image

Bits of Freedom dient klacht in bij toezichthouder over bulkdatasets AIVD

dinsdag 31 mei 2022, 09:36 door Redactie, 3 reacties

Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom heeft bij de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) een zogeheten 'class-action' klacht ingediend over de bulkdatasets die de AIVD en MIVD bewaren. Het is de eerste keer dat een organisatie een dergelijke klacht bij de CTIVD indient.

De klacht gaat over de zogeheten 'relevantiebeoordeling' die de geheime diensten kunnen toepassen. De AIVD en MIVD hebben bulkbevoegdheden waardoor ze grote hoeveelheden gegevens kunnen verzamelen van miljoenen mensen, waarvan het overgrote deel gaat over mensen waar de diensten geen onderzoek naar doen of zullen gaan doen. Dat doen de inlichtingendiensten om een klein deel binnen te kunnen halen dat wél relevant is voor een onderzoek.

Vervolgens moeten alle gegevens die niet relevant zijn zo snel mogelijk worden vernietigd. Volgens Bits of Freedom doen de geheime diensten hier echter veel te lang over. "Bovendien beoordelen de geheime diensten de gegevens als gehele dataset, in plaats van individueel, waardoor veel gegevens van burgers worden bewaard en kunnen worden gebruikt", zo stelt de burgerrechtenbeweging verder.

"In de zienswijze van de CTIVD is deze wijze van relevantiebeoordeling een kunstgreep om de betreffende bulkdatasets langer te kunnen bewaren en te gebruiken. De wet biedt hiervoor geen ruimte. Uit de wet volgt dat de op onrechtmatige wijze relevant beoordeelde bulkdatasets vernietigd moeten worden", zo liet de toezichthouder al in 2020 weten (pdf).

De verantwoordelijke ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie besloten echter niets met de kritiek van de toezichthouder te doen. Bits of Freedom stapt daarom nu naar eigen zeggen naar de toezichthouder met een formele klacht. De Afdeling Klachtbehandeling van de CTIVD heeft namelijk in tegenstelling tot de Afdeling Toezicht bindende bevoegdheden en kan dus eisen dat de gegevens worden vernietigd. Een uitspraak van de CTIVD wordt in de komende weken verwacht.

Reacties (3)
31-05-2022, 10:20 door Anoniem
Als het mogelijk is doen we het (data verzamelen), we weten dat we de wet overtreden maar als niemand klaagt hebben we het mooi verdiend. Klaagt er wel iemand zeggen we sorry en gaan we gewoon door, we staan tenslotte boven de wet.
31-05-2022, 20:25 door karma4
Ik zie een wonderlijke belangenverstrengeling tussen privacy activisten een gebrek aan transparantie bij privacy activisten en betrokkenen

Wat hebben de privacy activisten te verbergen dat ze bang zijn voor de aivd. FvD heeft niets met democratie van doen en met putin als voorliefde is er iets staatsgevaarlijks.

Zitten dezelfde mensen, een 5e colonne, bij de privacy hoek dan is hun bezwaar verklaarbaar maar zeker niet terecht. Het is eerder een reden om de aivd meer te laten nagaan.
05-06-2022, 10:42 door Anoniem
De wet biedt hiervoor geen ruimte

ff wachte....

nu wel!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.