image

Kuipers: GGD doet vanwege AVG niets met meldingen over onverzekerden

dinsdag 31 mei 2022, 11:54 door Redactie, 7 reacties

De GGD'en en een deel van de Nederlandse gemeenten doen vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) niets meer met de meldingen bij het Meldpunt Onverzekerden Zorg over onverzekerden, zo laat minister Kuipers van Volksgezondheid weten.

Via meldpuntonverzekerdenzorg.nl van koepelorganisatie GGD GHOR kunnen zorgverleners een melding doen om zo de zorg die aan onverzekerde burgers is geleverd vergoed te krijgen. "De melding heeft ook juist als doel de onverzekerde burger maatschappelijke ondersteuning te kunnen bieden, zodat iemand weer een adres en zorgverzekering kan krijgen", stelt Marcel Slockers, huisarts en straatdokter in Rotterdam.

Vorige maand besloot GGD-GHOR om niets meer met de meldingen te doen. "Ze vinden AVG-regelgeving bij deze onverzekerde epidemie belangrijker dan het grondwettelijke recht op zorg voor kwetsbaren. Ze zijn banger voor de Autoriteit Persoonsgegevens dan voor de gezondheid en claims van onverzekerden", aldus Slockers in een column in Medisch Contact.

Naar aanleiding van zijn column vroeg SP-Kamerlid Hijink minister Kuipers om opheldering waarom de meldingen niet meer worden verwerkt. "De reden dat GGD GHOR Nederland deze beslissing heeft moeten nemen is gelegen in het feit dat in de zomer van 2021 is geconstateerd dat er geen wettelijke grondslag is voor GGD’en en gemeenten is om deze meldingen te verwerken", legt de minister uit. "Naast een deel van de GGD’en heeft ook een deel van de gemeenten aangegeven deze meldingen niet te kunnen verwerken, omdat deze verwerking in strijd is met de AVG."

De minister voegt toe dat ook het ministerie van Volksgezondheid heeft vastgesteld dat er een wettelijke grondslag ontbreekt voor gegevensverstrekking op grond van de meldingen. Er is wel een wettelijke grondslag voor bemoeizorg. Dit is een vorm van zorg waarbij GGD'en zelf op mensen afstappen die complexe problemen hebben op meerdere gebieden in hun leven. Deze grondslag blijkt echter niet te gelden voor meldingen die worden gedaan in het kader van de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden.

Verder laat Kuipers weten dat er sinds de invoering van de AVG sprake is van grotere alertheid op het gebied van privacy. Volgens de minister heeft zijn ministerie inmiddels stappen gezet om wetgeving op te stellen die noodzakelijk is om de grondslag voor het verwerken van de meldingen alsnog te borgen. Daarnaast zou de zorg aan de personen in kwestie niet in het geding zijn, aldus de minister.

"Het gevolg is vooral dat de zorg aan deze mensen gefinancierd moet blijven vanuit de genoemde subsidieregeling, in plaats van dat deze zorg weer zo snel als mogelijk vanuit de zorgverzekering wordt gefinancierd. Ook kan een gevolg zijn dat mogelijk niet aan al deze mensen passende vervolghulp wordt geboden omdat zij mogelijk minder snel in beeld komen van gemeenten", stelt de bewindsman.

Reacties (7)
31-05-2022, 11:59 door Anoniem
Heel goed. Je kunt mensen die niet verzekerd zijn wat aanbieden. Maar dat gedram vanuit de overheid altijd.... Jakkes!
31-05-2022, 12:00 door [Account Verwijderd]
Naast een deel van de GGD’en heeft ook een deel van de gemeenten aangegeven deze meldingen niet te kunnen verwerken, omdat deze verwerking in strijd is met de AVG.

En dat is de enige rede waarom die AVG er is. Zodat de overheid zich overal achter kan verschuilen. Verder heeft dat geen enkele functie. Burgers hebben er alleen maar last in plaats van profijt van.
31-05-2022, 16:13 door Anoniem
De overheid kan schijnbaar niets goed doen in sommige ogen van reaguurders. Houden ze zich NIET aan de AVG, lopen ze te zeiken en nu houden ze zich WEL aan de AVG is het ook weer niet goed!
31-05-2022, 17:17 door Anoniem
Het is wel verontrustend dat de AVG duidelijk moet maken waar partijen wel dan niet verantwoordelijk voor zijn (grondslag). En dat dit anders is dan de politiek / ministeries denken dat het is.
Nu moeten we niet de AVG/GDPR de schult geven. Deze zijn er alleen maar om mensen te laten nadenken wat ze doen. En als ze dit doen, is de uitkomst soms anders dan de verwachting. Hier moet dan op geacteerd worden.
31-05-2022, 17:17 door majortom
Mbt de Corona systemen maakt de GGD zich vooral niet druk over de AVG. Nu ineens wel? Vanwaar die omslag?
01-06-2022, 05:35 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: De overheid kan schijnbaar niets goed doen in sommige ogen van reaguurders. Houden ze zich NIET aan de AVG, lopen ze te zeiken en nu houden ze zich WEL aan de AVG is het ook weer niet goed!

Jouw soort wordt onze ondergang. VEEL GESCHREEUW, geen enkele nuance, laat staan inhoud.
21-12-2022, 16:41 door Anoniem
Via https://www.zorgkiezer.nl/ las ik een artikel over wat er gebeurt als je geen verzekering afsluit: https://blog.zorgkiezer.nl/laatste-nieuws/wat-gebeurt-er-als-je-voor-2023-geen-zorgverzekering-afsluit/. Zoals je hier leest, is het op een aantal uitzonderingen na eigenlijk altijd noodzakelijk en verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en hiervoor te betalen. Lijkt mij dus goed om hiermee uit te kijken!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.