image

Autoriteit Persoonsgegevens ziet toename datalekken door cyberaanvallen

woensdag 25 mei 2022, 09:28 door Redactie, 4 reacties

Het aantal datalekken veroorzaakt door ransomware, phishing en andere cyberaanvallen is vorig jaar fors gestegen, zo meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Er zijn echter nog altijd organisaties die slachtoffers niet informeren als zij getroffen zijn door een ransomware-aanval, terwijl dit wel moet. Datalekken veroorzaakt door ransomware moeten nagenoeg altijd worden gemeld aan de AP en slachtoffers.

Vorig jaar ontving de privacytoezichthouder zo'n 25.000 meldingen van datalekken. Het aantal door cyberaanvallen veroorzaakte datalekken nam met 88 procent toe en is verantwoordelijk voor negen procent van het totaal aantal datalekmeldingen. Dat was in 2020 nog vijf procent. Het gaat om ruim 2200 meldingen. De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen over de blijvende stijging van het aantal door cyberaanvallen veroorzaakte datalekken.

Vooral it-leveranciers, die persoonsgegevens van veel mensen verwerken, lijken doelwit te zijn van aanvallen. In totaal maakten 28 it-leveranciers vorig jaar melding bij de AP dat ze met een datalek te maken hadden gekregen. Deze leveranciers leverden diensten aan achttienhonderd organisaties. De toezichthouder schat dat de betreffende datalekken minimaal zeven miljoen slachtoffers hebben gemaakt. "Omdat niet alle datalekken aan de AP worden gemeld, zijn dit er waarschijnlijk nog veel meer", zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ransomware

De toezichthouder roept organisaties op die door ransomware zijn getroffen dit altijd te melden aan de toezichthouder en slachtoffers, ook als er losgeld is betaald. Deze organisaties denken dat ze door het betalen hebben voorkomen dat de criminelen gestolen persoonsgegevens verder verspreiden, omdat de criminelen dit hebben toegezegd.

"Deze redenering klopt echter niet. Een ransomwareaanval vormt een inbreuk op zowel de vertrouwelijkheid als de beschikbaarheid van persoonsgegevens. De criminelen voeren ransomwareaanvallen vooral uit voor het geld. Daarom is er geen enkele garantie dat zij de gegevens ook daadwerkelijk verwijderen en nooit zullen doorverkopen, ook al hebben zij al losgeld gekregen", zo laat de AP weten. De toezichthouder ziet het betalen van losgeld niet als een passende achteraf genomen maatregel zoals de AVG voorschrijft om slachtoffers niet te informeren over een ransomware-aanval.

Reacties (4)
25-05-2022, 11:36 door Anoniem
wat zegt dit?
25-05-2022, 12:29 door Anoniem
Je ziet dat steeds vaker inderdaad. Dat zulke overheidsinstanties in wetenschappelijke zin onzorgvuldig te werk gaan om maar persberichten uit te kunnen sturen die hun eigen belangrijkheid steunen. Het RIVM is ook zo een club. Maar ook politieorganisaties kunnen er tegenwoordig wat van om er een potje van te maken voor de PR.

Het heeft in mijn optiek veel te maken dat menig kritisch jong Sesamstraatkijkertje inmiddels kamerlid is mogen worden. Alwaar voor zichzelf ook al de beeldvorming over zichzelf centraal staat. De rest zal wel.

Wetenschappelijk gezien ben ik namelijk ernstig benieuwd naar cijfers die de AP heeft over over datalekken die geheimgehouden zijn door gelekte bedrijven. Teneinde een beetje professioneel te kunnen concluderen dat er inderdaad griezelig veel meer gecyberaanvalt wordt. Als namelijk het aantal niet-melders zo een beetje gelijk gebleven is, dan mag je inderdaad zulke conclusies trekken. Vrij logisch allemaal trouwens.
25-05-2022, 21:15 door Anoniem
hoe was het het jaar ervoor?
25-05-2022, 21:45 door Anoniem
Er bestaat tegenwoordig steeds meer onbetrouwbare info. Men is het vertrouwen in overheid als burger grotendeels al verloren. Nu nog meer met een confiscatie-wet waarbij een minister de wensen van gemeenten gewoon overrulen kan.

We drijven steeds verder af.

Straks is wat er op de infrastructuur digitaal gebeurt ook niet meer te checken. Lijkt wel of er een schaduw-demiurg komt regeren. Een digitale logos waar ieder in moet geloven. Het wordt dystopisch.

#observator
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.