image

Voorzitter Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden neemt na vier jaar ontslag

woensdag 1 juni 2022, 11:02 door Redactie, 5 reacties

Mariëtte Moussault, voorzitter van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden die toetst of de inzet van bijzondere bevoegdheden door de AIVD en de MIVD rechtmatig is, heeft besloten om na ruim vier jaar te stoppen. Moussault zal per 1 januari volgend jaar het stokje aan iemand anders doorgeven. Omdat het zoeken naar een nieuwe voorzitter de nodige tijd in beslag neemt is besloten om de beslissing nu al openbaar te maken.

In haar ontslagbrief merkt Moussault op dat naar alle waarschijnlijkheid dit jaar een tijdelijke wet van kracht wordt die ervoor zorgt dat de AIVD en MIVD speciale bevoegdheden sneller kunnen inzetten. "Dat vereist een wijziging in de werkwijze en uitbreiding van de organisatie van de TIB. Daarmee is reeds een begin gemaakt. Ik ga ervan uit, dat de TIB in het najaar van 2022 volledig voorbereid zal zijn op de inwerkingtreding van de tijdelijke wet", aldus de vertrekkende voorzitter.

Volgens Moussault zal daarmee niet een rustigere periode aanbreken, aangezien er ook plannen zijn om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) ingrijpend te wijzigen. "De periode tussen het afronden van de voorbereiding op de tijdelijke wet en de aanvang van een traject ter voorbereiding van een ingrijpende wijziging van de Wiv 2017 is een natuurlijk moment voor een wisseling van voorzitter", aldus Moussault die dit moment wil aangrijpen om een nieuwe voorzitter aan te stellen.

Reacties (5)
01-06-2022, 12:43 door Anoniem
Ik lees tussen de regels door dat Moussault zich niet kan verenigen met die "tijdelijke" en nieuwe wet.
01-06-2022, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem: Ik lees tussen de regels door dat Moussault zich niet kan verenigen met die "tijdelijke" en nieuwe wet.
In politieke omgevingen is het altijd zo dat wanneer hooggeplaatse mensen ineens verdwijnen dat er dan flink wat stront aan de knikker moet zijn. Ik heb dat al zo vaak meegemaakt dat een bestuurder ineens opstapt, zogenaamd voor een nieuwe uitdaging, maar dat er enige tijd later een aantal zaken aan het licht komen waar deze bestuurder niet meer op aangesproken kan worden. Bestuurders en hoge ambtenaren strafrechtelijk vervolgen is iets wat hier eigenlijk nooit voorkomt. Kijk maar naar de toeslagen affaire. Al jaren weet men ervan maar niemand wordt ervoor vervolgt terwijl er wel degelijk sprake is van opzettelijk niet integer handelen waar een gemiddelde gemeente ambtenaar zich voor bij het UWV mag gaan melden.
01-06-2022, 14:58 door Anoniem
Door Anoniem: Ik lees tussen de regels door dat Moussault zich niet kan verenigen met die "tijdelijke" en nieuwe wet.
Dat zou goed kunnen, als je kijkt naar haar uitspraken van vorig jaar maart: https://www.ictmagazine.nl/voorzitter-tib-wil-opstappen-als-kamer-wiv-uitholt/
01-06-2022, 16:08 door Anoniem
Door Anoniem: Ik lees tussen de regels door dat Moussault zich niet kan verenigen met die "tijdelijke" en nieuwe wet.

En zo gaan we net zolang door totdat de TIB uit een paar tandenloze ‘toezichthouders’ bestaat die naar de pijpen van de *IVD dansen. Heef de overheid haar sleepnet en de zogenaamde waarborgen zijn teniet gedaan.
06-06-2022, 09:51 door Anoniem
Op de vraag of dat een vruchtbare samenwerking is, verstart hij. ‘Ik heb beloofd daar niets over te zeggen.’ Er is wetgeving in de maak die de positie van de toezichthouders op de inlichtingendiensten verzwakt. Hubert: ‘De TIB mag dan niet meer kijken naar technische risico’s, waar ik voor ben gevraagd.’

interview door Kustaw Bessems, 3 juni 2022, over de competentie 'bestuurssensitiviteit'

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/er-zijn-te-weinig-nerdfluisteraars-bij-bedrijven-en-overheden-vindt-ict-expert-bert-hubert~bc3b95cdb/


Bert Hubert is thans het enige technisch onderlegde lid van de Toetsingscommissie. De andere leden zijn (oud-)rechters.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.