image

Autoriteit Persoonsgegevens rondt onderzoek af naar Google Analytics

dinsdag 31 mei 2022, 10:17 door Redactie, 6 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het onderzoek afgerond of het gebruik van Google Analytics in Nederland is toegestaan. De conclusie wordt echter in de loop van het jaar bekendgemaakt, zo laat een woordvoerder van de privacytoezichthouder aan NU.nl weten. Op de eigen website waarschuwt de AP nog altijd dat het gebruik van Google statistiekenprogramma mogelijk binnenkort niet is toegestaan (pdf).

De Autoriteit Persoonsgegevens besloot een onderzoek naar Google Analytics in te stellen nadat de Oostenrijkse privacytoezichthouder had geoordeeld dat een Oostenrijkse website die Analytics gebruikte in overtreding van de privacywet GDPR was. Ook de Franse databeschermingsautoriteit CNIL oordeelde dat het gebruik van Google Analytics in strijd met de GDPR is. Een Franse website die van Googles statistiekenprogramma gebruikmaakt kreeg één maand de tijd om hiermee te stoppen. De Noorse privacytoezichthouder noemde Googles statistiekenprogramma mogelijk illegaal.

Hoewel het onderzoek van de AP is afgerond is de conclusie nog niet openbaar. De resultaten liggen bij de afdeling Handhaven van de AP. Deze afdeling controleert het onderzoek en geeft de onderzochte websites en Google de kans om te reageren. Daarna volgt een eventueel besluit over sancties. "Maar het is te vroeg om daar iets over te zeggen", aldus de woordvoerder. Volgens Thuiswinkel.org maken vrijwel alle webshops en websites gebruik van Analytics en zou een eventueel verbod grote impact kunnen hebben op online retailers.

Google stelde in een reactie dat voor het versturen van Analytics-data naar servers in de Verenigde Staten standaard de ip-adressen van gebruikers worden meegestuurd. Websites kunnen ervoor kiezen om deze ip-adressen te anonimiseren, maar de feature staat standaard uitgeschakeld. Verder liet Google weten dat Analytics-klanten geen informatie mogen uploaden waarmee Google personen kan identificeren.

Dit kan echter wel gebeuren, aldus het techbedrijf. Dat zegt tools te bieden waarmee klanten dergelijke persoonlijke informatie die via Analytics op de servers van Google terecht is gekomen kunnen verwijderen. Ook wijst Google naar het gebruik van modelovereenkomsten om data met de Verenigde Staten uit te wisselen. In maart maakte Google bekend dat in versie 4 van Analytics geen ip-adressen van internetgebruikers meer worden opgeslagen.

Image

Reacties (6)
31-05-2022, 10:25 door Anoniem
Daarom zal dit straks vervangen worden door een EU-Google Cloud.
De burgers hebben er toch al geen zicht meer op.
Er wordt dusdanig gelobbied dat Google toch linksom of rechtsom z'n zin krijgt.
Grootgemaakt door CIA en NSA en de zoveel eyes.
31-05-2022, 11:12 door Anoniem
Gelukkig heeft Google Analytics uitgefaseerd voor Google Tags Manager.
Kunnen ze weer voor af aan beginnen met het onderzoek.
31-05-2022, 11:22 door Anoniem
de club van autoriteit pers.....deze club stel niets voor....alleen in het kikkerlandje waar je de burgers van alles wijs kan maken
echt Hollands...
31-05-2022, 14:16 door Anoniem
Door Anoniem: Daarom zal dit straks vervangen worden door een EU-Google Cloud.
De burgers hebben er toch al geen zicht meer op.
Er wordt dusdanig gelobbied dat Google toch linksom of rechtsom z'n zin krijgt.
Grootgemaakt door CIA en NSA en de zoveel eyes.
Erg overtrokken. Geen ICT-er wil een moloch als een cloud als vervanging van het Web. En de meerderheid van de burgers heeft er nooit 'zicht op gehad' en zal dat ook nooit hebben.
Binnen de tech worden lobbyisten als uitschot beschouwd, dus u overschat hun invloed. Geldt overigens ook voor henzelf. Die genoemde 'veiligheidsdiensten' worden nu al in toenemende mate beschouwd als gezamenlijke vijand. Goddank!

En daarbij, malware als Google Analytics en andere virussen zijn eenvoudig te blokkeren. En misschien heeft het wel zin om de mensen erachter te spammen en/of te d-dossen. Zal ze leren...
31-05-2022, 16:41 door Anoniem
" Websites kunnen ervoor kiezen om deze IP-adressen te anonimiseren, maar de feature staat standaard uitgeschakeld."

Niet alleen staat het standaard uit, ook als je het anonimiseren aan zet, wordt alleen het laatste octet van het IP adres alleen verwijderd in de rapportage aan de Analytics gebruiker. Google zelf krijgt gewoon het volledige IP adres icm user agent string en browser finger print ed.
01-06-2022, 10:06 door Anoniem
Door Anoniem: " Websites kunnen ervoor kiezen om deze IP-adressen te anonimiseren, maar de feature staat standaard uitgeschakeld."

Niet alleen staat het standaard uit, ook als je het anonimiseren aan zet, wordt alleen het laatste octet van het IP adres alleen verwijderd in de rapportage aan de Analytics gebruiker. Google zelf krijgt gewoon het volledige IP adres icm user agent string en browser finger print ed.

Nou, dat moet je eens uit proberen te leggen aan een een manager of een marketeer die op school heeft geleerd hoe je Google Analytics moet inzetten om je customer satisfcation moet leveragen naar conversion engagement om zo je return on investment te optimizen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.