image

Van Rij wil recordboete Belastingdienst niet inzetten voor naleving AVG

vrijdag 27 mei 2022, 11:11 door Redactie, 9 reacties

Staatssecretaris Van Rij van Financiën wil het geld van de recordboete die de Belastingdienst wegens het overtreden van de AVG kreeg opgelegd niet inzetten voor maatregelen die ervoor zorgen dat de fiscus de privacywet in de toekomst niet meer overtreedt. Dat laat de staatssecretaris weten op Kamervragen van het CDA.

Vorige maand besloot de Autoriteit Persoonsgegevens de fiscus vanwege de Fraude Signalering Voorziening (FSV) een boete van 3,7 miljoen euro op te leggen. Via deze zwarte lijst werden allerlei signalen van vermeende of bewezen fraude van zowel binnen als buiten de Belastingdienst bijgehouden. De Autoriteit Persoonsgegevens deed onderzoek naar de FSV en ontdekte tal van overtredingen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Volgens critici is de boete niets meer dan het rondpompen van geld, terwijl voorstanders zeggen dat er een belangrijk signaal vanuit gaat.

CDA-Kamerlid Van Dijk wilde hier opheldering over. Van Rij bevestigt dat de boete van de Autoriteit Persoonsgegevens wordt geïnd via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Zodra de Belastingdienst de opgelegde boete betaalt, zullen deze middelen als ontvangst worden geboekt op de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vervolgens kan het kabinet voorstellen doen om het geld uit te geven.

Van Dijk wilde verder weten of het boetebedrag kan worden uitgegeven aan maatregelen die toekomstige AVG-schendingen door de Belastingdienst kunnen voorkomen. Dat ziet Van Rij niet zitten. "De schending van rechten van burgers zoals de Autoriteit Persoonsgegevens deze heeft vastgesteld betreur ik ten zeerste. Ik ben daarom, vooruitlopend op definitieve besluitvorming, aan het verkennen wat mogelijke opties van situaties zijn waarin een tegemoetkoming passend is en wat dit voor tegemoetkoming kan zijn. Op deze wijze wil ik bijdragen aan het herstel van het vertrouwen van burgers in de overheid. Het oormerken van het bedrag van de boete is hiervoor niet noodzakelijk."

Reacties (9)
27-05-2022, 11:38 door Anoniem
Geef dat geld eens terug aan de gedupeerde en de kinderen daarvan!!!!!
27-05-2022, 12:41 door Anoniem
Door Anoniem: Geef dat geld eens terug aan de gedupeerde en de kinderen daarvan!!!!!

is niet van hun
27-05-2022, 12:55 door spatieman
nee, dat hebben wij ,als belasting betaler al betaald.
27-05-2022, 18:10 door Anoniem
Weet iemand al wie eind dit jaar de oudejaarsconference gaat doen op TV?

Over de ambtenarij bestaat trouwens een heel leuk boek. Nou ja leuk, het is best saai om te lezen, maar dat maakt het juist weer leuk mits je het geduld ervoor hebt. Het heet "Het Dubbeltje". Het gaat over een burgemeester, anderhalve eeuw geleden of zo, die de pont moest nemen. Voor een dubbeltje. Alleen de rivier zelf lag op Duits grondgebied. En dan over hoe zijn declaratie ging van dat dubbeltje voor pont.

Het is nooit een bestseller geworden dus na anderhalve eeuw best moeilijk om dat boek nog te vinden. Maar het bestaat en ontzucht beter dan Vix. Of een apneu apparaat van Philips.
27-05-2022, 18:52 door karma4
De recordboete van 240 miljoen door de bd opgelegd aan de bd is na een hr arrest teruggestort. Voor 3 miljoen valt er enkel iets te doen voor communicatieadviseurs. Dat brengf niets.
28-05-2022, 06:43 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 28-05-2022, 06:53
Het zoveelste toneelstukje uit Den Haag. En de schapen (kartelstemmers) vreten het allemaal als zoete koek. Staan er zelfs bij te applaudisseren. Dom volk. Wat jammer dat ik er de laatste 2 jaar pas achter ben gekomen hoe achterlijk een groot deel van mijn medeburgers zijn. Maar daar groei je mee op. Dus je leert van jongs af aan tussen die mongolen door te laveren. Je leert ze jong te negeren. Dus daar ben je niet bewust mee bezig. Maar nu ze mijn toekomst bepalen, krijg ik er wel persoonlijk last van. Met een intelligent volk, hadden ze er al lang niet meer gezeten in de 2e kamer. Maar wij zitten met een collectie schapen die maar niet kunnen bevatten wat er aan de hand is. Daarom gebeuren dit soort dingen straffeloos. En lossen ze het ook niet op. Maar het gaat natuurlijk verder. Véél verder!

Het enige wat je nog kan hopen is dat de tienduizenden wetenschappers, waaronder Geert Vanden Bossche en Robert Mallone, gelijk hebben. Alleen zo komen we hier nog uit. Alleen zo komen we van deze selectie criminelen af. Alleen zo kunnen we dit land opnieuw opbouwen.

Nadat er een paar vlekjes van de laatste 2 jaar zijn weggepoetst dan. Iets wat waarschijnlijk 20 jaar of langer gaat duren.
28-05-2022, 12:27 door Anoniem
Dat krijg je ervan als je zowel de betaler als ontvanger bent. In dit geval was het juister geweest als een ander bewindspersoon - niet van financiën - had beslist. Die beslissing zou natuurlijk moeten zijn geweest dat de boete volledig ten goede komt van de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar het huidige kabinet doet liever aan onnutte beslissingen.
28-05-2022, 13:55 door Anoniem
Het geld dat met boetes voor overtredingen van de AVG wordt opgehaald kan het beste worden geïnfesteerd in de handhaving van de AVG. Dit om ervoor te zorgen dat overtredingen van de AVG niet meer plaatsvinden of dat deze tijdig kunnen worden opgespoord en hierop wordt gehandhaafd.
30-05-2022, 10:03 door Anoniem
maar goed ook. Geen budget vrijmaken voor implementeren maatregelen om aan AVG te voldoen --> boete van AP --> met boete worden de maatregelen om aan AVG te voldoen betaald. Dan is er zeker geen aansporing om zelf iets te doen, maar juist om niets te doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.