image

Rijksoverheid sluit overeenkomst met Google voor gebruik van clouddienst

maandag 30 mei 2022, 16:44 door Redactie, 24 reacties

De rijksoverheid heeft een overeenkomst met Google Cloud gesloten zodat er binnen de regels van de AVG gebruikgemaakt kan worden van Google Workspace. Dat meldt minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Vorig jaar besloot het ministerie van Justitie en Veiligheid dat het geen gebruik zou maken van Google Workspace zolang de software niet aan de AVG voldoet.

Het ministerie was van plan om Google Workspace in te zetten, dat voorheen bekend stond als G Suite Enterprise. Voorafgaand hieraan werd er een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitgevoerd. Met een DPIA worden vooraf de privacyrisico's die bij het verwerken van gegevens komen kijken in kaart gebracht. Vervolgens kunnen er maatregelen worden getroffen om de risico's te verkleinen.

Uit de DPIA kwam naar voren dat erbij het gebruik van Google Workspace persoonsgegevens worden verwerkt en dit niet volgens de regels van de AVG gebeurt. Zo is er een gebrek aan doelbinding en transparantie over de inhoudelijke gegevens, is er geen grondslag voor Google en de verwerkingsverantwoordelijke, ontbreken er privacycontroles voor beheerders en gebruikers, is er een gebrek aan controle over het delen van gegevens met verwerkers en derde partijen en kunnen betrokkenen hun AVG-rechten niet uitoefenen.

"Na gesprekken tussen de minister van Justitie en Veiligheid en Google zijn deze risico’s naar het oordeel van de minister in onvoldoende mate gemitigeerd. De minister heeft daarom over deze risico’s een verzoek om voorafgaande raadpleging ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens", zo liet de privacytoezichthouder destijds weten. De AP adviseerde de minister om Google Workspace niet te gebruiken totdat er antwoord op een aantal fundamentele vragen kan worden gegeven.

Yesilgöz meldt nu dat er een traject in gang is gezet om de vastgestelde problemen te verhelpen, zodat er wel aan de AVG wordt voldaan. Dat traject heeft ervoor gezorgd dat er nu een overeenkomst met Google is gesloten zodat de rijksoverheid Google Workspace binnen de AVG-regels kan gebruiken. Verder laat de minister weten dat de gesprekken met Google worden voortgezet om de gemaakte afspraken uit te breiden naar andere Google-diensten, zoals het Google Cloud Platform. "Dit is wenselijk om binnen de Rijksoverheid een (multi-) cloud-beleid mogelijk te maken", aldus Yesilgöz.

Reacties (24)
30-05-2022, 16:59 door [Account Verwijderd]
De AVG. Een drama voor de burger, een natte droom voor de overheid. Hoe heb ik ooit kunnen denken dat dit de burger ging helpen? Want onder de streep hebben we daar maar verdomd weinig aan.
30-05-2022, 17:00 door Anoniem
Heel goed. Tenminste geen lock op het windows platform.
30-05-2022, 17:04 door Anoniem
De AVG is vooral een reden om lekker te vergaderen, overeenkomsten te sluiten en om op andrre manieren kantoortje te spelen, zoals je vroeger als kind deed.

Google is een prima bedrijf, als je de overeenkomsten mag geloven. Leuk ook voor Europese bedrijven die hier nooit tegenop kunnen concurreren.
30-05-2022, 17:04 door Anoniem
Het fijne van een overheid die met regelmaat de mist in gaat is dat je ook geen last meer van je geweten hoeft te hebben als je diezelfde overheid de mist in stuurt. "Immer gerade aus" en zet dat maar lekker in je Google Cloud dan.
30-05-2022, 17:13 door Anoniem
EU-CLOUD-EU-ID-EU-EU-INTERNET

JE EU-ID ALS ENIGE IDENTIFICATIE VAN EU,EN WIE JIJ BENT
EN VOOR TOEKOMSTIG INTERNET GEBRUIK,ZONDER DIT EU-ID
KUN JE GEEN LEGAAL GEBRUIK MEER MAKEN VAN INTERNET.

The Matrix
30-05-2022, 17:51 door Anoniem
Waarom geen Europese aanbieder???
30-05-2022, 17:53 door Anoniem
Erg slecht. Vergroot de afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven alleen maar meer.
30-05-2022, 18:39 door Anoniem
Tja wat doet de AVG er nog toe, Google == CIA/NSA. Zo hoeven ze de kabels ook niet meer af te tappen.

All your base are belong to us:

https://medium.com/insurge-intelligence/how-the-cia-made-google-e836451a959e
30-05-2022, 20:30 door Anoniem
Zou een perfecte kans zijn om voor overheidsdiensten iets met Owncloud/Nextcloud te gaan doen en daar een boost aan te geven i.p.v. meedoen aan de twijfelachtige (of met zekerheid) foute big-tech bedrijven. Jammer...
30-05-2022, 22:18 door gradje71
Door Anoniem: Zou een perfecte kans zijn om voor overheidsdiensten iets met Owncloud/Nextcloud te gaan doen en daar een boost aan te geven i.p.v. meedoen aan de twijfelachtige (of met zekerheid) foute big-tech bedrijven. Jammer...

Daar dacht ik ook meteen aan. Begrijp je al dat onze overheid niet meer van ons is?
31-05-2022, 07:36 door Anoniem
Door Rexodus: De AVG. Een drama voor de burger, een natte droom voor de overheid. Hoe heb ik ooit kunnen denken dat dit de burger ging helpen? Want onder de streep hebben we daar maar verdomd weinig aan.
De AVG is juist een van de wetten die de burger heel veel bescherming oplevert. Wat hier mis ging is niet dat de AVG niet voldoet, maar dat de overheid niet aan de AVG voldeed.

En mogelijk gaat dat nog steeds mis, ook met de nu gemaakte afspraken. Een afspraak met een provider lost namelijk niet op dat de US Cloud Act botst met de AVG. Ik verdenk iedere politicus die denkt dat je dat wél in een contract met een provider kan regelen ervan dat die geen contracten sluit om daadwerkelijk te voorkomen dat iets misgaat maar om naar een ander te kunnen wijzen als het misgaat. Dat volstaat niet.
31-05-2022, 08:07 door Anoniem
Google stapelt GDPR boete op GDPR boete. Google Analytics wordt verboden en wat ga je doen? Met een non-EU partij in zee die geen AVG wetgeving respecteert uit een land dat geen AVG wetgeving respecteert.

En open een onafhankelijk onderzoek naar malversaties die hiertoe hebben geleidt. Dat zou niet moeilijk moeten zijn, deze mensen hebben duidelijk geen werkend maatschappelijk kompas.
31-05-2022, 08:29 door Anoniem
De overheid is er al lang niet meer voor de burger en een ambtenaar is ook al een hele tijd geen dienaar van het volk meer.

Welke idioot verzonnen heeft om zaken met een dergelijk bedrijf te doen... Daar hebben ze vast geen actieve herinnering meer aan.
31-05-2022, 09:04 door Anoniem
Hoe kunnen we er voor zorgen dat die big-tech minions daar bij de overheid de juiste belangen in lijn met wet en regelgeving gaan behartigen i.p.v negeren?

Ik zie een G gezwel wat zich d.m.v humane tentakels uit diens privé sfeer heeft weten te nestelen binnen in onze overheid.
31-05-2022, 10:20 door Anoniem
Door gradje71:
Door Anoniem: Zou een perfecte kans zijn om voor overheidsdiensten iets met Owncloud/Nextcloud te gaan doen en daar een boost aan te geven i.p.v. meedoen aan de twijfelachtige (of met zekerheid) foute big-tech bedrijven. Jammer...

Daar dacht ik ook meteen aan. Begrijp je al dat onze overheid niet meer van ons is?

De overheid doet niet alleen wat U wilt ( of misschien 100.000 anderen)
Ze heeft haar eigen overwegingen om iets( na advies) te besluiten in samenspraak met de kamer(s)

Die kunnen een meerdefrheid vormen om iets weg te stemmen.
Dat heet democratie.
Wat bedoelt U anders met "de overheid is van ons"?
In Rusland ben jij van de overheid.
Denk daar maar eens over na.
31-05-2022, 10:38 door Anoniem
Door Anoniem: Zou een perfecte kans zijn om voor overheidsdiensten iets met Owncloud/Nextcloud te gaan doen en daar een boost aan te geven i.p.v. meedoen aan de twijfelachtige (of met zekerheid) foute big-tech bedrijven. Jammer...
Je bedoelt het wiel opnieuw uitvinden?

Daarnaast Owncloud/Nextcloud klinkt leuk. Maar ik hoor hier iedere keer PHP, vooral niet doen. En dit product klinkt leuk, maar integratie is mager, client op werkstations ondersteuning is mager.
31-05-2022, 13:42 door Anoniem
Het is niet DE rijksoverheid, maar het ministerie van J&V. Andere anbieders zijn Oracle, MicroSoft.
Vanwege
<quote>Dit is wenselijk om binnen de Rijksoverheid een (multi-) cloud-beleid mogelijk te maken", aldus Yesilgöz."</quote>
Deze dame is niet geheel goed ingelicht, er *is* al een multicloud beleid. Hoewel... beleid?
31-05-2022, 17:14 door majortom
Yesilgöz meldt nu dat er een traject in gang is gezet om de vastgestelde problemen te verhelpen, zodat er wel aan de AVG wordt voldaan. Dat traject heeft ervoor gezorgd dat er nu een overeenkomst met Google is gesloten zodat de rijksoverheid Google Workspace binnen de AVG-regels kan gebruiken.
Je sluit dus een overeenkomst af op het moment dat het platform niet aan de AVG voldoet met als aanname dat dit ooit verholpen gaat worden. Ondertussen kom je in een lock-in terecht en kun je niet of nauwelijks meer terug terwijl de techreus uiteindelijk gewoon de problemen niet gaat oplossen.

Ik zou zeggen: los eerst de problemen op en dan kijken we verder (los van allerhande andere issues qua locatie van de data etc).
31-05-2022, 18:03 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom geen Europese aanbieder???
Omdat op dit moment alle ontwikkelaars eigenlijk alleen maar AWS en Azure vragen, soms Google. Vergeleken met de eerste twee is Google kleine speler als het om Cloud diensten gaat. Ik ken echter geen Europese spelers die ook maar een beetje in de buurt komen van deze Amerikanen, zelfs niet in de buurt van Google. Als iemand ze hier wel kent, ik hoor het graag.

Nederland en Europa hebben jarenlang geen aandacht gehad voor geopolitiek. We waren naïef en dachten dat de markt wel zijn werk zou doen. De Amerikanen hebben het wel begrepen en inmiddels is de gehele EU afhankelijk van een paar Amerikaanse tech-bedrijven. Amerika kan met één simpele actie de volledige ICT van de EU platleggen.

Wel is mijn beeld dat sinds Putin in Oekraine los is gegaan, dit risico ook tot de politiek doordringt. Hopelijk gaan de Europese overheden de komende jaren een kant op bewegen waarmee we minder afhankelijk worden van de Amerikanen. Maar voordat gewijzigd beleid doordruppelt in de uitvoering, zijn we wel een paar jaar verder.

Is deze overeenkomst slecht? Nee, dat denk ik niet. Als SLM Rijk dit niet inregelt, ontstaan er allemaal lokale initiatieven waarbij de afspraken van mindere kwaliteit en niet uniform zijn vergeleken met de situatie die je door deze overeenkomst creëert.
31-05-2022, 18:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zou een perfecte kans zijn om voor overheidsdiensten iets met Owncloud/Nextcloud te gaan doen en daar een boost aan te geven i.p.v. meedoen aan de twijfelachtige (of met zekerheid) foute big-tech bedrijven. Jammer...
Je bedoelt het wiel opnieuw uitvinden?

Daarnaast Owncloud/Nextcloud klinkt leuk. Maar ik hoor hier iedere keer PHP, vooral niet doen. En dit product klinkt leuk, maar integratie is mager, client op werkstations ondersteuning is mager.
Zijn al overheidsinstanties die dit gebruiken....
31-05-2022, 18:07 door Anoniem
Door Anoniem: Het is niet DE rijksoverheid, maar het ministerie van J&V. Andere anbieders zijn Oracle, MicroSoft.
Vanwege
<quote>Dit is wenselijk om binnen de Rijksoverheid een (multi-) cloud-beleid mogelijk te maken", aldus Yesilgöz."</quote>
Deze dame is niet geheel goed ingelicht, er *is* al een multicloud beleid. Hoewel... beleid?
Het is wel DE Rijksoverheid. De Rijksoverheid heeft categoriemanagement ingericht en Strategisch Leveranciers Management (SLM) voor Microsoft, Oracle en nu dus Google is voor de gehele overheid bij het ministerie van J&V belegd.
31-05-2022, 20:04 door Anoniem
Zoals we voor gas en olie afhankelijk zijn van Rusland zo zijn we voor ict afhankelijk van Amerika.
Wordt Europa ooit nog eens volwassen?
01-06-2022, 09:46 door _R0N_
Door Anoniem: Heel goed. Tenminste geen lock op het windows platform.

Microsoft of Google.. Dan prefereer ik Microsoft.

Nu gaan de bobo's waarschijnlijk gebruik maken van macbooks waar we als belastingbetaler voor betalen.
Daarnaast gaan ze zich helemaal inbakken in de Google cloud en zitten ze binnen 4 jaar jaar vast en kunnen ze niet meer migreren want moeilijk etc.
01-06-2022, 09:47 door _R0N_
Door Anoniem: Zou een perfecte kans zijn om voor overheidsdiensten iets met Owncloud/Nextcloud te gaan doen en daar een boost aan te geven i.p.v. meedoen aan de twijfelachtige (of met zekerheid) foute big-tech bedrijven. Jammer...

Nee, niet zelf gaan doen. Als overheid moet je de verantwoordelijkheid voor IT elders beleggen, bij mensen die het snappen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.