueing. Dat wil zeggen dat een SMSje wat jij stuurt niet meteen op
datzelfde moment naar de ontvanger gaat, maar het wordt eerst tijdelijk opgeslagen in het SMS service center, en dan
wordt er geprobeerd het af te leveren. Lukt dat niet meteen omdat de telefoon niet online is, dan wordt het bewaard
tot dat wel lukt.
Daarna wordt het in principe "verwijderd", maar dan nog gebeurt dat uiteraad op de bekende IT manier van "verwijderen",
het wil niet zeggen dat het dan onomkeerbaar weg is.
En het lijkt me dat in een contract van een dergelijke belangrijke klant ook wel met de provider kan worden afgesproken
dat deze copietjes langer bewaard worden of worden geforward naar een archief systeem voor eventualiteiten.
19-05-2022, 16:01 door [Account Verwijderd]
Een oude man met een oude telefoon, oude auto en kort/klein geheugen voor zowel de man als zijn telefoon.
19-05-2022, 16:26 door Anoniem
Door Anoniem: Ruttes Nokia maakt deel uit van zijn imago als ‘gewone man’

Waarom loopt de premier van een rijk land rond met een oude Nokia? Mark Rutte geeft daar allerlei verklaringen voor. Zo zou een Nokia niet kunnen worden afgeluisterd

Een oude Nokia die niet kan worden afgeluisterd. *kuch* In welke wereld leeft die man? In elk geval niet in dezelfde wereld als waar wij met z'n allen belasting in betalen.

Door Anoniem:
... en zijn Ruttes duimen ‘te dik’ voor een iPhone. Samen met de klassieke Saab en de fiets maakt de Nokia deel uit van Ruttes imagocampagne als ‘gewone man’.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ruttes-nokia-maakt-deel-uit-van-zijn-imago-als-gewone-man~b700f1cf/

Rutte heeft een kantoorbaan, hij is dus bijvoorbeeld niet metselaar. De gemiddelde kantoorpik heeft niet zulke lompe handen of vingers. Zullen we dan de proef eens op de som nemen en kijken of zijn vingers echt te dik voor een gemiddelde Android of iPhone zijn?

Maar goed, daar zou mogelijk uit kunnen komen dat de minister-president gewoon een loopje met ons neemt, en dan verzint 'ie een andere reden waarom hij het nodig vond om zo'n oud apparaat te gebruiken, in plaats van een mooie nieuwe(re). (Die dan fatsoenlijk wordt beveiligd en waar een goede back-up van wordt gemaakt, wat het verlies aan informatie tegen gaat. De vraag is alleen of dat laatste -door hem- gewenst is.)
19-05-2022, 18:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Door waterlelie:
GroenLinks-Kamerlid Klaver had aan de premier gevraagd om zoveel mogelijk data op te vragen bij de provider om zo inzicht te krijgen in welke informatie is gedeeld. De provider liet weten dat de sms-berichten niet zijn te achterhalen. "Deze berichten worden niet opgeslagen.

Als dat namelijk wel het geval was geweest, zou er landelijk een storm van verontwaardiging zijn opgestoken, omdat dat zou betekenen dat alle SMS berichten van hun klanten dus zouden worden bewaard voor onbepaalde tijd..

Wat ik wel zou verwachten dat van de nokia backups werden gemaakt, al is de overheid nogal traag in het ophalen van gegevens uit backups. Net als bij de bonnetjes na de Teeven deal waar opeens toch bonnetjes van beschikbaar bleken te zijn zou ik denken dat sms-jes toch via backups boven water kunnen worden getild.

Wil je echt van een beveiligde telefoon een back-up maken waardoor je juist ook weer een ingang creert naar een device wat je juist probeert af te schermen?
19-05-2022, 19:06 door Anoniem
Rutte vergeet dat de toegezonde SMS die bij anderen aankwamen, misschien niet zijn verwijderd.
Wie weet krijgt dit muisje nog wel een staartje...........
19-05-2022, 20:52 door Anoniem
Allemaal boos ineens. Zowel de prmier zelf als diverse fracties en blokhoofden.

Over een weliswaar fundamenteel punt. Maar zeker ook een tuttig thema.

Jermiejeer en jijbakken, de hele dag door. In plaats van stom, onhandig, gaan we voortaan beter doen. En staan er nog belangrijker dingen op het politieke boodschappenlijstje vandaag.

Het leuke van boos worden is dat we doogaans boos op iemand anders worden, terwijl we in feite bijna altijd boos zijn op onszelf. Maar dat vertikken we toe te geven. Of we worden gewoon nòg bozer. Het zelfde zie je veel met "de vrije mening". Die hartstikke leuk is. En ook heel belangrijk. Totdat anderen het niet eens zijn met je mening. Dan wordt menigeen nogal eens snel boos. Waarom? Omdat men vaak zelf niet echt goed heeft nagedacht over die mening. Maar dat -natuurlijk- niet gaat toegeven. Want men denkt al rap dat het hebben van recht op een vrije mening betekent dat men ook het recht heeft dat iedereen het daar meteen mee eens moet zijn. Gebeurt dat niet: Boos. Of flink de ziekte in.

Het zegt wel veel over de politiek. Als die zomaar ineens boze mensen. Over, ja, waar gaat het nou eigenlijk over. Is er iemand dood of zo?

Ik denk zelf dat die random vrijemening cultuur veel te diep is ingevreten in het landsbestuur. Het dienen van een belang dat voor iedereen het beste voorheeft. Het is meer een ego show geworden. Een RTL applausfabriek. Met lachband. Oorzaak is dat de partijen vrijwel geen principes meer hebben. Uitgangspunten. Met wat enkele uitzonderingen. Er zijn er die zich met alles eerst afvragen wat Jezus zou doen. Of Erdogan. Dat is op zich helder. Hoe zou de wetenschap het doen zou ook een heldere zijn. Dat je weet waar elke club vandaan komt en dus wat je van ze kunt verwachten. Dat het al zo wild is dat er zelfs voor de vrije mening van dieren een partij is, is ook zoiets merkwaardigs. Dat er daarnaast dan vaak een compromis uit komt is niet erg. Dat zijn zonden die te vergeven zijn, mits begaan voor het algemeen nut en genoegen. En vooral dat we een beetje lief blijven voor elkaar. Op straat dan. Dat begint allemaal al mis te gaan met 150 man die maar staat te vrije meningsuiten in die Tweede Kamer. Als kippen zonder koppen en vaak op niks af.

Zou ik nou zeggen dat heel de politiek zich opnieuw zo klaar als een klontje belachelijk maakt. Of vragen of ik de enige ben die dat ziet. Gewoon omdat dat mijn mening is. Wat krijg je dan? Iedereen weer boos. Of minstens flink de ziekte in.

Als je boos wordt dan heb je je huiswerk niet gemaakt. Dat is alles. Is op school nog iets wat iedereen overkomt. Maar in een parlement?
19-05-2022, 22:30 door Anoniem
Pff. Of er momenteel geen ernstiger zaken zijn op te lossen. Feitelijk storm in n glas water. Raar wellicht, maar vindt de Nokia ook prettig. Baal vaak van die kleine digit toetsjes van die hele nieuwsgierige en kwetsbare smartphones.

Kern is wel dat Klavertjes e.a. het giga willen opblazen. In plaats van samen de schouders onder de klussen zetten.
Kleuters in de zandbak. Ga s aan het werk en kom met elkaar samen tot goed doorwrochte aanpak.
Ja, handiger als Open beoogde info in n archief kan en dat komt nu vast wel beter op gang. Echter, er moet ook n vrije speelruimte blijven, ook in de politiek. De omliggende wereld is geen speeltuin waar je zomaar alles openbaar kunt maken in landsbelang, eu belang etc. Een vertrouwde 2e man/vrouw helpt dan: 4-eyes.
Kijk zelf binnen je bedrijf: in ondethandelingen over prijs, produkt, etc zijn er wel s proefballonnetjes. Dat zal in politiek ook wel zijn. Maar nee, nu lijkt 'oppositie' alles in protest stand te willen brengen en zo wordt dan alles gaat in beton gegoten en via langduriger omwegen. Land naar de knoppen. Dat komt m.i. door de haagse afrekencultuur. Ipv een verbetervoorstel over omgang smsjes, wil oppositie ipv meedenken, naar afrekenen. Zo dom. Men komt maar niet uit die oude botsende cultuur van misgunnen. Hoe leren deze nu weer samenwetken, begrip opbrengen, mededogen en vooral de grote thema's snel en goed doorwrochten en NL een goed functionerende en voor een termijn van drie generaties maatschappij laten worden?
20-05-2022, 08:58 door Anoniem
De Archiefwet en berichtenapps
Nieuwsbericht | 01-08-2019

De Archiefwet is van toepassing op sms en Whatsapp berichten als zij voor het werk zijn ontvangen of verstuurd.

https://www.inspectie-oe.nl/actueel/nieuws/2019/08/01/berichtenapps-en-de-archiefwet
20-05-2022, 10:10 door Anoniem
Door Anoniem: De Archiefwet is van toepassing op sms en Whatsapp berichten als zij voor het werk zijn ontvangen of verstuurd.

De uitspraak van de Raad van State die dat bekrachtigde was op 20 maart 2019.

Sms’jes en Whats­App-be­rich­ten op za­ke­lij­ke én pri­vé­te­le­foons zijn te ‘wob­ben’
https://www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws/@114494/sms-jes-whatsapp/
20-05-2022, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: Pff. Of er momenteel geen ernstiger zaken zijn op te lossen.
Die zijn er, maar daar is deze kwestie een element in. Men vraagt niet voor de lol naar SMS'jes van de premier, dat
werd gedaan met als doel om een ernstiger zaak op te lossen. Toen bleek dat de premier ze niet kon produceren
kwam deze bal aan het rollen, maar dat was wel degelijk een ernstige zaak.
20-05-2022, 12:00 door Anoniem
Nieuwsuur over 'De aanpak en het voorbeeld van Rutte' en de Archiefwet

tweede item, vanaf 10m:57s "En daar stopt het verhaal niet..."

https://www.npostart.nl/nieuwsuur/19-05-2022/VPWON_1334534

Sinds 20 maart 2019, na een uitspraak Raad van State, moeten de bij de overheid besluitvorming verzonden sms'jes, WhatsApp en Signal berichten worden gearchiveerd, dankzij een zaak die advocaat Cornelis van der Sluis voerde bij de Raad namens een cliënt. Dat geldt niet alleen voor de rijksoverheid, maar voor alle overheden.

Van der Sluis. "De handelswijze van Rutte is schadelijk."

De inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, dat voor de naleving van de Archiefwet 1995 toezicht houd op het archiveren door de overheid, kwam op 18 mei j.l. uit met het jaarverslag van de inspectie over 2021, dat door staatssecretaris Günay Uslu (Cultuur en Media) aangeboden werd aan de Eerste en de Tweede Kamer.

De inspectie Erfgoed maakt zich zorgen over het bewaren van digitale informatie door de ministeries, want dat is veel complexer geworden, ook omdat de omgang daarvan is enorm toegenomen. De berichten komen niet meer op één plek binnen, maar worden dwars door de hele organisatie heen verzonden, bij en door alle medewerkers.

Als er dan een vraag komt uit de Tweede Kamer, of mocht er dan een WOO-verzoek binnen komen, dan kan zo'n organisatie "misschien niet meer alles op dat moment boven water halen", vreest de inspectie. De vraag is dan of de organisatie zich dan nog wel goed kan verantwoorden.

"Dat is gevaarlijk voor de samenleving", aldus hoofdinspecteur Olaf Andersen, inspectie Erfgoed.

Oud-Kamerlid Chris van Dam (CDA), voorzitter van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, ziet nog een ander probleem. Meerdere bronnen bevestigen tegen hem dat ambtenaren de actieve openbaringsplicht, de beloofde transparantie, op de volgende drie manieren om de trachten te dwarsbomen:

Door 1. niet te sms'en of te appen, want dat kan allemaal opgevraagd worden; 2. door onderling te communiceren via documenten in de cloud, die na een debat en de besluitvorming weer verdwijnen, en 3. door tussen ministeries heen-en-weer lopende ambtenaren, want die laten immer geen papertrail achter.

Op deze manier gaat de nieuwe Wet Open Overheid (Woo), die juist de openbaarheid zou moeten verbeteren, juist het tegenovergestelde effect bereiken, vreest advocaat Van der Sluis. De hoofdinspecteur Erfgoed zegt dat het daarom niet verstandig is om bewindslieden zelf te laten beslissen wat ze al dan niet mogen weggooien.

https://www.inspectie-oe.nl/actueel/nieuws/2022/05/18/verslag-over-het-toezicht-2021gepubliceerd
20-05-2022, 15:40 door karma4
Door Anoniem: Op deze manier gaat de nieuwe Wet Open Overheid (Woo), die juist de openbaarheid zou moeten verbeteren, juist het tegenovergestelde effect bereiken, vreest advocaat Van der Sluis. .
Integendeel de WOO geeft veel meer richting aan wat openbaar hoort te zijn en wat door buien valt
De WOB kent geen enkele beperking en is een instrument met volledige sleepnet waar een big brother jaloer op is.
Heeft iemand al eens al sms-je mails van A.Wolfsen via een Wob op een onderwerp opgevraagd?
23-05-2022, 10:23 door Anoniem
Premier Rutte wil alsnog het aantal ontvangen en verstuurde sms-berichten openbaren: de metadata van de provider

https://tweakers.net/nieuws/196994/premier-rutte-wil-alsnog-aantal-ontvangen-en-verstuurde-sms-berichten-openbaren.html
23-05-2022, 12:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De Archiefwet is van toepassing op sms en Whatsapp berichten als zij voor het werk zijn ontvangen of verstuurd.

De uitspraak van de Raad van State die dat bekrachtigde was op 20 maart 2019.

Sms’jes en Whats­App-be­rich­ten op za­ke­lij­ke én pri­vé­te­le­foons zijn te ‘wob­ben’
https://www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws/@114494/sms-jes-whatsapp/

Rutte moest zijn sms-jes vanwege de Archiefwet 1995 sowieso bewaren, ook al zou er nooit een WOB zijn geweest!

Juridisch adviseur openbaarheid van bestuur Roger Vleugels, voerde - én won - talloze juridische procedures tegen de overheid over het openbaar maken van overheidsdocumenten, zoals over de toeslagenaffaire. "Vooropgesteld, de standaardperiode waarna dit soort informatie, zoals de sms'jes, dus mag worden vernietigd, is twintig jaar. Dat geldt altijd. Tenzij er een selectielijst is gemaakt."

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5309474/weggooien-smsjes-door-rutte-waarom-dat-een-probleem-en-hoe-ernstig
23-05-2022, 15:12 door [Account Verwijderd]
Door karma4:
Door Anoniem: Op deze manier gaat de nieuwe Wet Open Overheid (Woo), die juist de openbaarheid zou moeten verbeteren, juist het tegenovergestelde effect bereiken, vreest advocaat Van der Sluis. .
Integendeel de WOO geeft veel meer richting aan wat openbaar hoort te zijn en wat door buien valt
De WOB kent geen enkele beperking en is een instrument met volledige sleepnet waar een big brother jaloer op is.
Heeft iemand al eens al sms-je mails van A.Wolfsen via een Wob op een onderwerp opgevraagd?

Onjuist, alweer, de WOB is verre van een sleepnet, in een WOB verzoek kan de overheid er voor kiezen om bepaalde informatie zwart te maken. Ik kan er niet voorkiezen om mijn IP buiten het sleepnet te houden.
09-06-2022, 12:09 door Anoniem
Na ‘Nokia-gate’ vonden Rutte en het kabinet het genoeg: het moet nu maar eens afgelopen zijn met het wantrouwen.

Het echte venijn zat echter in het staartje van ‘Nokia-gate’. De Volkskrant had bij collega-ministers de coronagerelateerde sms’jes van en naar de minister-president opgevraagd. Om te controleren hoe Rutte zijn praktijk van ‘realtime archivering’ vormgaf.

https://www.groene.nl/artikel/argusogen

Andere ministers geven geen toestemming om hun sms-verkeer met Mark Rutte openbaar te maken. Daardoor blijft onduidelijk welke berichten de premier dagelijks wiste van zijn telefoon en of dat in overeenstemming was met de Archiefwet. De sms’jes moeten volgens het kabinet geheim blijven [...]

door Frank Hendrickx, 3 juni 2022

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ministers-weigeren-sms-verkeer-met-rutte-prijs-te-geven-vanwege-eenheid-kabinetsbeleid~b7ca8679/

In strijd met wet en jurisprudentie, verklaarde hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. "Dat is in strijd met de Woo en de uitleg die de Raad van State daaraan in 2019 heeft gegeven." Een ander pikant detail: anders dan premier Rutte zou, volgens de Volkskrant, minster De Jonge wél bijna al zijn communicatie van rond de coronacrisis hebben bewaard.
12-06-2022, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: De Volkskrant had bij collega-ministers de coronagerelateerde sms’jes van en naar de minister-president opgevraagd. Om te controleren hoe Rutte zijn praktijk van ‘realtime archivering’ vormgaf.

Die route om te achterhalen wat er speelde, wordt nu geblokkeerd. Het vergaderreglement van de ministerraad is zelfs opgetuigd met een mogelijkheid om nog meer geheim te kunnen houden over corona. Dit is in strijd met de Wet op de parlementaire enquête, maar dat schijnt niet te deren. Die enquête gaat straks nergens meer over.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wim-voermans-het-weigeren-van-vrijgeven-van-sms-jes-is-de-rutte-doctrine-in-het-kwadraat~bb409e9f/
14-06-2022, 10:09 door Anoniem
De landsadvocaat Reimer Veldhuis weigert om in de Tweede Kamer uitleg te geven over het wissen van sms’jes door Mark Rutte. Een meerderheid van de Kamer wilde de landsadvocaat horen, maar in samenspraak met de premier is besloten dat verzoek af te wijzen. Hij kan als vertrouwenspersoon niet vrijuit praten vanwege de geheimhoudingsplicht.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kamer-mag-landsadvocaat-niet-horen-over-wissen-sms-jes-door-rutte~bd177244/
16-06-2022, 11:39 door Anoniem
Delen van de overheid plegen "grootschalige obstructie” om informatie maar niet openbaar te hoeven maken, zegt de Ben van Hoek, tot april de hoogste privacyfunctionaris bij de korpsleiding van de politie, en die in de jaren negentig onderzoek deed naar de IRT-affaire en bouwfraude. Van Hoek begon zijn carrière in 1979 bij de politie als agent op straat.

De overheid leeft zijn eigen regels over transparantie niet na, zegt hij. [...] Als de premier te veel weggooit, zullen ambtenaren voortaan bij een gevoelig Wob-verzoek ook eerder informatie vernietigen. „De obstructie van de wet wordt zo verder genormaliseerd. Het is funest voor het vertrouwen in de overheid.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/15/bij-ministeries-en-gemeenten-heerst-een-cultuur-van-achterhouden-a4133614

Terwijl de korpsleiding hem steunde, ervoer Van Hoek búiten de politieorganisatie juist weerstand. Met name bij ministeries of gemeenten werd tot zijn verbazing openlijk gesproken over het frustreren van Wob-verzoeken en het ‘kwijtraken’ van gevoelige documenten.
29-06-2022, 15:25 door Anoniem
Rutte verstuurde sinds november 7400 sms-berichten via oude Nokia
woensdag 29 juni 2022, 14:39 door Redactie

https://www.security.nl/posting/758829/Rutte+verstuurde+sinds+november+7400+sms-berichten+via+oude+Nokia

Door uitval van zijn oude Nokia in het buitenland zou hij eind april/begin mei berichten via zijn iPhone hebben verzonden.
03-10-2022, 15:08 door Anoniem
Inspectie Erfgoed: Rutte en zijn ministerie in de fout met archiveren sms’jes

https://nos.nl/artikel/2446916-inspectie-rutte-en-zijn-ministerie-in-de-fout-met-archiveren-sms-jes

De archivering van chatberichten bij het ministerie van Algemene Zaken
Rapport over de naleving van de Archiefwet. 03-10-2022 [PDF, 2 Mb / 68 pagina's]

https://www.inspectie-oe.nl/actueel/nieuws/2022/10/03/rapport-ministerie-algemene-zaken
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.